0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #220 -: Март 30, 2010, 20:28:31 pm »
Момичета, какви документи с необходими за пътуване в ЕС (освен документ за самоличност)? Чувам за някакви нови изисквания като удостоверение от НАП за липса на задължения и здравно удостоверение. Има ли нещо вярно в тези твърдения?

И друг въпрос: дъщеря ми си изгуби личната карта, предполагам няма да е проблем да пътува с международния паспорт?
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #221 -: Март 30, 2010, 20:37:04 pm »
Имаше предложения ЕЗОК да става задължителна от 1 Април за лица излизащи от България в страна от ЕС, но мисля че това отпадна.
Тук може да намериш повече инфо за ЕЗОК:
http://www.ezok.bg/
Преди месец ходихме до Румъния и освен ЛК, нищо друго не ни поискаха.
Според мен не е проблем и със задграничен паспорт да се излезе от страната.

П.П: В сайта, който дадох мисля, че има телефони, на които можеш да се информираш за ЕЗОК и дали на 100 % отпадна задължителният й характер.
« Последна редакция: Март 30, 2010, 20:42:30 pm от crow »
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #222 -: Юни 12, 2010, 02:11:06 am »
Не можах да реша къде да задам въпроса си и ...Тази седмица позната майка с дете на годинка се оплака, че иска да се включи в някаква програма за детегледчки към бюрото по труда, но жената се отказала и сега е в безисходица, може да си загуби работата.Моя много близка позната има нужда от работа и я попитах иска ли да ги свържа и такааа.Днес се оказа, че майката не е много наясно как ще стане наемането, дали ще ги одобрят изобщо.Моята близка обаче отказа междувременно една работа.Освен това на мен ми казаха, че ще доплащат на детегледачката до 300 лв. на месец.Сега се оказва, че в месеците с почивни дни няма да доплатят, макар в началото да говорихме за цяла сума, не за дневен надник, така да се каже.
Въпросът ми е как се плаща на детегледачките, когато е на свободен принцип: на дни или месечна заплата?
Много ми е кофти, че аз  ги свързах, жената която търси работа ми е много близка и ми е страшно неприятна тази ситуация :(.Нека някой ми пише и на лични, ако не е удобно тук.
« Последна редакция: Юни 12, 2010, 02:12:43 am от _Elfita_ »
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #223 -: Юли 10, 2010, 21:15:28 pm »
Сега и аз да попитам,макар че незнам дали е за тук :)
Та...трябва да подам документи за детски надбавки.Съпругът ми извадил бележка от старата работа,но на нея трябвало да се допълни дали е взимал обезщетения при напускане.Моля,ако някой е наясно да ми каже как точно да се формулира подобно обяснение :oops:
Благодаря :wink:

Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #224 -: Юли 26, 2010, 22:23:05 pm »
Здравейте!
Аз имам питане към момичетата юристи от форума.
Казусът е следния.
Фирма на ЕТ закрита в края на юни тази година и съответно отразено това обстоятелство в Агенцията по вписванията.
Но собственика на тази вече закрита фирма е дал пълномощно преди това на правоприемника и жена му(които между другото са му роднини), с което ги е упълномощил с изключително много права. 8O
На пълномощното е написано - цитирам "... Аз .... в качеството ми на собственик на фирма.... упълномощавам...." и са изброени 10 точки за какво ги упълномощава.
Накрая пише, че пълномощното е валидно - цитат "... до изричното му оттегляне от упълномощителя..."
Въпросите ми са: :ask: :ask: :ask:
1. Може ли да се счита, че със закриването на фирмата и вписването на това обстоятелство в Агенцията по вписванията [b пълномощно вече е невалидно
[/b]?
2.Трябва ли упълномощителят да отиде при ноториус и изрично да  спре това пълномощно, с цел да се избегнат евентуални злоупотреби?
3. Трябва ли да си вземе оригиналния екземпляр и копията от упълномощените лица?
4. Нотариусът трябва ли да издаде документ, от който да е видно, че това пълномощно вече е спряно и евентуално ако знаете каква е процедурата по спирането - трябва ли първо нотариална покана към упълномощените лица и т.н.?
5. Задължително ли трябва тази процедура да бъде при нотариуса заверил пълномощното или може при всеки един нотариус да стане това спиране?
Всички тези питания и притеснения на упълномощителя са продиктувани то това, че преди 2 години упълномощените лица са изтеглили банков кредит без знанието му. Той разбира за това малко преди прехвърлянето на фирмата, когато са го посетили у тях представители от банката, за да му искат обяснение защо е закъснял с вноските. При което той едва на получил инсулт, защото не е очаквал такова нещо. Имал е пълно доверие на тези хора още повече, че са му много близки роднини и досега не е имал проблеми с тях.
Сега придобиват фирмата му чрез покупко-продажба с негово съгласие обаче.
6. А и при това положение банката би ли го търсила като длъжник по този кредит, ако онези лица спрат да си плащат вноските, въпреки че фирмата вече е закрита, но заема е изтеглен от името на неговата фирмата?
Извинявям се, че доста въпроси станаха, но се касае за много близък човек и искам да му помогна, тъй като той е възрастен и вече няма сили да се занимава с тези работи. А и покрай всички тези притеснения се влоши здравословно.
Ще съм ви благодарна за своевременен и компетентен отговор.
 :balk_81:


« Последна редакция: Юли 26, 2010, 22:26:10 pm от kartiche »
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #225 -: Юли 27, 2010, 18:22:07 pm »
Момичета, моля помогнете с инфо за някой сайт,който продава нискотарифни самолетни билети София-Ротердам или София-Амстердам
Какъв е шансът да намеря нещо на по-добри цени при положение ,че ми трябват скоро...датите са 02 август отиване и 04.08-връщане? :?
благодаря предварително!
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #226 -: Юли 27, 2010, 18:37:57 pm »
Момичета, моля помогнете с инфо за някой сайт,който продава нискотарифни самолетни билети София-Ротердам или София-Амстердам
Какъв е шансът да намеря нещо на по-добри цени при положение ,че ми трябват скоро...датите са 02 август отиване и 04.08-връщане? :?
благодаря предварително!
www.skyscanner.net
« Последна редакция: Юли 27, 2010, 18:42:58 pm от ollivia »




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #227 -: Септември 06, 2010, 09:11:06 am »
До счетоводителите :wink:

Приеха ли реално този закон за отпуските, за който се говори доста в последно време?

При въпрос отправен към моя работодател, кога и как ще се вземем всичките напрупани отпуски през годините и кой колко има да взема, въпрос продиктуван точно заради тези коментари в медиите ( че отпуската трябва да се взема през текущата година, а невзетите отпуски от предходни години трябва да се изчистят до края на 2011), получих следния отговор - това само се говори напред-назад, нищо не е прието реално, няма закон или наредба, който да уточнява тези неща.

Вярно ли е или се опита да ме хвърли по върбите?
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #228 -: Септември 07, 2010, 21:21:12 pm »
Определено иска да те метне на джанката  :wink:
Промените са публикувани в края на месец юни 2010. Ето точно извадката с промените.


Раздел II.
Ползуване на платения годишен отпуск

Начин на ползване

   
Чл. 172. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части и се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година, за която се полага.


Ред за ползване
   
Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) В началото на всяка календарна година работодателят утвърждава график за ползването на платения годишен отпуск от работниците и служителите след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2. Графикът се изготвя така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

(2) Работникът или служителят е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

(3) В случай че в периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят се намира в друг отпуск, той може да ползва полагащия му се платен годишен отпуск по друго време в рамките на същата календарна година.

(4) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.

(5) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.

(6) Платеният годишен отпуск се ползва след писмено разрешение на работодателя.

(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:

1. по време на престой повече от 5 работни дни;

2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;

3. в случай че работникът или служителят не е поискал отпуска до 5 работни дни след определената в графика по ал. 1 начална дата за ползването му.

(8) Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя, когато той е поискан за периода, посочен в графика по ал. 1, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176.

(9) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика по ал. 1, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
« Последна редакция: Септември 07, 2010, 21:25:18 pm от kartiche »
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #229 -: Септември 07, 2010, 22:07:03 pm »
И аз днес го четох обстойно и ей това също ми направи впечатление.
Цитат
Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
(2) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.
(3) Правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск. Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на ал. 2, правото на работника или служителя на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.
Въпроса е че не знам как да го тълкувам.
Поисках си справка от счетоводството за неизползваните отпуски, беше ми отказана с извинението, че трябва първо шефа да я види.
След това в справката, която той ми даде отпуска за 2007 год. нямаше, а аз не съм ползвала тогава със сигурност.

Та се питам дали правилно разбирам това подчертаното.
Две години след годината, в която е трябвало да се ползва отпуската, тя изгаря.
И по тази логика, до края на 2010, ще ми изгорили и неползваната отпуска за 2008г.
Ако ми остане време ще почета и в закона за счетоводството, да видя дали и там пише нещо, но много по-лесно е ако има някой запознат който да ти обясни :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #230 -: Септември 07, 2010, 23:01:51 pm »
Здравейте!
Аз имам питане към момичетата юристи от форума.
Казусът е следния.
Фирма на ЕТ закрита в края на юни тази година и съответно отразено това обстоятелство в Агенцията по вписванията.
Но собственика на тази вече закрита фирма е дал пълномощно преди това на правоприемника и жена му(които между другото са му роднини), с което ги е упълномощил с изключително много права. 8O
На пълномощното е написано - цитирам "... Аз .... в качеството ми на собственик на фирма.... упълномощавам...." и са изброени 10 точки за какво ги упълномощава.
Накрая пише, че пълномощното е валидно - цитат "... до изричното му оттегляне от упълномощителя..."
Въпросите ми са: :ask: :ask: :ask:
1. Може ли да се счита, че със закриването на фирмата и вписването на това обстоятелство в Агенцията по вписванията [b пълномощно вече е невалидно
[/b]?
2.Трябва ли упълномощителят да отиде при ноториус и изрично да  спре това пълномощно, с цел да се избегнат евентуални злоупотреби?
3. Трябва ли да си вземе оригиналния екземпляр и копията от упълномощените лица?
4. Нотариусът трябва ли да издаде документ, от който да е видно, че това пълномощно вече е спряно и евентуално ако знаете каква е процедурата по спирането - трябва ли първо нотариална покана към упълномощените лица и т.н.?
5. Задължително ли трябва тази процедура да бъде при нотариуса заверил пълномощното или може при всеки един нотариус да стане това спиране?
Всички тези питания и притеснения на упълномощителя са продиктувани то това, че преди 2 години упълномощените лица са изтеглили банков кредит без знанието му. Той разбира за това малко преди прехвърлянето на фирмата, когато са го посетили у тях представители от банката, за да му искат обяснение защо е закъснял с вноските. При което той едва на получил инсулт, защото не е очаквал такова нещо. Имал е пълно доверие на тези хора още повече, че са му много близки роднини и досега не е имал проблеми с тях.
Сега придобиват фирмата му чрез покупко-продажба с негово съгласие обаче.
6. А и при това положение банката би ли го търсила като длъжник по този кредит, ако онези лица спрат да си плащат вноските, въпреки че фирмата вече е закрита, но заема е изтеглен от името на неговата фирмата?
Извинявям се, че доста въпроси станаха, но се касае за много близък човек и искам да му помогна, тъй като той е възрастен и вече няма сили да се занимава с тези работи. А и покрай всички тези притеснения се влоши здравословно.
Ще съм ви благодарна за своевременен и компетентен отговор.
 :balk_81:



Привет, на повечето въпроси може да ти отговори всеки нотариус - вероятно имате такъв в близост до офиса (съжалявам но не видях къде живееш -   това важи за София)
Като цяло пълномощното важи ако е нотариално заверение и предвид това че е прието от банка със сигурност е такова. В такъв случай се прекратява пред Нотариус отново.
Странно ми е че банката е приела пълномощно и не е изискала присъствие на собственика при отпускането на кредит. За съжаление собствениците на ЕТ отговарят напълно и изцяло със собственото си имущество като физически лица за всички искове към ЕТ компанията.
Това бяха основните ти казуси - съветвам те да се свържеш с добър юрист - схемата която описваш намирисва на финансова измама, но е доста плитка така че всеки по добър юрист ще успее надявам се да намери пропуски и да защити въпросния собственик.

Успех!
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #231 -: Септември 23, 2010, 14:04:16 pm »
Момичета, как ставаше с изплащане на надвзетите суми за парно, видни от изравнителните сметки, т.е. къде си ги търси човек, в топлофикация или при топлинния счетоводител?


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #232 -: Септември 23, 2010, 19:33:16 pm »
Мама Мийя , търсиш си надвзетите суми от Топлофикация. След изравнителната сметка от топлинния счетоводител до около месец-два идва сметката от Топлофикация, където е упоменато, че имаш да получаваш. Аз съм ходила само един път да си ги взимам и втори път не отидох, предпочитам да ми ги приспадат от следващите сметки.

П.П. Има една дребна сума за отчитане, която е възможно да не фигурира по някой път в сметките.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #233 -: Септември 24, 2010, 14:49:32 pm »
Благодаря  rtfrtf, това ще ме облекчи значително, че топлинният счетоводител се е боднал чак в овча купел и т.н. И аз ги оставям за приспадане от следващи сметки досега винаги, но тук иде реч за един гараж, в който няма нито парно нито се ползва топла вода, от който имам да получавам надвзети доста пари и ако ги оставя ще има да се приспадат години наред, хич няма й да им ги оставям :D :D.


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #234 -: Септември 24, 2010, 18:45:58 pm »
Е, щом е такъв случая, си ги търсиш от Топлофикация, само че тогава ходих до централния им офис на Ястребец, 23.
http://toplofikaciasofia.bg/
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #235 -: Октомври 29, 2010, 16:08:07 pm »
Как се процедира при следната ситуация: :oops:
Детето ти навършва 2 годинки ,майчинството спира,имаш право на борса няколко месеца ,през това време забременяваш след като изте4е борсата сигурно трябва да се самоосигуряваш(при положение че детенцето не е на ясла и ти си го гледаш,и при тази ситуация не можеш да започнеш работа) или как ...при положение 4е за майчинство за отглеждане на дете до 1 годинка искат да си се осигурявал 1 година назад? :oops: малко объркано стана дано се разбира ама малко се обърках! :oops:
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #236 -: Ноември 17, 2010, 19:08:04 pm »
Искам да попитам при починал роднина можем ли да разберем какво се води на негово име- влогове, имоти, вземания, задължения и как става това /говорим за интерес на пряк наследник/?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #237 -: Ноември 17, 2010, 19:54:04 pm »
Мини, от опит това с влоговете, депозити, разплащателни сметки и т.н. банкови истории става с ходене от банка в банка. С удостоверение за наследници проверяват по ЕГН дали има сметка това лице в банката. Задълженията също ще излязат.
За имотите, ако са декларирани можеше да се провери в изчислителния център, мисля. Тук да не те объркам, обаче, на мен не ми се наложи.
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #238 -: Ноември 17, 2010, 20:01:51 pm »
За имотите - в кадастъра трябва да имат информация и където се плащат местните данъци и такси.
*
Re: Въпроси от всеки и за всичко
« Отговор #239 -: Ноември 17, 2010, 20:31:38 pm »
... и където се плащат местните данъци и такси.
Да, де аз на тва викам изчислителен център  :lol:
В кадастъра би трябвало, отново срещу удостоверение за наследници да правят тази справка.