Преди два дни записах децата си в ОДЗ. От тогава място не мога да си намеря. Мисля, обсъждам с приятели, плача, ядосвам се ...
Да Ви разкажа за срещата си с директорката и сестрата, пък Вие кажете дали драматизирам или притесненията ми са основателни.
Първо сградата е голяма, тип училище. С голям двор, целият в асфалт, няма градинка, няма катерушки (изключение прави едно кълбо в задния двор). Още с влизането на човек му става неуютно. Но това е все пак само първо впечатление.
Прие ме директорката, която говори с любезен тон и дори се опитва да бъде мила. Прегледа документите и ме запозна с "най-важното" от правилника за вътрешния ред. Така... оказа се, най-важното е кога се плаща таксата. Повтори ми поне няколко пъти как не бива да закъснявам с плащането. Казвам аз, че таксата не е проблем, не ми е тема и бих искала да поговориме за режима на децата, за условията, за храненето... Тайно се надявах, че ще видя загрижени и обичащи децата хора.
Всичко, което разбрах е кога трябва да ги заведа, кога да ги взема и по какви причини могат да отсъстват.
Влезе и сестрата, да прегледа медицинските документи. И се започна... Гледа имунизациите и следва коментар:
- Децата нямат приорикс! - това с един поучителен и леко възмутен тон.
- Вчера навършиха годинка. - защо ли си мисля, че това трябваше да е достатъчно?
- Без приорикс няма да ги приема!
- Госпожо, децата са недоносени и ваксинацията им върви с месец закъснение. Приорикса ще поставиме след два месеца.
- Пак Ви казвам, без него няма да ги приема! Записвам си, че не е поставен!
Следват поредица от въпроси:
- Ходят ли?
- Хранят ли се сами?
(Не беше опит да разберат как се развиват децата, а колко грижи ще трябва да положат за тях
)
- Приемат ли храна на парчета?
Тук обяснявам, че Жорко още няма зъби и затова се дави от по-едра храна.
В мен се забиват два чифта разширени от ужас очи:
- Ние тук им даваме кюфте за обяд, как ще яде?
Последва и коментар от сестрата:
- Виж какво значение има, няма зъби, защото е недоносено!
Е, тук аз зяпнах от ужас. Кое по-напред да оспоря, кюфтето или коментара за недоносеният ми син
Преди да се осъзная и да успея да кажа каквото и да било следват нови изненади:
- Да го научите до тогава. А ходят ли на гърне?
- Не.
- Ауууу, веднага да купите гърнета! Слагайте ги след всяко хранене за поне десет минути, клякате до тях и се правите, че напъвате. - при което закръглената сестра заема поза пикаеща крава и започва да се напъва, издавайки типични звуци
На мен ми увисна ченето, буквално. А през това време директорката започна да пляска с ръце и възторжено да я подкрепя - Да! Да! Да! - Изпаднаха в дружен екстаз, а аз се почувствах като герой на Оруел
Да не разказвам повече с такива подробности, че ще стане безкрайно. Само да Ви кажа, че септември месец децата не ги извеждат
По принцип имат тераса и яслената група излиза там, но септември месец не ги извеждали.
Заведе ме директорката до тъблото със списъците с необходими изследвания и вещи на децата.
Да кажа, за всички, които като мен са неподготвени за реалността в яслата. Детето Ви не може да е с боди, дрехи с копчета, ципове, колани... Не могат да закопчаят три копчета, по-лесно е детето ти да е с гол кръст и болно, така няма да ходи на ясла
До въпросните списъци висеше и списък със уменията, които децата ми трябва да имат, за да бъдат приети в ясла. Та зачитам аз там, дете между година и четири и година и шест месеца трябва свободно да ползва между 30 и 40 думи. Не отричам, че има и такива деца, но колко са те? Помолих директорката да ми каже, колко от децата на тази възраст имат толкова богат речник. Отговор: - А, не го гледайте това, то е спуснато от министерството.
Също така имаше изискване децата ми да се привързват лесно към непознат човек
Последното ще оставя без коментар
И така, аз продължавам да се главоблъскам и да се моля, че ще преборя директорката на кварталната ясла. Така поне ще си спестя "разходката" с трамвай всяка сутрин и вечер с две деца и двойна количка. За два дни почти преглътнах кюфтето и гърнето. Кой знае какво още ще преглътна...
На всички, на които им предстои сблъсък с яслата ще кажа само: Добре дошли в матрицата!