Здравей Лили!
Надявам се наистина нещата при теб да се наредят и да няма такива некоректни работодатели!
На нас тази година ни закриха фирмата и имахме 3 жени в майчинство и няколко бременни, последната роди 20 дни преди ликвидацията. Т.к. фирмата беше много добра реално бяха проучени всички възможности да не пострадат тези служителки (а и другите), вкл. с инспекция по труда. Затова ще напиша тук каквото знам, дано да е от полза и успокоение и за теб и за другите:
1. За твоите колежки - дори и да не им продължат договора, да ликвидират фирмата окончателно или каквото и да било те няма да си загубят майчинството. Само да излязат в болничен 45 дни преди раждането и първата година им е гарантирана. Нямат право на втора година обаче и другото лошо е, че пак същата фирма трябва да им подава декларациите в НОИ и т.н. и ако и ги бавят ще си се бави и майчиството. Тук те са си в правото, ама нали пак ще трябва да се разправят. Но пак е нещо
. Един съвет към теб и колежките ти: Ако ви съкратят докато сте под закрила, се регистрирате в бюрото по труда до 7 дни, като след като ви изтече първата година ще можете да си ползвате безработица за няколко месеца и така реално да се компенсира втората година. Описаното е проверено с Борсата, инспекцията по труда и тествано затова си позволявам да го споделя, въпреки че не е по моята специалност
2. Относно уведомлението добре са те посъветвали с писмо с обратна разписка. Допълнителен вариант знам е да депозираш това в самата Инспекция по труда като обясниш, че работодателя не го приема и те да се заемат. Веднъж те ако са уведомени вече си под пълна защита
3. Относно проверката лиони много добре ти е казала. Те нямат право да ги съкратят докато детето е на 3 годинки, т.ч спокойно могат да го оъдят да ги възстанови и т.н......повярвайте ми, знам че в България търсенето на права е ад божи, но в конкретния случай е оправдано, а и почти винаги работника осъжда работодателя
Личния ми съвет е наистина да избягваш всяка възможност да ти връчат предизвестие (болничен ако трябва) и да не подписваш нищо преди да си прочела точните членове и алинеи, за да не се опитат да те подведат (по това, което описваш очаквам всичко...).
Много се надявам да съм те поуспокоила поне и дано чуеш сърчицето и всичко да се нареди