Ееее, за всичко опираме до цигарите
Цигари та цигари, ако не пушим - алкохолът е проблем, ако не пием...варените картофи евентуално
Реплика към онзи стар виц, в който лекарят препоръчал на пациент с някакво оплакване, да спре да пуши, да пие и да ходи по жени и когато пациентът обяснил, че не прави нито едно от изброените, лекарят го попитал какво обича. Варени картофи - казва пациентът. Значи, никакви варени картофи повече - отговаря лекарят. Това в рамките на шегата.
Цигарите са вредни по ред причини и за много неща. Дори не мисля да оспорвам тази теза, защото съм съгласна с нея. Ама за всичко пък да са виновни цигарите - сори.
По-скоро, когато не може да се намери някаква разумна причина за даден медицински проблем и - цигарите излизат на първа линия. Все едно за репродуктивни проблеми ли иде реч, или за някакви други - нямаме обяснение, ама вероятно е защото пушите... (цигарите оказват негативно въздействие върху всички системи в организма - идеално). Демек, каквото и да не ви е наред - все някак може да е от цигарите...Бреййй.
Едва ли има лекар на света, който да се подпише под "уверението", че ако спрете да пушите - ще забременеете, ще се излекувате от рак, ще спрат проблемите ви с кръвното, диабетът ще изчезне, или...все едно какво ви е заболяването. Когато лекарите не знаят какво ви има и как да ви решат проблема - те никога не казват просто "не знам", в което между другото няма нищо срамно, защото медицината не е математика, а и в математиката все още има много "Х"
Започва се веднага с не пуши, не пий и...не яж варени картофи (примерно казано) - обяснения достойни повече за врачка, отколкото за някой с диплома по медицина.
И не пиша това, защото съм ЗА пушенето. Напротив. Против съм само, когато няма никаква яснота защо нещо не е наред, все едно какво - лица в бели престилки да рецитират "мантри" от списание: "По-здрави" (примерно), вместо да си свършат читаво работата (ако могат).
А и практиката сочи, че ако всичко друго (или почти всико) ви е наред - не пушенете, пиенето, свинските каренца, или яденето на "бял ЛЯБ", са причината да не постигате каквото искате. Причината е, че никой не може да разбере, какво всъщност не ви е наред конкретно (извън цигарите де)