Верно бе, тази тема мине не мине и пак се почва...
Въпреки, че разбирам момичето, защото и аз като бях бременна непрекъснато четях за.. и против..
Бях страшно уплашена от естественото раждане, и не толкова от болката, колкото от епизиотомията, но по-големият ми страх беше от секциото. Всъщност имам фобия от рязане. Остана варианта естествено раждане, като непрекъснато си правих някакви масажи на перинеума с разни масла, за да не се наложи епизиотомия.В крайна сметка се оказа, че не мога да родя нормално.
След секциото на 6-тия час започнах да се раздвижвам,по съвет на една възрастна сестра от реанимацията/след като ме успокои, че няма как да ми се порне шева
/
На другата сутрин, се изправих от раз, без особена болка. Момичето до мен припадна 2 пъти докато стане, защото отказа изобщо да се движи.
От другия ден, стиснах зъби и започнах да се изправям директно на коремна преса.
На изписването вече нищо не болеше. Още около месец само придърпване сутрин след дългото лежане за около месец.
Изпитвала съм много по - силни болки от ПМС отколкото от секциото.
Неприятни са ограниченията след секциото- за носенето на тежко, невъзможността за правене на коремни преси/пробвах на 3тия месец-после не можех да кихна от болка/ и т. н. Сега 6 месеца след раждането корема още е леко увиснал и направо съм ужасена дали ще си върне предишната форма.