При диагноза ИЯР и липса на друга причина за стерилитет, има ли голям смисъл от ИКСИ на ЕЦ. По принцип, явно е че се чака по-качествена яйцеклетка, само че, чели сме всички, че тези яйцеклетки са твърде крехки и аз лично вече след няколко несполучливи опити на ЕЦ започвам да се чудя - дали ИКСИ при този случай няма просто да "прецака" оплождането. Подчертавам че става въпрос само и единственно за ИЯР без никакви други причини. Както и дали шанса не е по-голям при Инвитро ( само че никой не прави инвитро, ако има само една извадена яйцеклетка, за съжаление..)
ЛИЧНО мнениеДали наистина имате или нямате ИЯР зависи от това КОЙ и КАК е поставил диагнозата. В моята практика установих , че най-важният критерий е трансвагиналната ултразвукова диагностика на яйчниците , т.е. има ли и колко са антралните фоликули в тях. Лабораторните изследвания са важни,но не са 100% определящи, а и винаги са възможни лабораторни неточности.
Ако приемем ,че имате действително ИЯР, лично за мен е абсолютно нелогично да Ви се прави ИВ на ЕЦ, защото от една страна се приема ,чи няма да формирате нужните фоликули (респективно яйцеклетки) въпреки големите дози ФСХ, а от друга страна се чака да формирате нужния фоликул сама. В приложението на ИВ на ЕЦ не можете да търсите и икономическа изгода поради много ниската му успеваемост и необходимостта от многократното му приложение,т.е. накрая се оказва ,че вместо няколкото несполучливи опита на ЕЦ сте можела да направите едно класическо ИВ. Всъщност при ИВ на ЕЦ, Вие спестявате само парите за стимулация ,но парите за ИВ центъра са същите или повече както за класическо ИВ. Освен това ги давате със сигурност няколко пъти.
Аз , доколкото мога да се поставя на Ваше място, бих предприел/а класическа ИВ стимулация с максимални дози ФСХ, за да се "изцеди" максимален брой яйцеклетки от яйчниците. Начина на оплождане на яйцеклетките ще зависи от броя,качеството,Вашата възраст и от това как са се оплодили при евентуалните предходни опити.
Успех на всички!