Момичета, много ви благодаря за отговорите и се извинявам за нетърпението
Май трябваше да изложа по-подробно моя случай - ще го направя сега.
Имам една дъщеря, която чаках 2 години. От 4 г. искаме да имаме второ дете, но уви не става. Смених доста лекари - Димитров /14 - п-ка/, Димитрова /МД/, Вакрилов /Св. София/, а в момента съм пациентка на д-р Владимиров /център София/. До колкото ми е известно сме направили почти всички възможни изследвания - при мъжа ми обикновина и разширена спермограма и антитела, микробиология, хламидия, при мен фоликуметрия, различни хормони /вкл. и инсулин/, антитела, микроб., хламидия... И всичко е в граници. Единствен, след толкова години, Владимиров успя да ми постави диагноза, макар и не потвърдена със сигурност - ранно изчерпване на яйчниковия резерв. Основание за тази диагвноза са: 1. намаления обем на яйчниците при приглед в първите дни от цикъла 2. Недобро кръвоснабдяване 3. Наследствен фактор - при майка ми менопаузата е настъпила на 37 г., при баба ми по бащина линия - също много рано. Аз съм на 32 г., но процесът на изчерпване на резерва започва около 12 г. преди менопаузата. 4. Недобър отговор при стимулация, което е характерно за тази диагноза. На два пъти съм се стимулирала с клостил, при което се образуваха по два фуликола, но в крайна сметка остана по един - първия път вторият не се пукна - фоликулярна киста, втория път - непосредствено приди овулация се "сплеска" т.е. дегенерира. При двете стимулации съм правила вътрематочна инсеминация - в момента чакам резултатите от втората. Изчерпването на я.р-в при мен най-вероятно е в начална фаза т.к. ФСХ - то ми е в граници. Правихме и описания тук в Зачатие тест с клостил - измерване на 3-ти ден на ФСХ ЛХ и естрадиол, от 5 до 9-ти ден стимулация с клостил по 2т. дневно и на 10-ти ден отнова ЛХ ФСХ и естрадиол. Док. каза, че резултатите са много добри и че при такъв висок естрадиол можем да очакваме 3-4 фоликула, но УЗ-то паказа друго. Док. не казва твърдо, че това е окончателната ми диагноза, но все върти и суче около нея. За съжаление в България не се правят изследвания на Мюлеров хормон и инхибин Б /не съм съвсем сигурна за наименованието/ и респ. вече нямам какво да изследвам. Приемам, че това е проблемът, т.к. за 4г. друг така и не се откри. Както сигурно знаете, това е една от най-тежките диагнози, защото при нея почти няма какво да се направи - проблемът е, че яйцеклетките не са качествени, а яйчниците не се поддават на стимулация. Възможно е да наостъпи бременност, но това става па-скоро случайно, от колкото в резултат на медицинска намеса. Следващата ми стъпка ще е инвитро - с цел да се види качеството на яйцеклетките. Имам и една мъничка надежда - не знам как стана, но до сега не сме правили посткоитален тест - ще го направим този месец. Може пък проблемът да се окаже там, а не в яйцеклетките и тогава ще продължим с инсетата.
Извинявам се за дългите писания - дано не ви отекчех. Ще се радвам на всякаква информация, която можете да ми дадете относно изчерпването на яйчниковия резерв.
До сега успявах да си обясня смисъла на изследванията и да си разтълкувам получените резултати. Само с този естрадиол имам проблем. Предполагам, фактът, че количеството му отговаря на 4 зрели фоликула, а на практика има само 1 потвърждава диагнозата.