0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: За или против раждането със секцио
« Отговор #40 -: Септември 13, 2010, 12:00:25 pm »
Аз мисля, че гинеколога е лицето което ще каже как е най добре да се роди едно бебе. На мен ми предстои планово секцио към края на месеца поради медиц. проблеми, също така и бебето ми е седалицно. Но да не бързам още - когато всичко приключи пак ще споделя трепетите си.
« Отговор #41 -: Септември 13, 2010, 15:05:52 pm »
Аз все още не съм раждала , но съм с две ръце за нормалното раждане освен ако не се наложи секцио но там преценят лекарите.Смятам че каквато и да е болката се забравя веднага щом видиш малкото човече а и след нормално раждане се възтановяваш по-лесно.След секцио може дори да не можеш да се радваш и грижиш пълноценно за детенцето си защото все пак това е операция и трябва да се пазиш много след това.Това емоето мнение.

Аз искам да те питам ти имаш ли коремни операции до сега, та толкова убедено да говориш, защото аз имам 2 коремни и при двете на третия ден се разхождах напълно изправена, а на махането на конците вече не си спомнях, че съм оперирана, а знам за нормално раждали жени със страшни усложнения, затова всичко си зависи от жената и от лекаря разбира се, затова да не правим генерални изводи, че някоя бъдеща мама може много да се травмира от прочетеното.

По темата: за мен всяка бъдеща родилка трябва да си обсъди с лекаря нормално или секцио да роди, и как ще е най-добре за нея и бебето, аз лично ще раждам секцио по медицински причини живот и здраве.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #42 -: Септември 13, 2010, 15:16:56 pm »
Аз все още не съм раждала , но съм с две ръце за нормалното раждане освен ако не се наложи секцио но там преценят лекарите.Смятам че каквато и да е болката се забравя веднага щом видиш малкото човече а и след нормално раждане се възтановяваш по-лесно.След секцио може дори да не можеш да се радваш и грижиш пълноценно за детенцето си защото все пак това е операция и трябва да се пазиш много след това.Това емоето мнение.

Аз искам да те питам ти имаш ли коремни операции до сега, та толкова убедено да говориш, защото аз имам 2 коремни и при двете на третия ден се разхождах напълно изправена, а на махането на конците вече не си спомнях, че съм оперирана, а знам за нормално раждали жени със страшни усложнения, затова всичко си зависи от жената и от лекаря разбира се, затова да не правим генерални изводи, че някоя бъдеща мама може много да се травмира от прочетеното.

По темата: за мен всяка бъдеща родилка трябва да си обсъди с лекаря нормално или секцио да роди, и как ще е най-добре за нея и бебето, аз лично ще раждам секцио по медицински причини живот и здраве.

А аз да допълня, като родила един път вече секцио. Още на следващия ден бях способна да се грижа за детето си, На 5 ден бях забравила, че съм имала операция, след 2 седмици можех да карам колело.
Второто си дете, живот и здраве, също ще родя секцио, този път по желание :D,
Ясно ти е, че ако беше толкова страшно, нямаше да имам желание за 2ри път такова раждане. :)

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #43 -: Септември 13, 2010, 15:28:20 pm »
Айде,айде да не скачаме с кофите!!! Последните две съфорумки моля да бъдат по -толеранти към чуждите мнения.Темата е "за или против" и всеки да си изказва мнението.Не сме седнали да чоплим семки и да коладим кой прав,кой крив! Всеки си има мнение,нека го уважаваме!!!
Така както вие имате добри спомени от секцио и коремни операции,така има и други със лоши! И така както на момичето мнението не е миродавно и под общ знаменател,то така и вашето.
Аз съм имала коремна операция,и се възтанових много трудно!Повече от седмица!А родих естествено,в продължение на 31 часа,и скачах на крака час след като измъкнаха мъника.
Всеки е различен! Нека всеки сам да си решава,какво и що! Тук се събират мнения,не се съдим! И не спорим!

Лек ден
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
« Отговор #44 -: Септември 13, 2010, 15:49:32 pm »
Айде,айде да не скачаме с кофите!!! Последните две съфорумки моля да бъдат по -толеранти към чуждите мнения.Темата е "за или против" и всеки да си изказва мнението.Не сме седнали да чоплим семки и да коладим кой прав,кой крив!

fibo, извинявам се, аз ли не съм редовна... но, къде видя в моя пост някаква нетолерантност???? Не целя да създавам конфликти, но помисли
Аз съм се изказала, като човек претърпял интервенцията, не говоря празни приказки. Целта ми е да успокоя момичетата и да им кажа, че няма нищо страшно.
Не можеш да пише неща, които НЕ си преживял, нали, звучи меко казано несериозно.

Поздрави
« Последна редакция: Септември 13, 2010, 15:51:32 pm от albenanedelcheva »

*
« Отговор #45 -: Септември 13, 2010, 15:56:15 pm »
Напълно подкрепям Албена и Сперанца :)

Моето секцио беше заради седалищно предлежание. Два часа след операцията бях изведена от реанимация, а още час по-късно и детето вече беше в стаята до леглото ми. Вечерта ме раздвижиха, а на другата сутрин оставихме децата при сестрата и неонатолога и слезохме да пием кафе на слънчице. :lol: След изписването сама съм си гледала детето. Не ми е представлявало проблем.
То както след операция, така и след естествено раждане могат да възникнат проблеми. Дано да са рядкост.
И пак ще напиша, меродавно е мнението на наблюдаващия лекар, а не нашите мераци и въжделения. Споделяш си желанието с лекаря, а той решава  кое как - това е правилното за мен.
Едно е искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш ...
*

fibo

• 2168
« Отговор #46 -: Септември 13, 2010, 17:51:28 pm »
Албена,темата е "за или против" ,а не да се обеждаваме кой прав и кой крив.Ти си имала положителен опит и нека,пак така да бъде,пожелавам ти го!Но,има и други с лош,много лош опит!Ако вземат и те да пишат колко е страшно,тежко и опасно...Тогава на какво ще се обърне темата?
Нека се придържаме към мнението си,без да се опитваме да обеждаваме другите в него...

:D
Борко Бърборко
*
« Отговор #47 -: Септември 13, 2010, 18:14:26 pm »
И мен ме вълнува темата. Тепърва ми предстои да придобия опит по нея.

Намерих 2 статии на д-р неонатолог и педиатър по въпроса.
http://drmaneva.com/?p=125
http://drmaneva.com/?p=14

Накратко мнението на специалиста е, че ако няма медицински показания за секцио, нормалното раждане е най-доброто за физическото и психическо здраве на бебето.
Аз съм се настроила, че болка ще има независимо от начина на раждане.
Бих избрала варианта, който е най-добър за детето. Болката се забpавя.
« Отговор #48 -: Септември 13, 2010, 18:25:24 pm »
Fibo, много те моля да ми напишеш с какво съм била нетолерантна аз, прочетох:"След секцио може дори да не можеш да се радваш и грижиш пълноценно за детенцето си защото все пак това е операция и трябва да се пазиш много след това , и попитах това мнение дали е от собствен опит и след това споделих моето мнение, защото след като прочетеш едно такова изказване и ти предстои секцио може и да си помислиш,че задължително след секцио ще имаш проблем защото това е операция, никъде не съм споменала, че съм против нормалното раждане за да бъда нетолерантна, написала съм, че зависи от организма на жената и от лекаря който прави секциото дали след това ще се възстановиш за 2 дена или ще ти е нужен месец и повече, също съм написала: за мен всяка бъдеща родилка трябва да си обсъди с лекаря нормално или секцио да роди, и как ще е най-добре за нея и бебето, и никъде не съм убеждавала, че секциото е за предпочитане пред нормалното раждане

« Последна редакция: Септември 13, 2010, 18:55:29 pm от speranza sempre »

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #49 -: Септември 13, 2010, 18:52:42 pm »
Аз съм рязана два пъти по медицински причини, за съжаление и двата пъти се наложи да е секцио. Не съм го искала, не съм се молила, но пред алтернативата да стане нещо с децата, много бързо взех решение какво искам и какво трябва да се направи.
Първото секцио беше определено по-трудно за мен, от гледна точка на това, че се отваря коремната кухина, влиза въздух, после се чувства натиск и тежест вътре. Това ми беше най-големия проблем. Чувствах се все едно са ме ударили с голям парен чук. Болка има, нормално е да я има, все пак не сте излезли на разходка, но се понася. Трудно ми беше само в самото начало, когато станах да се раздвижа. На 6-тия ден ми махнаха конците, на 8-мия разхождах в преспите бебето.
Второто секцио почти не го усетих, оперираха ме в 15 часа, в 7 часа на другата сутрин вече трамбовах болницата. На втория ден преминавах през различните отделения, без инвалидната количка, за да видя бебето, което беше в кувьоз. Даже майка ми, която дойде на 10ия ден след операцията каза - Абе ти сигурна ли си, че са те оперирали.
Боли, но всичко зависи от прага на търпимост, който имаш. Бебето си го обслужвах сама още след като ми разрешиха да стана.
Единственото важно нещо е, какво ще прецени лекарят ви и това, колко силно искате да се справите бързо. Ако имате желание да се глезите, да ви глезят и да го карате по-леко, то тогава и възстановяването е по-бавно. Обаче ако сте борбена личност и няма баби и дядовци около вас, то възстановяването и грижите за бебето стават бързо и безпроблемно.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #50 -: Септември 13, 2010, 19:11:02 pm »
По принцип /и по думите на гинеколога ми/:

- При нормално раждане има по-голям риск за бабето и по малък за майката
и обратно

- При секцио е по-голям риска за родилката и по-малък за бебето.

П. П. Фибо, никого не съм убеждавала как трябва да роди /ако греша цитирай моля, кой мои думи навеждат на такава мисъл/, посочих моя собствен опит /в противоположност на безпочвено твърдение, т. е. без личен опит/

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #51 -: Септември 13, 2010, 19:30:32 pm »
И мен ме вълнува темата. Тепърва ми предстои да придобия опит по нея.

Намерих 2 статии на д-р неонатолог и педиатър по въпроса.
http://drmaneva.com/?p=125
http://drmaneva.com/?p=14

Накратко мнението на специалиста е, че ако няма медицински показания за секцио, нормалното раждане е най-доброто за физическото и психическо здраве на бебето.
Аз съм се настроила, че болка ще има независимо от начина на раждане.
Бих избрала варианта, който е най-добър за детето. Болката се забpавя.

:good_post:
*

fibo

• 2168
« Отговор #52 -: Септември 13, 2010, 20:50:58 pm »
 :D Момичета,нещата се изкривяват така както и предположих,че ще стане.Нека не разваляме темата със безкрайни дискусии "дали или".За това ви помолих да не убеждавате във мнението си,а просто да го изразите и толкова.Не ме разбирайте погрешно,уважавам мнението ви!

пп.А да цитираш някого с думите
Аз искам да те питам ти имаш ли коремни операции до сега, та толкова убедено да говориш, защото аз имам 2 коремни...
  ми може и да е имало момичето,знаем ли???А може да има познати с лош опит,знаем ли? А,дори да няма - това е нейно мнение.Не е нужно да си имал операция за да знаеш,че носи рискове и ще трябва да се внимава след това...Сперанза писала си по темата едва в послеписа си...

Албена,извинявай.Останах с впечатление че подкрепяш коментара Сперанза.Може би си имала впредвид послеписа ѝ...

Нека не я обръщаме на женски пазар...пак ви моля...

Борко Бърборко
« Отговор #53 -: Септември 13, 2010, 21:17:55 pm »
Fibo, много те моля, първо прочети какво съм написала, и след това ме цитирай, един път ти го обясних, явно червените букви не ги виждаш или се правиш, че не разбираш какво съм написала:
затова всичко си зависи от жената и от лекаря разбира се, затова да не правим генерални изводи, че някоя бъдеща мама може много да се травмира от прочетенот., това не е в послеписа ми,
А нейното мнение е по скоро убеждение, че след секцио не можеш да си гледаш бебето, просто исках да успокоя някоя бъдеща майка, че не всяко секцио непременно ще завърши с проблем, а има и много леко протекли коремни операциии.

Повече няма да се обяснявам,, надявам се повече хора наистина да са ме разбрали какво искам да кажа.

*
« Отговор #54 -: Септември 13, 2010, 23:15:29 pm »
Боли, но всичко зависи от прага на търпимост, който имаш. Бебето си го обслужвах сама още след като ми разрешиха да стана.
Единственото важно нещо е, какво ще прецени лекарят ви и това, колко силно искате да се справите бързо. Ако имате желание да се глезите, да ви глезят и да го карате по-леко, то тогава и възстановяването е по-бавно. Обаче ако сте борбена личност и няма баби и дядовци около вас, то възстановяването и грижите за бебето стават бързо и безпроблемно.

Точно по същия начин мисля и аз.
Всичко е до предварителна настройка и до човек.
За мен лично, нищо друго нямаше значение, освен това бебчето ми да е добре.

*

Zorichka

• **
  • 52
  • има надежда, повярвайте
« Отговор #55 -: Септември 14, 2010, 00:06:43 am »
Олееееееееее, голям спор сте завихрили тук, момичета, че ми идва веднага да въздам правосъдие ... успокойте се, моля ви.
Ето, да кажа и аз за своите предпочитания и опит, че да не остана по-назад де ... ами природата е отредила как да стават тези неща и съответно как да се раждат децата по принцип, но на човека същата тази природа е дала и нещо повече, а имено да се развива в тази област, да въвежда иновации и да предприема други мерки при проблеми с раждането, ако те са наложителни, разбира се.
Аз родих секцио и не съжалявам, защото беше направено по всички правила и изисквания на медицината, но ако ме питаха как искам да раждам, винаги бих предпочела естественото раждане, защото поначало това е заложено в природата ни ...
Все пак съм наясно със здравословното си състояние и знам, че никога не бих могла да раждам по естествен път и това не ме прави по-малко или по-различна майка, както и другите като мен, не мислите ли ... Затова спрете този спор и простичко споделете своя опит и мнение без да искате да налагате своята теза ... благодаря предварително ...
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #56 -: Септември 14, 2010, 02:19:42 am »
Мда, присъединявам се към последния пост. Моля, споделяйте само опит, ако може без излишен патос и драматизъм.
Аз самата също искам да родя нормално, но може и да се наложи секцио, не само по медицински причини. Е, ами щом трябва ще се съглася. Сега да се тръшна да се оплаквам жива ли, горката аз, ще ме режат. Брех, голяма драма, сякаш ще съм първата...
Мен ако питате, темата дори не е зададена правилно. Какво значи "за или против секцио"? Ако се налага по мед. показания, какво има против? Ако някой иска да роди естествено, дори и да го боли, какво може да има против. Когато не е изрично упоменато от доктора, начинът на раждане е въпрос на личен избор. Всеки има право на него и тук няма прави и криви. Не разбирам защо във всяка подобна тема трябва да си ги мерите 8O Кой е по-по-най...Това е абсолютно ненужно и неуместно. Да не говорим, че подобни спорове са безполезни, че и дори вредни за четящите. Не дават ясна и безпристрастна информация, от която се нуждаят читателките.
Моля ви, въздържайте се от крайности и оценки, особено пък да изразявате мнение, за неща, които не сте преживели.
Успешно раждане на всички, на които им предстои.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #57 -: Септември 14, 2010, 09:41:31 am »
Мда, присъединявам се към последния пост. Моля, споделяйте само опит, ако може без излишен патос и драматизъм.
Аз самата също искам да родя нормално, но може и да се наложи секцио, не само по медицински причини. Е, ами щом трябва ще се съглася. Сега да се тръшна да се оплаквам жива ли, горката аз, ще ме режат. Брех, голяма драма, сякаш ще съм първата...
Мен ако питате, темата дори не е зададена правилно. Какво значи "за или против секцио"? Ако се налага по мед. показания, какво има против? Ако някой иска да роди естествено, дори и да го боли, какво може да има против. Когато не е изрично упоменато от доктора, начинът на раждане е въпрос на личен избор. Всеки има право на него и тук няма прави и криви. Не разбирам защо във всяка подобна тема трябва да си ги мерите 8O Кой е по-по-най...Това е абсолютно ненужно и неуместно. Да не говорим, че подобни спорове са безполезни, че и дори вредни за четящите. Не дават ясна и безпристрастна информация, от която се нуждаят читателките.
Моля ви, въздържайте се от крайности и оценки, особено пък да изразявате мнение, за неща, които не сте преживели.
Успешно раждане на всички, на които им предстои.

:good_post:

*
« Отговор #58 -: Септември 14, 2010, 09:57:17 am »
Аз досега не съм се изказвала по въпроса точно защото, темата е доста грешно зададена, да не кажа безмислена, защото в крайна сметка всички стигат до извода, че каквото каже лекаря това ще е и за мен е равносилна, на тема със заглавие "как е по-добре да забременея, естествено или след АРТ процедура". Никога не можеш да знаеш какво точно ще се случи, може да имаш дата за секцио и бебето да се роди по естествен начин и обратно, да тръгнеш за нормално раждане и да се наложи секцио. Както се казва "човек предполага, Господ разполага".

И за да не спамя, аз и двата пъти съм раждала секцио по медицински причини, първия път мина по леко, втория дори ме дошиваха на полеви условия, но и в двата случая, не съм имала проблем да си гледам бебетата, а втория път на шестия ден си вдигах и 10 килограмовата дъщеря.

Успешно раждане на всички, на които им предстои и от мен, и живи и здрави бебета!

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #59 -: Септември 14, 2010, 10:11:33 am »
Вижте сега, раждането си е раждане. Лошото е, че е болезнено. Хубавото е, че е за няколко часа и после цял живот се радваш на прекрасно човече.
Дали е секцио или нормално, за това си има лекари. И двата варянта са свързани с болка. Зависи си от човек и организъм. И аз искам да заспя и да се събудя с бебе без болка ама няма :)
Все пак е веднъж, два пъти, дай боже и трети път да има и пети за желаещите и не е болка за умиране. Аз незнам какво има да си избирате, според мен това не избираме ние. Дали е секцио или нормално, ми има си лекари за това.
Все едно да обяснявам на фризъорката как се подстригва или тя на мен за проектиране и схемотехника да ми говори. Та така де, не мисля да обяснявам на лекаря как трябва да протече раждането ми, той е затова, да реши кое е най добро за мен и да го направи. И 30 страници да изпишем, при всеки е строго индивидуално и това, че Пена след секцио припка по коридора на втория ден, не значи че Станка ще припка след нея.
Пак казвам, това е период, който трябва да се изтърпи. Болезнен е, но кратък и си заслужава на сто процента.
Аз родих нормално, за лекаря нямах показания за секцио и никой дори не го е споменавал. На следващия ден детето ми беше много зле и вярвайте ми последващите 10 дни изобщо не усещах какво, къде и как ме боли. Болеше ме сърцето..
Сега ако господ ми даде шанса да имам още едно детенце, болката, секцио или нормално ще е последното нещо за което ще мисля. Биха ме интересували лекаря да е с опит и детето ми да е живо и здраво.
Дразгите са абсолютно излишни. Незнам защо хабите нерви и време. Всеки си има мнение и го споделя. Това цитиране и хващане за дума и изречение, не го разбирам.
Времето и енергията изхабена за това, може да изхабите за една разходка и един хубав сладолед например :)
Поздрави.

http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0