Илиянка бе, тънката лигавица няма общо със СПКЯто, или поне при мен е така. На всичкото отгоре, мисля че не прогестерона влияе върху нарастването на лигавицата, а естрогенът.
Не знам доколко има връзка между тънката лигавица и СПКЯ.
При мен до сега обичайно лигавицата беше около 10мм.
Обаче след миседа нали се наложи 2 пъти да ме кретират. Определено 2рия път е било по-дълбоко и явно е имало престъргване.
Та, сега на 3тия цикъл след 2рия ми кюртаж,
МЛ е 4мм на 13 ден
и 6 мм на 25ден
Тънка, тънка.... та знае ли се.
Днес бях на преглед. И доктора каза че явно от самосебе си няма да се възтанови, ами ще трябва лечение.
Изписа ми Estrofem, от началото на новия цикъл, по схема... и после на УЗИ за да се види дали има ефект от това лечение.
Ако се окаже че няма ---- отивам на хистероскопия (оперативна). За сега този вариант е малко вероятен, но ще видим....
Не можах да разбера какво точно евентуално би отстранила/променила оперативната хистероскопия. (иначе знам какво е хистеро...)
Доктора каза накъкъв сложен термин, дето даже не можах да го чуя добре, камо ли да го запомня.
Ама ми каза, че според него е малка вероятността да се стигне до оперативна хистероскопия.
Очаква да има ефект от Estrofem-a.
Дано да се окаже прав... За сега гледам да не мисля много-много за сложния вариант. Аз също се надявам хапчетата да повиляят добре.
Относно хормоните естроген, прогестерон и дебелината на лигавицата.
ЕСтрогена е хормона който "образува" лигавицата и помага тя да нарасне достатъчно в 1вата част от цикъла. Във 2рата Прогестерона й помага да се "разрехави" за да бъде удобна за имплантация.
Аз сега като пиех Дуфастон от 14 ден до 25 ден.... ефекта беше само 2мм нарастване на лигавицата.
И док. го каза, Когато е тънка лигавицата трябват естрогени за да може да нарасне, после прогестерона я поддържа.
Дано го обясних що годе ясно...
Ами... за сега с мойта тънка лигавица така стоят нещата....
като си изпия хапчетата и мине прегледа... ще пиша пак как се развиват нещата.
Илианче, благодаря ти за съвета, да се погледнат хормоните, ама при мен поне е ясно че изтъняването е следствие от кюртажите. Предполагам че хормони ще пускам чак след като приключа с приема на лекарствата. Иначе няма смисъл.
Ади, обаче, може би е хубаво да ги изследва.