Ммммм, много интересна тема! И аз това лято смятам да се занимавам с подобни дейности. мисля да се възползвам и от варене на компоти и пюрета и от замразяване.
Но!
Зная, че за всички плодове и зеленчуци има правила на замразяване и стерилизиране. Стерилизацията ми е що годе ясна, щото имам книжка. А замразяването на плодове не съвсем.
Джам не съм съвсем съгласна с теб по отношение на стерилизацията. Вярно е ,че с фризера става по-лесно, но и компотите имат своето предимство. А употребата на захар и сол мисля , че не е задължителна, освен ако не говорим за сладка и конфитюри
Аз например съм приготвяла перфектен нектар от праскови и кайсии без добавка на захар. Слагала съм единствено малко водичка заради гъстотата. Смятам, че са полезни първо защото се заваряват, а не се варят заради капачките не повече от 10 до 20-тина минути взависимост от плода и плода в тях никога не ври, а и са ценни най-вече заради това,че са расли лятото без никакви стимуланти и препарати /естествено ако се знае произхода им/. А и при двата начина се губят ценни минерали и витамини. Както и да е.
Както вече споменах не ми е ясно замразяването. Зная, че повечето плодове се замразяват шоково, аз нямам такава възможност. Може ли да споделите освен на каква възраст какво се дава като компот,
как се замразяват плодове?