0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Lexi

Висок естрадиол - малко фуликули?
« -: Март 22, 2006, 11:17:39 am »
Здравейте момичета :D  Чета ви отдавна и сте ми помагали много, но досега не съм писала тук. В bg.mamma съм Лекси и от там познавам някои от вас :D.
Доста се рових и четох, но не можах да намеря отговорът, който ме интересува. На 10-ти ден от цикъла след стимулация с клостил от 5 до 9-ти ден с по 2 т дневно направих изследвания на ЛХ ФСХ и естрадиол. ЛХ и ФСХ бяха в граници, а естрадиолът - много висок - 800. От това беше логично да се предположи, че има 4 зрели яйцеклетки. За съжаление обаче фоликулите бяха два, като преди ову-то единият се "сплеска". Някой може ли да ми каже какво означава това
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: Висок естрадиол - малко фуликули?
« Отговор #1 -: Март 22, 2006, 11:25:38 am »
Здравей Лекси!!! Доклкото съм чела коментарите на момичетата тук от 300 до 400 единици за фоликул при стимулация не са твърде високи стойности на естрадиола. Навям се обаче друг повече да те осветли! Успех мила!!!  :grouphug2:
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

Anonymous

« Отговор #2 -: Март 22, 2006, 16:31:10 pm »
Starlet, благодаря ти мила :kiss:
Наистина ли въпросът ми е с повишена трудност или пък е некоректно зададен? Няма ли някой с подобни резултати :?
*
« Отговор #3 -: Март 23, 2006, 06:15:02 am »
На кой ден ти е тази стойност на естрадиолът - на 10 ден ли? Не са ли правени и на 2-3 ден ЛХ, ФСХ и естрадиол, преди стимулацията . Защо решиха да те стимулират? Лекарят ли ти каза, че е много висок?!

Според мен притеснително е малкият брой фоликула, а естрадиолът доколкото зная  на 3-ти ден не трябва да е висок. След стимулация не зная до доколко може да се повиши. :ask:

На мен са ми правили СССТ тест, но се изледва на 3 и после 10 ден ЛХ ФСХ и естрадиол, след стимулация с Кломид. Не си спомням колко ми беше точно естрадиол, но беше доста висока стойност, с 5 плюс 3 фоликула на 10 ден.  За "сплескан" фоликул чувам за първи път - какво точно означава?

Не губи търпение ще пишат момичетата - преди 5 часа си поствала!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #4 -: Март 23, 2006, 06:50:07 am »
Нормално си е всичко при теб !!!При мен на 2 фолекула 1 малък и 1голям= естрадиолът беше 912.Това си е нормална стойност след стимулация при 2 фолекула. :lol:  :lol:  :lol: Adi
*
« Отговор #5 -: Март 23, 2006, 07:23:07 am »
Аз все си мисля, че след стимулация трябва да има повече от два фоликула. При нестимулиран цикъл - 2-3 е ок, но след стимулиран ми се струват малко.
*
« Отговор #6 -: Март 23, 2006, 08:48:43 am »
Цитат на: Lexi
Здравейте момичета :D  Чета ви отдавна и сте ми помагали много, но досега не съм писала тук. В bg.mamma съм Лекси и от там познавам някои от вас :D.
Доста се рових и четох, но не можах да намеря отговорът, който ме интересува. На 10-ти ден от цикъла след стимулация с клостил от 5 до 9-ти ден с по 2 т дневно направих изследвания на ЛХ ФСХ и естрадиол. ЛХ и ФСХ бяха в граници, а естрадиолът - много висок - 800. От това беше логично да се предположи, че има 4 зрели яйцеклетки. За съжаление обаче фоликулите бяха два, като преди ову-то единият се "сплеска". Някой може ли да ми каже какво означава това

При стимулация с Клостил - НЕ се образуват чак толкова много фоликули. Обичайно са 2-3-4. Така че все пак добре си реагирала на стимулацията.
Относно "сплескания" фоликул...Малко ми е трудно категорично да кажа, какво точно значи това при теб.
Колко мм е бил той преди да тръгне да се сплесква.

Аз съм имала такива фоликули, не са успявали да се спукат...а са се "сбръчвали"...това се случвало след като подмина времето за ову. Демек, към 18-19 ден.
Мисля си обаче че това може би е различно от при теб, защото ти си на 10ти ден, и още не е минало ову-то.

Според мен, може би този сплескания ще се свие и няма да стане от него доминантен, но все пак има още 3 други и може би от тях ще има поне 2 доминантни, поне при тези стойности на Е2, така ми се струва.
Предполагам ще направиш тия дни още едно УЗИ за да се види кой колко е нарастнал.

За 4 фоликула Естрадиола не ти е чак толкова повишен, още повече това е 10ти ден, а пика на Е2 е около 1 ден преди ову, значи може даже още малко да порастне.
Стискам ти палци, скоро да се похвалиш с хубави новини. :D

Ето виж, по-долу графиките, как се движат хормоните по време на цикъла.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*

Anonymous

« Отговор #7 -: Март 23, 2006, 08:55:52 am »
Цитат
ЛХ и ФСХ бяха в граници, а естрадиолът - много висок - 800. От това беше логично да се предположи, че има 4 зрели яйцеклетки. За съжаление обаче фоликулите бяха два, като преди ову-то единият се "сплеска".

Rommi, става въпрос само за два фоликула, а не за 4-ри.
*
« Отговор #8 -: Март 23, 2006, 09:00:03 am »
Гостът бях аз.
*
« Отговор #9 -: Март 23, 2006, 09:53:02 am »
Цитат на: Anonymous
Цитат
ЛХ и ФСХ бяха в граници, а естрадиолът - много висок - 800. От това беше логично да се предположи, че има 4 зрели яйцеклетки. За съжаление обаче фоликулите бяха два, като преди ову-то единият се "сплеска".

Rommi, става въпрос само за два фоликула, а не за 4-ри.

Хм, извинявам се...нещо не съм го допрочела както трябва.
 Кво съм чела, кво съм гледала....ама явно съм прочела че от 4 фоликули, има 2  доминантни и 2 по-малки.
Лекси, извинявай. :roll:
Още не съм си изила кафето....явно заради това.

Абе, и 1 фоликул да има доминантен....стискам палците да стане работата.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*

Lexi

« Отговор #10 -: Март 23, 2006, 09:57:32 am »
Момичета, много ви благодаря за отговорите и се извинявам за нетърпението :D
Май трябваше да изложа по-подробно моя случай - ще го направя сега.
Имам една дъщеря, която чаках 2 години. От  4 г. искаме да имаме второ дете, но уви не става. Смених доста лекари - Димитров /14 - п-ка/, Димитрова /МД/, Вакрилов /Св. София/, а в момента съм пациентка на д-р Владимиров /център София/. До колкото ми е известно сме направили почти всички възможни изследвания - при мъжа ми обикновина и разширена спермограма и антитела, микробиология, хламидия, при мен фоликуметрия, различни хормони /вкл. и инсулин/, антитела, микроб., хламидия... И всичко е в граници. Единствен, след толкова години, Владимиров успя да ми постави диагноза, макар и не потвърдена със сигурност - ранно изчерпване на яйчниковия резерв. Основание за тази диагвноза са: 1. намаления обем на яйчниците при приглед в първите дни от цикъла 2. Недобро кръвоснабдяване 3. Наследствен фактор - при майка ми менопаузата е настъпила на 37 г., при баба ми по бащина линия - също много рано. Аз съм на 32 г., но процесът на изчерпване на резерва започва около 12 г. преди менопаузата. 4. Недобър отговор при стимулация, което е характерно за тази диагноза. На два пъти съм се стимулирала с клостил, при което се образуваха по два фуликола, но в крайна сметка остана по един - първия път вторият не се пукна - фоликулярна киста, втория път - непосредствено приди овулация се "сплеска" т.е. дегенерира. При двете стимулации съм правила вътрематочна инсеминация - в момента чакам резултатите от втората. Изчерпването на я.р-в при мен най-вероятно е в начална фаза т.к. ФСХ - то ми е в граници. Правихме и описания тук в Зачатие тест с клостил - измерване на 3-ти ден на ФСХ ЛХ и естрадиол, от 5 до 9-ти ден стимулация с клостил по 2т. дневно и на 10-ти ден отнова ЛХ ФСХ и естрадиол. Док. каза, че резултатите са много добри и че при такъв висок естрадиол можем да очакваме 3-4 фоликула, но УЗ-то паказа друго. Док. не казва твърдо, че това е окончателната ми диагноза, но все върти и суче около нея. За съжаление в България не се правят изследвания на Мюлеров хормон и инхибин Б /не съм съвсем сигурна за наименованието/ и респ. вече нямам какво да изследвам. Приемам, че това е проблемът, т.к. за 4г. друг така и не се откри. Както сигурно знаете, това е една от най-тежките диагнози, защото при нея почти няма какво да се направи - проблемът е, че яйцеклетките не са качествени, а яйчниците не се поддават на стимулация. Възможно е да наостъпи бременност, но това става па-скоро случайно, от колкото в резултат на медицинска намеса. Следващата ми стъпка ще е инвитро - с цел да се види качеството на яйцеклетките. Имам и една мъничка надежда - не знам как стана, но до сега не сме правили посткоитален тест - ще го направим този месец. Може пък проблемът да се окаже там, а не в яйцеклетките и тогава ще продължим с инсетата.
Извинявам се за дългите писания - дано не ви отекчех. Ще се радвам на всякаква информация, която можете да ми дадете относно изчерпването на яйчниковия резерв.
До сега успявах да си обясня смисъла на изследванията и да си разтълкувам получените резултати. Само с този естрадиол имам проблем. Предполагам, фактът, че количеството му отговаря на 4 зрели фоликула, а на практика има само 1 потвърждава диагнозата.
« Отговор #11 -: Март 23, 2006, 10:30:48 am »
Лекси, не съм много компетентна, но нещо се обърквам - много естрадиол, пък некачествени яйцеклетки? Има ли такъв филм  :roll:

Иначе за без стимулация 1 доминантен фоликул си е нормално, а за стимулация с кломифен цитрат 2 ми звучи ОК.

Успех, мила Лекси :D
Благодаря ти, Бени!

*

Lexi

« Отговор #12 -: Март 23, 2006, 11:10:11 am »
FreshBreeze, питах док. дали количеството на естрадиола или някой др. хормон може да е индикация за качеството на яйцеклетките. Той каза, че няма начин да се разбере. Единствената възможност, до колкото разбрах, е да се извадят яйцеклетките. Чак тогава може да се определи състоянието им.
И фоликулът реално е един. Вторият при УЗ на 13-ти ден (когато ми направиха инсето) беше се сплескал т.е. претърпял обратно развите - с една дума не се е пукнал и от него няма яйцеклетка. Другия го нямаше и док. каза, че овулацията е било сутринта. По принцип не съм имала проблеми с овулацията - правила съм си по един фоликул и без клостил т.е. от него реално няма полза.
Ако някой с подобна диагноза чете искам и да попитам относно ин витрото. Владимиров препоръчва инвитро, в сайта на Стаменов се казва, че инсеминация не се препоръчва при изч. на яйчн. резерв (т.е. остава инвитро), в сайта на Щерев - инвитро се препоръчва при тази диагноза. От това си правя извода, че инвитрото е начина. Но от др. страна съм чела, че яйцеклетките били много неустойчиви и крехки и поради това успеваемостта малка (отделно, че и при най-силната стимулация броят на добитите яйцеклетки е малък). Как трябва да се процедира?
*

Anonymous

« Отговор #13 -: Март 23, 2006, 12:10:13 pm »
do за същия тест става въпрос.
Защо се е наложило да ти го правят и какви бяха резултатите?
« Отговор #14 -: Март 23, 2006, 12:53:10 pm »
Лекси, доста съм учудена - доколкото знам е световна практика да се изследва естрадиол предовулаторно, от което да се съди за качеството на яйцеклетките?

Иначе то е ясно, че това не гарантира 100% качествена яйцеклетка, но все пак.

Това за сплескания фоликул също ми е малко чудно - нямам знания в материята със задържани фоликули, но фоликулът по принцип няма идеално кръгла форма, от което не значи, че не съдържа добра яйцеклетка?
Благодаря ти, Бени!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #15 -: Март 23, 2006, 13:12:40 pm »
момичета, според мен, Лекси има сложен проблем, който явно е труден за обхващане дори от специалистите - дайте да не се упражняваме тук в догадки на база прочетено и дочуто, защото само можем да я объркаме повече! още повече, някои от изказванията са доста неверни...
за мен изходът е наистина диагностично инвитро за начало, което ще даде отговор на въпроса - качествени ли са ти яйцеклетките!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Anonymous

« Отговор #16 -: Март 24, 2006, 05:42:06 am »
Когато отидох на лекар, той ми начерта план за откриване на проблема. СССТ теста беше сред множеството тестове и изследвания. Аз имам висок FSH, но пък при стимулация образувам доста фоликула. След HSG ме стималираха с FSH /вид гонадотропен препарат/, също образувах 10-тина фоликула. Но при мен има съмнения за сраствания, така че засега ФСХ остава на втори план.

Разбирам, че си объркана и притеснена, особено с тази диагноза,но аз мисля, че най-добре е да се довериш на лекаря си. Поговори открито с него, той е специалиста, този който може да ти помогне.
« Отговор #17 -: Март 24, 2006, 06:22:45 am »
Цитат на: Lexi
FreshBreeze, питах док. дали количеството на естрадиола или някой др. хормон може да е индикация за качеството на яйцеклетките. Той каза, че няма начин да се разбере. Единствената възможност, до колкото разбрах, е да се извадят яйцеклетките. Чак тогава може да се определи състоянието им.

Ето това е добре казано! С други думи - преди инсе няма никакъв смисъл да се изследва естрадиол. Единствения смисъл е преди ин витро, за да се предпази пациентката от хиперстимулация. От кога го разправям това, ама като не слушате  :lol:

Лекси, успех, мила!
« Отговор #18 -: Март 24, 2006, 10:04:02 am »
Рабитче, не съм съгласна, изследването на Е2 при инсеминация е световна практика, също така канцелирането на цикъл при нисък естрадиол - виж в Google.
Благодаря ти, Бени!

*

Anonymous

« Отговор #19 -: Март 24, 2006, 10:49:43 am »
Ако естрадиолът е под 200 единици е ясно, че няма зрял фоликул, респ. годна яйцеклетка. Ако е над тези граници може само да се предполага, че всичко е ОК. Аз съм примера. Както док. сам каза при естрадиол 800 може да се предположи, че има 3 - 4 фоликула. Но на практика бяха два, а в крайна сметка само един оволира. Така, че не виждам голям смисъл от измерването. Може би е възможно да има фоликул, но естрадиолът да е под 200. Тогава вече наистина измерването на естрадиола се осмисля.

jam, следващата ми стъпка ще е наистина диагностично инвитро. Е, имам мъъъъничка надежда, че инсето ще е успешно.