0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Ох,трети аборт!!!:(;(:(
« Отговор #60 -: Декември 27, 2010, 19:56:32 pm »
Момичета, виждам, че от доста време никой не е писал по темата, но се надявам някой да прочете поста ми!
Макар, че с всеки следвъщ път се обнабеждавам все повече - казвам си край спирам борбата - това са 4г. по лекари, операции, надежди и в крайна сметка всичко свършва с мисед в 6-7седмица и трите пъти. Да не споменавам болката и сълзите - само вие може да ме разберете...
Велина, мила виждам в линийката ти, че си се преборила и вече си щастлива мама на това прекрасно бебче - значи има светлина в тунела. Моля те сподели какъв беше проблема при теб и как го преодоляхте, когато имаш възможност разбира се.
Просто незнам какво повече да изследвам - оказа се че имам проблем с НК клетките, които последната бременност бяха в норма, както и ТСХ хормона - овладяхме го. Чета че тромбофлебията би била проблем във втория триместър - значи и това не е проблема за ранната загуба - не знам вече какво да правя!
 :grouphug:
*
« Отговор #61 -: Декември 27, 2010, 20:09:45 pm »
Миличка,за съжаление не мога да ти помогна,но реших да пиша,за да стои темата актуална... :) .Стискам ти палци проблема да се открие и отстрани
*
« Отговор #62 -: Декември 29, 2010, 16:07:36 pm »
Didon,много съжалявам за загубата ти.Много добре знам как се чувстваш.
  Аз имам 3 спонтанни аборта и според лекарите нямаше основателна причина за тях.Уж всичко беше наред,а не успявах да задържа плода.
Имам правени генетични и имунологични изследвания в Плевен при доц.Конова.Правена ми е цветна снимка от която стана ясно,че тръбите са ми запушени и това е причината за абортите.Направиха ми лапароскопия,при която се оказа,че имам и доста сраствания.Освен това се оказа,че имам и гуша,която личната ми лекарка съвсем случайно откри,тъй като хормоните и антителата ми са в норма.
*
« Отговор #63 -: Декември 29, 2010, 18:20:29 pm »
пупупу,Шуши...сбъркала си името
Аз тък само морална подкрепа давам,не видя ли лентичката ;)
« Отговор #64 -: Декември 29, 2010, 20:26:40 pm »
didon, благодаря ти за подпкрепата и леко бременеене мила!
6o6i, понеже и на мен ми бяха казали преди 2г., след лапаро, че съм със запушени тръби и е невъзможно да забременея, а аз забременявах 3 пъти - може ли причината за ранните ми аборти да е наиснита в запушените търби. Аз си мислех, че просто ми казват, че не мога да забременя по естествен път...Иначе имам всички възможни изследвания...
На теб предполагм са ти отстранили срастванията - дават ли ти надежди.
Аз правии лапарото при Бързашки - също съм пациентка на КИРМ Плевен! Бих се радвала да споделиш!  :youwoman:
*
« Отговор #65 -: Декември 29, 2010, 21:34:12 pm »
при чести ранни аборти не се ли търси първо генетична причина...Несссъвместимост някаква с партньора? :?
*
« Отговор #66 -: Декември 29, 2010, 23:26:59 pm »
Момичета, моля за извинение.Без да искам съм сбъркала името.
 Sisoni1,на мен доктора ми обясни,че течността която била в тръбите е токсична и убивала плода.Когато отидох да ми правят лапарото говорихме с доктора,че най-вероятно ще се наложи да ми отстранят дясната тръба,защото била почти запушена,но по време на операцията се отпушила и той решил да ми запази и двете тръби.След това имам правени 3 хидротубатици.Д-ра ми обясни,че ако до 1 година след операцията не забременея да отида за нова цветна снимка и ако тръбите са се запушили правим ново лапаро и отивам на инвитро.Мина повече от година и все се надявам да забременея,но за съжаление не се получава.Между другото друга докторка ми каза,че лигавицата ми е много тънка.Трябва да е 1см, а моята е 0,5см.Ако е много тънка плода не може да се задържи и трябва още на първия ден след закъснението на цикъла да се прави тест за бременост и ако е положителен веднага трябва да се започне лечение за задържане на плода.
Ти правила ли си изледвания за пролактин и прогестерон?При лапарото не ти ли отстраниха тръбите или поне да са ги отпушили?Какво ти каза доктора?
*
« Отговор #67 -: Декември 30, 2010, 10:05:42 am »
Искам да кажа първо,че и аз имах хидротубация,но според мен трябва цветна снимка.При хидрото се видя,че тръбата ми пропуска, и при цветната беше същия резултат.Разликата идва обаче оттам,че при цветната снимка се вижда много ясно формата на тръбата,срастваниятя,състоянието на маточната кухина и т.н
 Мойта тръба е съвсем проходима,без никакви течност,но док каза,че за да успеят на време да се срещнат яйцелкетката и сперматозоида,последните трябва да са шампиони...
« Отговор #68 -: Декември 30, 2010, 20:01:03 pm »
На мен ми правих първо цветна снимка - оказа че, че са запушени и двете търби - лекарката ми каза, че само нишковидно е пропуснала едната, но си беше колкото косъм. След това правих лапароскопия с надеждата да пропуснат поне - Бързашки ми каза, че за съжаление нищо не е могъл да направи - не е пропуснала нито едната - единствен изход инвитро. Получих удобрение от фонда - пусанхме всички изследвания и тъкмо когато трябваше да започна противозачатъчните се оказа, че съм бременна - та така докъто се възстановя не направих процедурата. След това още два пъти забременях - но всичко завършва с аборт... Мислех си може ли да имам такава течност, която да е токсична за плода - това предполагам само с лапаро се вижда, а толкова се намъчих с тия упойки... А да ви кажа никой май не ми е мерил дебелината налигавицата - според Емин всичко ми е ОК, но явно нещо не е - как да разбера какво е...
*
« Отговор #69 -: Декември 30, 2010, 21:01:10 pm »
Сизън,извинявай ако съм пропуснала,но правихте ли генетични изследвания?До колкото знам при повтарящи се ранни спонтанни аборти се търси генетичен проблем
« Отговор #70 -: Декември 31, 2010, 10:58:20 am »
didon, правихме генетични и имунологични изследвания, които бяха включени в пакета изседвания преди инвитро - имам проблем в протромбиновия ген - поне това ми подчерта Конова:

Faktor V Leiden:
Хетерозиготен носител по нормален алел

Мутация G2210A в Протромбиновия ген:
Хетерозиготен носител по мутанен алел

Генетичен вариант С677Т в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:
Хетерозиготен носител по мутанен алел

Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1(РАI-1): носителство на генотип 4G/4G):
Носител на генотип 5G/5G

Това е описано без проценити и долу е записано, че жени с този генетичнен дефект(мутация в гена на протромбина) са 2.5 пътои повече предразположени към репродуктивни неудачи.
Но така написано не ми е ясно 5G/5G или 4G/4G)
Така или иначе аз спазвах терапията на Конова през ден клексан , редувайки го с аспитрин протект.... макар и за кратко...

Но като чета - този проблем би оказал влияние във втория триместър от бременността - може и аз неправилно да съм разбрала - а моите спонтанни аборти са едва в 5-6г.с.
« Отговор #71 -: Декември 31, 2010, 11:01:55 am »
Момичета, това е статията, която наскоро д-р Кременски ми изпрати - мисля, че ще е полезна за всички с подобни на моите проблеми:

Повтарящи се спонтанни аборти
Американска асоциация по репродуктивна медицина 2008 г.

Като „повтарящи се” се означават два и повече последователни спонтанни аборти. Това състояние е различно от инфертилитета (безплодие). Когато причината за абортите е неизвестна, всеки аборт изисква изясняване на срок на бременността, в който е настъпил, за да се насочи двойката към най-подходящите изследвания, които да установят причината. След три и повече последователни спонтанни аборта е задължително провеждането на изчерпателни изследвания. Въпреки че 25% от всички бременности завършват със спонтанен аборт, по-малко от 5% от жените имат два последователни спонтанни аборта, 1% три и повече последователни спонтанни аборта, двойките с репродуктивни неудачи биха имали полза от медицински изследвания и психологична подкрепа.

Генетични/хромозомни аномалии
Хромозомният анализ под микроскоп (кариотипният) на двамата партньори открива генетична аномалия при по-малко от 5% от изследваните двойки. Най-често те са от типа на транслокациите (пренасяне на генетичен материал от една на друга хромозома), при което партньорът най-често е нормален, а бебето унаследява или по-малко или повече от необходимият генетичен материал. Двойките с установена транслокация или друга хромозомна аномалия биха имали полза от ин витро оплождане и преимплантационна генетична диагностика.

Освен редките случаи на вродена генетична аномалия в единия от двамата партньори, много от спонтанните аборти в малките срокове на бременността се дължат на случайни хромозомни аномалии в ембриона. Над 60% от ранните спонтанни аборти се дължат на случайна хромозомна аномалия , обикновено липсваща или удвоена хромозома.

Възраст
Рискът за спонтанен аборт се увеличава с възрастта на жената. След 40 годишна възраст повече от една трета от всички бременности завършват със спонтанен аборт. По-голямата част от загиналите ембриони имат нарушен брой хромозоми.

Хормонални разстройства
Прогестеронът е хормон, който се отделя от яйчниците след овулация в жълтото тяло и е необходим за нормалното протичане на бременността. Има много противоречиви мнения относно това кога ниските нива на прогестерона, състояние познато като «дефицит на лутеалната фаза» може да бъде причина за последователно повтарящи се спонтанни аборти. Лечението на това състояние може да бъде с индукция на овулацията, допълнителен прием на прогестерон, или инжектиране на човешки хорион гонадотропин (hCG), но няма доказателство че това лечение е ефективно.

Метаболитни разстройства
Неконтролираният диабет увеличава риска за спонтанен аборт. Жените, които страдат от диабет чрез контрол на нивото на кръвната захар преди забременяване могат да повишат шансовете си за безпроблемна бременност. Жените с резистентност към инсулина, каквито са тези с наднормено тегло и много от жените с поликистоза на яйчниците, също много често страдат от спонтанни аборти. Все още няма достатъчно доказателства, че профилактиката при инсулинова резистентност на жени с поликистозен овариален синдром понижава риска от спонтанен аборт.

Аномалии в развитието на матката
При 10-15% от жените с повтарящи се спонтанни аборти се откриват анатомични аномалии в маточната кухина. Диагнозата се поставя с хистеросалпингография, сонохистерография, ултразвук или хистероскопия. Към унаследените аномалии се причисляват двурогата матка, “septum” (преграда) на матката, едностранно развита матка. Друга група са придобитите анатомични аномалии - Синдром на Ашерман, фиброиди на матката (доброкачествени образувания от гладка мускулна тъкан), полипи на ендометриума на матката, които също могат да бъдат причина за повтарящи се спонтанни аборти.

Антифосфолипиден синдром
Диагнозата на жени с антифосфолипиден синдром се поставя с изследвания за наличието на антифосфолипидни антитела (срещу кардиолипин и лупус антикоагулантни антитела) в кръвта. Това се установява при 5-13% от жените с повтарящи се спонтанни аборти. За потвърждение на диагнозата е необходимо да се измерят поне два последователни пъти в разстояние от 6 седмици повишени стойности на антифосфолипидни антитела. При жени с антифосфолипиден синдром изхода от бременността се подобрява с лечение с аспирин и фраксипарин.

Тромбофилии
Унаследените предразположения към повишена съсирваемост на кръвта(тромбоза) увеличават риска от фетална смърт във втората половина от бременността. Няма доказателства за това, че изследването за вродени тромбофилии и профилактика на това състояние подобрява изхода от бременността при жени с последователно повтарящи се спонтанни аборти в ранните срокове на бременността.

Мъжки фактор
Увеличава се броят на данните, които показват че нарушената интактност на спермалната ДНК, може да повлияе на развитието на ембриона, и да увеличи риска за спонтанен аборт. Данните все още не доказват със сигурност колко често спермалните дефекти водят до повтарящи се спонтанни аборти.

При около 50-75% от двойките не може да се установи ясна причина за последователно повтарящите се спонтанни аборти.

Изследванията, които нямат доказана полза включват:
• Изследване за бактериални и вирусни инфекции
• Инсулинова резистентност
• Антинуклеарни антитела
• Антитироидни антитела
• Майчини антибащини антитела насочени срещу бащините левкоцити
• Антитела срещу инфекциозни агенти
• Ембриотоксичен фактор

Лечение без доказана ефективност
Интравенозен имуноглобулин (имуновинин).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Двойките трябва да знаят, че при 60-70% от тези с неустановена причина за спонтанните аборти следващата бременност завършва успешно. Здравословният начин на живот и допълнителният прием на фолиева киселина е препоръчително при планиране на следваща бременност. Преустановяването на тютюнопушенето, ограничената употреба на алкохол, и консумация на кофеин, леки физически упражнения и контрола на телесното тегло благоприятстват нормалното протичане на бременността. Консултантите трябва да подкрепят двойките емоционално, разбирайки неприятното състояние, гнева, изолацията, страха и безпомощността която изпитват след повтарящите се аборти.
*
« Отговор #72 -: Декември 31, 2010, 15:41:58 pm »
много,много полезна статия!
Бравос!
*
« Отговор #73 -: Януари 01, 2011, 09:18:36 am »
Sisoni1,след като тръбие са ти напълно запушени не са ли ти ги прекъснали с по време на лапароскопията?Доколкото съм запозната при хидросалпинг е задължително прекъсването на тръбите,защото в противен случай ин витрото е обречено на неуспех.при положение,че течносттта в тръбите не е отстранена много ясно,че ще убие плода.Моя доктор ми обясни,че ако не забременея трябва да ми се направи ново лапаро, да се прекъснат тръбите и тогава да подготвяме документи за ин витро.
*
« Отговор #74 -: Януари 01, 2011, 11:56:59 am »
Sisoni1,след като тръбие са ти напълно запушени не са ли ти ги прекъснали с по време на лапароскопията?Доколкото съм запозната при хидросалпинг е задължително прекъсването на тръбите,защото в противен случай ин витрото е обречено на неуспех.при положение,че течносттта в тръбите не е отстранена много ясно,че ще убие плода.Моя доктор ми обясни,че ако не забременея трябва да ми се направи ново лапаро, да се прекъснат тръбите и тогава да подготвяме документи за ин витро.
:good_post:
*
« Отговор #75 -: Януари 01, 2011, 22:18:52 pm »
Здравейте момичета :)
Включвам се безславно във вашата темичка, понеже не намерих тема "шеста неуспешна бременност"
Накратко.. досега от 2007 година съм преминала през ужаса на спонтанните аборти 5 пъти (и поне още няколко други, за които не съм 100% сигурна)и една рядко срещана извънматочна, която всъшност си беше в матката, но много високо в горен ляв ъгъл..
През 2007ма Април беше първия ми спонтанен аборт, после Януари 2008- извънматочна(но пък и плода беше спрял да се развива)
През 2009 Юни и 2009 Декември -  отново спонтанен аборт, 2010 Юни - пак.. Август 2010 - за пореден път положителен тест и после цикъл.. Нямах време да разбера какво става.. Ужас след ужас..
Изследвания правихме, досега само имунологични не съм правила, но пък бременностите ми приключват все в 5-6-7 седмица, лекарите тук не искат да ми ги направят тези изследвания просто..Цветна снимка ми е правена 2 пъти, резултата беше един и същ - лява запушена и дясна проходима тръба..Последно моят лекар, заключи, че нито една от бременностите ми не е маточна сигурно, и ми лепна диагнозата "тубарен фактор" Някак не мога да се примиря все още..
Март ще започваме ин-витро процедура.. Много смесени чувства бушуват в мен.. Да продължаваме ли да "опитваме" - или да се надявам, че ин-витрото ще е успешно. Просто не знам накъде!

*
« Отговор #76 -: Януари 01, 2011, 22:46:09 pm »
Гальонди имате ли правена разширена спермограма? Лошата морфология може да бъде причина за толкова ранни аборти.
                                                                                                            Само едно нещо прави мечтата невъзможна:страхът от    неуспех.,Алхимикът,Паулу Коелю
*
« Отговор #77 -: Януари 02, 2011, 01:10:51 am »
Привет Деси,
Разширена спермограма не сме правили. През Март 2010 правихме обикновенна спермограма, която беше абсолютно нормална.. Аз се заинатих на моя лекар да пусне ДНК фрагментации (SDI test) на моя мъж, но той ми каза, че вместо да даваме $$$ за теста, по-добре да си купим лекарствата за ин-витрото. Накратко обясни, че и да не е с добър резултат този ДНК фрагментации тест, пак ще се прави ин-витро.. Ни в клин, ни в ръкав!!

« Отговор #78 -: Януари 02, 2011, 11:34:10 am »
Здравейте, момичета!
Гальонди, мила  :grouphug: съжалявам за всичката тази болка, която си преживяла - аз все още не мога да се оттърся от 3-я аборт. В главата ми бушуват мисли от двете крайности - "край за теб няма надежда - откажи се най после" - до "не спирай да се надяваш - бори се"....

didon, 6o6i, когато правих лапароскопията беше с надеждата поне една от тръбите да пропусне, но Бързашки ми каза, че за съжаление от никъде нищо не пропускало - за събрана течност в тръбите нищо не ми е казвал да има - това нали евентуално би се видяло  при операцията. Каза ми, че не е счел за необходимо да бъдат отстранени и че единствения изход за мен е инвитро процедура...
Така или иначе аз забременявам, но се питам дали тогава той не е видял или просто след това би могла да се събира тази течност от някъде...
Знаете ли нещо повече за хидросалпингса - само с лапаро ли може да се диагностицира!
*
« Отговор #79 -: Януари 02, 2011, 12:20:56 pm »
Да,миличка...течността би мола да се събира дори и преди това да я е нямало.

Гальонди,не съм експерт,но имам едно ИКСИ/въпреки,че по-късно се оказа,че не е било необходимо.Сперматозоида се избира по т.н. физически показатели.Имам предвид,че ембриолога ги гледа под микроскоп и избира най-подходящия.Не съм съвсем сигурна дали това би преодоляло изцяло проблем със спермататъй като той се инжектира направо в яйцеклетката,...Мисля си ,че психически не бих издържала на повече спонтанни аборти на твое място.Инвитрото е добър вариант,но си  проблема за абортите трябва да се търси преди процедурата.Не по-малко болезнен е спонтанния аборт след АРТ.

Пожелавам успех !