0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Днес на жълтите павета отново ще има протест, поредният, а може би последният.
Вечерята ни,пред екрана, на фона на поредното убито българско дете, студент, спортист, горчи.
Вече не се и питам в каква държава живея...
Навън се разхождат пуснати на свобода убийци, изнасилвачи, платени килъри , групи за отвличане на хора.
Разхождат се и някак естествено се смесват с нормалните.
Минават покрай детските колички на нашето бъдеще или утрешната тяхна жертва,  някак...естествено.

Казват ,че съм европейски граждани, че всички сме такива.
Казват още ,че имаме права, наричат ги европейски...
Така и не разбрах, защо липсата на права се назовава с наличието им.
Така и не разбрах , защо ме лъжат!

Лицемерната власт на моята европейска държавица, преби с палки деца и старци в опита им да покажат недоволство, пак там на сакралните, жълти павета, а утре ще гласува и забраната това да се случва.
После ще напълни медиите със скъпи клипове,за да ми внуши, как вота ми  , ще гарантира моята сигурност.
Сервилното им поведение пред големия руски брат и беззъбата им усмивка, кореспондира идеално с турския кенеф, покрит с черно парче плат в Брюксел.

Е, днес отново ще има хора на жълтите павета.
Отново ще упражнят правото си на "демократичен протест"....
А аз отново ще сервирам вечерята и ще натисна копчето на дистанционното, да чуя новините.
Май трябва да спра да го правя!
http://sroksos.org/2009/04/29042009-1100.html

А, да щях да забравя, казвала ли съм ви, че за едно нещо правя поклон пред циганите? :D
На това му казвам - адекватна реакция!
Парадокс или ирония???

http://dnes.dir.bg/2009/04/29/news4373450.html
*
Re: На жълтите павета или права с павета?
« Отговор #1 -: Април 30, 2009, 19:22:45 pm »
Ефирче,
видях темата още вчера, но понеже тъка на няколко стана почти едновременно, та за някои черги времето все не стига и остават за после. Всичко, което си написала е вярно и до болка познато и аз едва ли ще ти напиша нещо, което да не знаеш, даже по-скоро е обратното. Но ето и някои мои размишления за туй-онуй от живота, но не само за престъпленията.

Ако питаш мен, все повече съм за метода с "жълтите павета по жълтите, неузрели тикви на политиците ни". Все повече се впечатлявам от французите - последно четох (преди месец беше, май), че взели, че хванали няколко банкери, затворили ги и дали са паднали глави не си спомням вече точно, но не е и толкова важно. По-важното е, че на тях бързо им кипва кръвта  при вида на социалната  несправедливост, а знаем в исторически план, че, когато французите се разсърдят, падат глави и строеве се променят! Ето едно полезно и работещо know-how! И нашата кръв лесно кипва, но си го изкарваме на не когото трябва, което води до повишаване на насилието (и домашното също така)  и до алкохолизъм, а така строй не се променя.

Нещата при нас толкова са се насложили вече по неправилния начин, че са се получили пластове върху пластове от нередности, от които смърди направо;и хората вместо да вземат лопатите и метлите и да пометат гнилото бягат от това място, защото мирише. Но така едва ли ще останат поколения, на които да се падне тежката задача да пометат сметта, която се е получила в резултат на генетичната кръстоска  между младата мафиотска кръв и синята кръв на онези влечуги старите гвардейци и техните наследници.

Все повече си мисля, че  като начало ще ни е нужно да сме поне пет века под европейско иго, но с прилагането на цялата строгост на всички закони! Това липсва - Контрол на всички нива, и то независим и обективен контрол на всяка една дейност във всяка една структура.
Но откъде да се вземе този независим контрол, като почти във всички нива и структури хората са приятели или роднини?!

И това е другото слабо място на страната ни - приятелските кръгове, които някои наричат обръчи, но, които са опасали толкова силно страната ни, че не и стига въздух вече; точно те доведоха нещата дотук - от приятелските кръгове до мафиотските кръгове разстоянието е по-малко от една ръка.
Много неща произтичат от това - липса на прозрачност, липса на правила, липса на честна игра, липса на достъп за неприятелите и нероднините, защото онези вътре са все най-добрите, най-гениалните, които са издържали всички въможни конкурси, но за които никой друг не е и чул. Във всички сфери се случва това и това води до създаване на феодални владения по места, които се управляват от групичка приятели, където външен няма шанс да влезе. Каква Европа, каква демокрация!

За британските работодатели например понятията "equal oppurtunities" и  "fair ply" са не просто понятия, а стандарти, по които наемат хората на работа, за да наберат най-добрите и способните, които ще им помогнат да изкарват повече пари и ще ги правят още по-богати. Не че и тук няма злоупотреби, но тези две понятия са толкова навлезли дълбоко в реалността и начина на възприемане на играта, че изключенията на никого не правят впечатление, защото така или иначе за тях не се разбира.

В нашенско всичко е едно голямо изключение. Гадните капиталисти обаче, като наемат най-добрия кандидат на работа, дават луди пари след това за него да го тренират, обучават, плащат му курсове, за да придобие нови умения, за да им изкарва още повече пари. Нищо, че служителят, след като изкара курсовете, може и да напусне;случва се често, но играта си продължава, защото според тях те са все още доста поизостанали в някои неща от САЩ и Япония и трябва да се променят постоянно, за да ги догонят и изпреварят. И не, това не е илюзия и фантастика, защото се случва.

Това означава, че са нужни големи и сериозни, истински реформи, а не козметични и кадрови (интересен вид промяна, при която фактически нищо не се променя, но ти гордо отчиташ промяна!), във всяка сфера - правосъдие, образование, здравоопазване и т.н.

Специално за образованието, и то висшето, мога да разказвам много, но всичко, което написах за феодалите и за приятелските кръгове се отнася и за тук. Защо например "най-революционното" нещо в средното образование, което се предприе, беше въвеждането на матурите и защо то се забави толкова много?! Ясно е защо! Кръговете си пазят интересите - частни уроци, курсове, пари да падат. Нищо, че децата масово, цели випуски, ходят после да учат в чужбина. Още по-добре, защото няма да има кой да разваля рахатлъка на кръговете. Поради тази причина архаичното нещо, наречено "кандидатстудентски изпити"  и курсове съответно ще има до дупка и до последно. Но не си мислете, че парите от тях отиват у преподавателите, защото те вземат стотинки за проверката, а за печалбата си има комисии от кръговете. Предполагам се досещате, че никой британец, немец, американец и т.н. няма да се подложи на този безсмислен тормоз, за да влезе да учи в нещо, което отвътре е толкова демоде.

Решението е в добрата воля за промяна - истинска, реална, работеща, не козметична!

За днес стига толкова народно недоволство, че нямам време повече!  :D

P.S.
А, да! Ефирче, предполагам, че се пошегува в една друга тема, като написа, че май ще се наложи да се извиняваш на Л. Филипова. Само да си посмяла!  :D Защото "откритията", "разследванията" и "скандалите", които "ще взривят представата ви за света", са копнати оттук-оттам и пейснати по един доста нескопосан начин, който може да се нарече "преразказ по картинка", но без елементи на разсъждения. Също толкова авторски идеи има и в последната и творба, която представлява  безобразно съвокупление от чужди идеи и образи;и както се пише, можело и до съд да се стигне.
Накратко, няма за какво да се извиняваш на нещо, което е събрано накуп старо и познато.

Лек ден!
*
« Отговор #2 -: Май 01, 2009, 17:14:58 pm »
Ефирче, вчера пак забравих да ти напиша нещо, което отдавна ми се иска да ти кажа, та затова се включвам пак в темата.  :D

Отдавна искам да ти кажа, че много ти се радвам на темите, защото издават мисъл, интелигентност, кураж и смелост, ангажираност, позиция, отношение към света и себе си и други неща в тази смислова редица, които аз лично уважавам много!  Няма по-стимулиращо нещо за нас самите от общуването и дискусиите с равностоен "противник"!

И затова ти благодаря!!!

Предполагам сте открили грешката, допусната в бързината: oppOrtunities  :D Но вие си го знаете!

« Отговор #3 -: Май 01, 2009, 18:11:13 pm »
DivaRoza,винаги е удоволствие да чета анализите ти! :D
Очаквах и тайно се надявах да го направиш. :oops:
Помагаш ми да наредя парчетата от пъзела, защото, когато си част от него трудно виждаш нещата отгоре.
Можеш просто да правиш констатации и да сдъвкваш безсилието си в наредени(и не дотам) мисли.
Не , всъщност и това е оправдание...
Напоследък покрай събитията за Фонда, стигнах до извода, че макар и много трудно, огромното държавно колело може да бъде отместено и дай Боже завъртяно.
Може , но ако ние положим усилия.
Всеки от нас поотделно и всички заедно.
Мисля си , ако го правихме във всички изброени от теб социални и политически язви, колко по-здраво щеше да е обществото ни.
Нямат коректив нашите господа управляващи!
Нямат и за това не са виновни те!
А виж, французите са друга кръвна група. :D

Ценни са ми и паралелите които правиш между българска и британска реалност.
Замислям се, колко полезна и ефективна, понякога е студената, лишена от емоции дисциплина на фона на балканския горещ хаос.
И това важи за управлението от най-малката фирмичка до държавното управление.
Народопсихологията ни едва ли ще се промени, но знанията ни , разговорите ни, опита на хора извън пределите на БГ, биха могли да променят нещо дребничко в нашия си , микросвят ,като начало (на принципа от частното към общото) :wink:.

Ще си остана един тъжен оптимист, Розичка!

P.S.
А, да! Ефирче, предполагам, че се пошегува в една друга тема, като написа, че май ще се наложи да се извиняваш на Л. Филипова. Само да си посмяла!  :D Защото "откритията", "разследванията" и "скандалите", които "ще взривят представата ви за света", са копнати оттук-оттам и пейснати по един доста нескопосан начин, който може да се нарече "преразказ по картинка", но без елементи на разсъждения. Също толкова авторски идеи има и в последната и творба, която представлява  безобразно съвокупление от чужди идеи и образи;и както се пише, можело и до съд да се стигне.
Накратко, няма за какво да се извиняваш на нещо, което е събрано накуп старо и познато.

Лек ден!

Шегувах се , разбира се! osi_9