Предния път раждах нормално с епидурална упойка. Сега отново съм решила при липса на медицински показания за операция, да раждам естествено. Каквото и да си говорим, секциото е операция и според мен би трябвало да се прилага единствено, когато обстоятелствата го изискват. При епидурална упойка болка няма (аз самата имам много нисък праг на болка). След секцио възстановяването нормално е по-продължително. Освен това не винаги е по-добрият вариант дори за бебето. Разговарях с републикански неонатолог по този въпрос във връзка с първото ми раждане, тя ми обясни, че разликата в налягането в утробата на майката и навън е голяма и при нормално раждане бебето има време да свикне с промяната, докато тази промяна при секцио е по-рязка и понякога води до неприятни последствия. Затова тя самата ми препоръча също при липса на показания за секцио, да избера естественото раждане. Същото ми препоръча и д-р Сигридов, с когото се консултирах по тази тема - тоест бременност след АРТ не е задължително да приключи със секцио. При всички случаи мисля, че лекарите, водещи раждането, са най-компетентни да преценят кое е най-добре за бебето и майката.