0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #60 -: Юни 17, 2009, 17:54:28 pm »
За законите в България и тяхното спазване - Моята племеница започна работа в "Елемаг" и след 5 месеца и казаха да напусне по взаимно съгласие. И по български обичай не и дават след това 2 заплати. След жалба в инспекцията по труда започва изнудване от тяхна страна, че може да заведат дело срещу нея за брак, ако не си оттегли жалбата. Какви други опции и остават да използва тя - моля за съвет на компетентни и препатили?
« Последна редакция: Юни 17, 2009, 17:57:58 pm от miusli »
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #61 -: Юни 17, 2009, 18:35:09 pm »
По кой член от КТ е назначена?
Тя самата има ли вина за бракувана стока?
Ако да , може ли да се докаже?
Ако не, защо се притеснява?
В какво се жалва пред ИТ ?

п.п. не съм от препатилите , имам средно ниво на компетентност.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #62 -: Юни 17, 2009, 19:29:37 pm »
За законите в България и тяхното спазване...
Ох, по този въпрос могат цели романи да се напишат... :x
Ще споделя моя опит. Работех в една Руско-Кипърска фирма, регистрирана в България, т.е. в регистрите фигурира като бъкгарско юридическо лице. Фирмата се занимава с инвестиции в строителството и когато започна прословутата криза, естетсвено имаше отражение. Наложи се да съкратят част от персонала, съответно и моя милост. Цитирам точните думи на Управителя - "Налага се да те съкратим, моля подай си молбата за напускане!" 8O  osi_12 При което аз изпаднах в див смях и заявих, че такава глупост няма да направя. Има си Кодекс на труда и там ясно пише възможните начини на съкращения и съответните членове - в случая чл.328. Беше ми отговорено, че българското законодателство не ги интересува, те били руснаци и в Москава било еди как си, а кодекса бил само за държавните служители 8O Няма да изпадам в подробности какъв скандал им вдигнах, защото пак се ядосвам :x Да не говорим, че за обезщетение и дума не може да става, нито за предизвестие. Съкращаваха ни буквално от днес за утре :x В крайна сметка им обясних най-прилежно, че ако не си изпълнят задълженията по трудовия договор, ще се видим в съда и там горко ще съжаляват, защото закона е на наша страна. Опитаха се да ме изгонят от офиса, защото вече не съм била служител и не искали да имам достъп до документите :lol: Естествено, аз не мръднах от там. Заявих, че докато нямам документ, уреждащ трудовите ми правоотношения, не мърдам от стола си :lol: В крайна сметка след 3 дни преговори и заплахи, те явно разбраха, че няма да се дадем без бой. Консултираха се с юриста и разбраха, че няма къде да мърдат. Споразумяхме се, ама беше голям зор и отидоха много нерви. Защото според члена, по който си освободен, зависи дали ще взимаш обезщетение от бюрото по труда. Абе какво да ви разправям, работодателите за нищо ни нямат, сякаш сме вещи :x

Относно делото за брак - не знам как стоят нещата юридически. Но наистина е важно, дали биха имали основание да заведат дело. Ако е така, трябва да има твърди доказателтва за това, всичко да е черно на бяло. Освен това, според мен, ако имаше нещо вярно в това, те нямаше да я съкратят по взаимно съгласие, а щяха да я уволнят дисциплинарно, както се постъпва при нарушения. А при дисциплинарното уволнение има строги изисквания, документи и т.н. Дай повече инфо за случая. http://pluton1.123bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=779 ето линк към кодекса от 2009 г.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #63 -: Юни 17, 2009, 20:55:52 pm »
Сиксенс, само да вметна че ужасно се възхищавам на дързостта, смелостта и куража на постъпката ти !
 Браво!
Ще ми се да бях като теб !
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #64 -: Юни 18, 2009, 00:28:22 am »
Благодаря ти, Гарга! Научих се да си отстоявам правата. Писна ми да ме тъпчат и мачкат, имам си достойнство, а също и права. Това е един от основните проблеми, хората не си знаят правата. А когато ги знаят пък, ги е страх да си ги търсят. Така до никъде няма да стигнем, но е факт :? Хората не са наясно, че има случаи, в които работодателят не може и с пръст да ги пипне. А ако все пак го направи, в съда нещата се решават в полза на служителя. Но явно не им се занимава и ги е страх... За краткия си живот и трудов стаж, съм сменила доста работи, именно заради малоумни работодатели. Не мога да се примиря и да се оставя да ме правят на маймуна и то за жълти стотинки :x И не бива никой да го допуска.

Хораааа, търсете и си отстоявайте правата!

П.П. Извинявайте за лиричното отклонение :oops:, но много мога да споделя по темата и то от личен опит, за съжаление :?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #65 -: Юни 18, 2009, 10:12:31 am »
Та по случая - назначена е по чл.68 ал.1 т.1 /6 месеца/и действието се развива към края на петия месец.Оплакването в инспекцията е за неизплатени последни 2 заплати. При третото викане в офиса да и платят заплатите започва разтакаването за брака. Тя не е подписвала нищо относно брака на стоката, а в хранителен магазин винаги има такава. Освен това разбрах, че не е подписвала и длъжностна характеристика. Това е което знам по случая. При консултация с позната адвокатка получих отговор - ще стане много бавно ако заведем дело, дори да спечелим може да не искат доброволно за изплатят сумата,и ще се протака във времето. Но аз съм на мнение, че човек трябва да отстоява правата си.
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #66 -: Юни 18, 2009, 11:46:35 am »
При неизплатени заплати , за съжаление, единственото нещо, което може да направи служителят е да напусне без предизвестие.
Сумите стават изискуеми чрез завеждане на дело (за което имаше някакъв срок). Ако съдът отсъди и би следвало, че фирмата ги дължи, ще се върнат с лихвите. Това, че става бавно не е причина да не заведе дело.

Относно брака, могат да го докажат с протоколи и подписи на свидетели. Сама по себе си , бракуваната стока не е вреда, която подлежи на обезщетяване. Могат да я съдят само, ако докажат, че тя умишлено им е причинила такава вреда(чл.205 ал 1 и 2 от КТ).

Това, че не е получила и подписала длъжностна характеристика е сериозно нарушение. Дано да сте го описали в жалбата си към ИТ. Пазете си отговорите от Инспекцията по труда , ще са нужни за пред съда, ако решите да се обърнете към него.

Тя е на срочен договор, до края на който остава месец. Моят съвет е да си пусне молба за 10 дни платен полагаем отпуск, за останалите да си вземе болничен. По този начин няма да напуска по взаимно съгласие и това няма да попречи на обезщетенията в БТ.
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #67 -: Юни 18, 2009, 12:32:03 pm »
Благодаря ти за съветите. Тя всъщност е подписала молбата за напускане по взаимно съгласие, която те са били приготвили предварително, тъй като са я заплашили, че ще я уволнят дисциплинарно. Но ще дерзаем. Лошото е, че ми даде нещата при свършен факт. Не че щях да променя нещо, но поне щях да я посъветвам нищо да не подписва.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #68 -: Юни 18, 2009, 20:34:57 pm »
Ефирче доста точно и изчерпателно те е посъветвала. Аз бих добавила, че племенницата ти има право да не разписва молбата по взаимно съгласие. Ако в 7-дневен срок след връчването на молбата, тя не е разписана, това се счита за отказ. Заплахата за дисциплинарно уволнение е меко казано изнудване. Нямат основание за това. Казали са й го, за да я стреснат. Доста документи се изискват, за да я уволнят дисциплинарно.
Но виждам, че тя вече е разписала :? Това не е добре за нея. Но има право да обжалва. Само че не си спомням срока за това. Погледни линка, който ти дадох.
Ето това намерих в същия линк:
Чл. 357. (1)Трудови са споровете между работника или служителя и работодателя относно възникването, съществуването, изпълнението и прекратяването на трудовите правоотношения, както и споровете по изпълнението на колективните трудови договори и установяването на трудов стаж.

Давност

Чл. 358. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Исковете по трудови спорове се предявяват в следните срокове:

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) 2-месечен - по спорове за отмяна на дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", изменение на мястото и характера на работата и прекратяване на трудовото правоотношение;


И аз смятам, че не бива да се отказва да си търси правата, независимо от времето, което ще отнеме. Както е писала Ефирче, после ще й платят с лихвите. Аз се бях консултирала с адвокат по трудово-осигурително право и тя ми каза, че докато тече делото, ти реално си с неуредени трудови правоотношения, затова накрая ако спечелиш, работодателя е длъжен да ти заплати брутните заплати за периода на делото. Освен това, в кодекса пише, че служителят не заплаща съдебни такси и прочие по този тип дела. За сметка на работодателя са.
Най-добре се консултирайте с юрист в тази област. В ИТ има такива. Консултацията не е скъпа.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #69 -: Юни 19, 2009, 17:21:16 pm »
Вярно ли е, че ако не пуснеш молба за отпуск за предишна година до 30 юни през настоящата, го губиш?
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #70 -: Юни 19, 2009, 18:17:02 pm »
Зайче, мисля че не е вярно, в нашата фирма има доста хора с неизползван отпуск от 2007 год. Не съм чула някой да е загубил тези дни :(.  Може би е въпрос на фирмена политика.
« Последна редакция: Юни 19, 2009, 18:18:36 pm от Lia »
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #71 -: Юни 19, 2009, 18:22:57 pm »
Вярно ли е, че ако не пуснеш молба за отпуск за предишна година до 30 юни през настоящата, го губиш?
Не е вярно! Отпуск не се губи!

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. (доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) от работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;

2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително


Мисля, че ти говориш за това :wink:
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #72 -: Юни 19, 2009, 19:27:15 pm »
Angelina е изключително изчерпателна. :)
Да го кажа с други думи, ако до 30 юни, имаш НЕползван отпуск от миналата година, след тази дата, до края на годината,  уведомяваш/не го молиш/, т.е. информираш работодателя си, кога смяташ да си ползваш остатъка.
За целта му предоставяш две седмици. :D
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #73 -: Юни 19, 2009, 23:20:13 pm »
Чудесна тем!
Моето въпросче е кратичко: къде да изхвърля изтощени батерии? Насъбрали сме поне сто.



МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #74 -: Юни 19, 2009, 23:34:03 pm »
Мира, по-напред в същата тази тема го имаше този въпрос и ако не се лъжа някой спомена, че в определени магазини имало места за изхвърляне на батерии... Метро или Технополис .. не се сещам :)
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #75 -: Юни 20, 2009, 01:58:51 am »
Мира, по-напред в същата тази тема го имаше този въпрос и ако не се лъжа някой спомена, че в определени магазини имало места за изхвърляне на батерии... Метро или Технополис .. не се сещам :)
Техномаркет.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #76 -: Юни 20, 2009, 10:24:24 am »
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително[/b]

Май да. Благодаря много!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #77 -: Юни 20, 2009, 13:24:29 pm »
Angelina, имаш ли представа какво се случва с отпуск не от предходната година, а от по-назад? Да речем отпреди две-три години.
По някаква причина, служителят не се е възползвал от правото си и се е натрупал.
Работодателят не го е отказвал и така се озоваваме в 2009, а има дни от 2007/6 г., например.
КТ , регламентира само условия за ползване от предходна година.
В този случай остава само, служителят да бъде обезщетен с тези дни при напускане или?
« Последна редакция: Юни 20, 2009, 13:41:57 pm от Eфирче »
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #78 -: Юни 20, 2009, 15:02:05 pm »
Ефирче, незнам дали ще съм от полза, но в нашето предприятие (държавно) , някои колеги ползват отпуски още от далечната 2004 ... Така, че не мисля че се губят. Натрупват се и ако някой ден напуснеш се изплащат ( в случай че още не са използвани).
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #79 -: Юни 20, 2009, 23:55:26 pm »
Ами, не знам дали и аз ще съм полезна, но ще кажа за моята свекърва. Тя работи в частно предприятие и не е ползвала отпуск няколко години, много има натрупан - смятахме ги в пари - около 3000 лв. При тях периодично им ги изплащат, не само при напускане, но смятам, че това е по-скоро договорка между работодателя и служителя и зависи от съвестта на първия :? Не съм сигурна дали го има регламентирано в закона. Но и да го има, пак мисля, че е в конкретни случаи и при определени условия.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!