0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #220 -: Юли 04, 2006, 13:26:35 pm »
Информацията е от страницата на Националната здравноосигурителна каса, раздел On line консултации, Въпроси и отговори, Въпрос на Евита от 03.07.2006

Отговор от: НЗОК - 2006-07-04 09:40:03 ;

Уважаема г-жо, Молби на пациенти за ин-витро програмата, както и необходимите документи се приемат до запълване на местата в нея. По реда за извършване на експертиза по чл.78 от Закона за здравното осигуряване, срокът за разглеждане на документите - от датата на постъпване в районната здравноосигурителна каса до произнасяне на становището на комисията, е 30 работни дни, при условие, че комисията не изисква допълнителна информация по документацията. Всички изисквания и критерии за включване в in vitro са посочени в “Програма за лечение на безплодие при жената” (публикувана на електронната страница на НЗОК в линк “Лекарствена политика” – “Лечение по програми” – IVF). Решението на НЗОК е да покрива само един курс на терапия по Програмата за лечение на безплодие при жените. Това означава, че при вече правен безуспешен опит по програмата на НЗОК, пациентката няма право да кандидатства отново за включване в нея. На всяко тримесечие на заседание на Управителния съвет на НЗОК се прави финансов разчет на лекарствените продукти, които се отпускат по програми, включително и по програмата "ин-витро". Ако бюджетната рамка позволява, се отпускат определени бройки по програмата по реда на постъпване на документите на кандидатстващите. Съгласно чл.56 ал.1 от НРД 2006 г. е достигнат размерът на финансовата обезпеченост за лечение по “Програма за лечение на безплодие при жената” съгласно решение на УС № РД-УС – 04-14 от 09.01.2006 г. НЗОК ще поднови приема на документи по тази програма не по-рано от 30.06.2006 г., след изготвяне на нов лекарствен списък на НЗОК с очаквани нови лекарствени продукти и нови схеми на лечение по програмата. В настоящия момент има разкрита процедура по договаряне на нов лекарствен списък. След приключване на процедурата и влизане в сила на нов лекарствен списък ще се приемат документи за програма ин витро. Като приблизителна дата може да се обяви 01.09.2006г. 

Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #221 -: Юли 04, 2006, 14:39:40 pm »
Много благодаря за информацията, въпреки че ще има да почакаме ... :?
Благодаря ти, Бени!







*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #222 -: Юли 04, 2006, 15:09:31 pm »
Zdraveite momi4eta!
Az podadoh na 20.03, i v4era zvanqh v NZOK- Varna, no kazaha, 4e poslednite pristignali protokoli bili ot 06.03. Da mu se ne vidi i 4akaneto... Napravo ve4e mi pisna. Smqtam da probvam pri Markova- Varna, i kato znam, 4e i za neq se 4aka 1 godina... Kade moje da se po4ne vednaga? Moje bi v Sofiq...?
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #223 -: Юли 04, 2006, 16:14:21 pm »
Елибг, страшно много ти благодаря за информацията! :youwoman:
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #224 -: Юли 07, 2006, 10:37:47 am »
По реда за извършване на експертиза по чл.78 от Закона за здравното осигуряване, срокът за разглеждане на документите - от датата на постъпване в районната здравноосигурителна каса до произнасяне на становището на комисията, е 30 работни дни, при условие, че комисията не изисква допълнителна информация по документацията.

Момичета ,моля ви ако има юристки сред вас , да кажат под каква форма може да се реагира , след като НЗОК продължава да се гаври с нас нарушавайки законите.
Чакам вече четвърти месец. Отдавна са изтекли шибаните 30 законови дни. Току що от НЗОК ми казват че при тях са пристигнали в началото на април и документите ми ще бъдат разгледани МОЖЕ БИ през септември  :balk_153:
Сигурна съм ,че това се случва не само с мен.
Чувствам се дискриминирана и унизена  от една институция в която ВСЕКИ месец си внасям лептата
Защоооо? Докога? Искам да реагирам ,а не знам как? :balk_143:
Ако и на вас ви е писнало , да направим нещо заедно!? :comm:
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #225 -: Юли 07, 2006, 11:36:36 am »
И още нещо ,което разбрах. Има реална опасност да свършат парите по програмата и.... Който бил под крушата ял круши, който не....
Само като си помисля около 250 лв изследвания , 40-50 лв пътни 4-5 месеца чакане и напразни надежди....
Ей ,казвам ви ,тогава ще убия някой! :bonk:
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #226 -: Юли 07, 2006, 14:12:08 pm »
Efirche,напълно те разбирам, защото съм в същото положение.
Аз черпя информация само по телефона. Отвсякъде ми дават информация - документите ви не са гледани още, а са подадени на 27 март. Миналият месец ми казаха да се обадя в края на юни - сега се оказва че още не са гледани.
Все се надявах че до септември ще излезе нещо, но сега като чета че може въобще нищо да не се получи направо побеснявам.
Какво мога да направя?
На кои телефони се обаждате. Миналият месец говорих с д-р Клисурска, но сега въобще никой не ми вдига телефона............
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #227 -: Юли 07, 2006, 14:31:30 pm »
И аз съм бясна вече - аз съм подала документите на 15.03, обаждала съм се вече толкова пъти. Миналата седмица ми казаха обадете се в края на другата, сега звъннах и ми викат - още нямате отговор. А кога ще има? Не знам, нищо не мога да ви кажа, не са пристигнали протоколи за инвитро, не знам кога ще има заседание, обаждайте се! Е до кога, другата седмица ще станат точно 4 месеца. Правех планове за септември. Какво толкова ги разглеждат тези документи, какво се мотаят и след като са казали след 20 работни дни, ами да си спазват сроковете. Разбират, че от тях зависи всичко и си правят с нас каквото искат, виждат, че няма реакция на това забавяне и още по-спокойно го дават. Аз не съм много наясно къде и какво обжалване можем да направим. Едно от момичетата каза, че е подала жалба. Ако може да напише къде и до кого и какво точно е писала.
Надявам се скоро всички да получим така дългоочаквания отговор от касата!
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #228 -: Юли 07, 2006, 14:44:33 pm »
Току що се свързах с д-р Клисурска /явно тя е жената, която ги разглежда/ от НЗОК. Тя ми каза че в момента са при нея от 10-16март. Но това не е датата на подаване, а датата от която са и изпратени от РЗОК. НЕзная колко време ги бавят там. Обнадежди ме да не се панирам, че просто пускали по малко бройки, защото имало бум точно февруари и март на молби. Попитах я имам ли шанс от 27 март поне до септември да стане - но естествено никой нищо неможе дами каже. Каза да и се обадя в началото на август.
Все си мислех че до септември ще изгрее слънцето за нас, но уви....
Аз също бих написала оплакване, уважавам труда на всички, но биха могли някак да разчетат нещата и поне да ориентират хората във времето, а не отбивка на номера всеки месец. 
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #229 -: Юли 07, 2006, 14:57:06 pm »
gabi, това звучи донякъде обнадеждаващо. Аз миналата седмица като се обаждах в РЗОК София ми казаха, че при тях има пристигнали одобрени протоколи, подадени на 8,9.03. Това беше и причината, поради което така се надявах тази седмица да получа отговор - реших, че вече е дошъл ред и на нашата седмица. Явно идва нашия ред, но трябва още да почакаме.
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #230 -: Юли 07, 2006, 15:33:57 pm »
Аз ги подадох на 13 март в РЗОК. Сутринта д-р Клисурска каза , че предстои заседание и ще разглеждат подалите около 15 март / пристигнали в НЗОК около 25март/. Моите обаче пристигнали по-късно. Е как пък точно моите???????
А не , направо имам чувството ,че нещо въртят игрички.
Местната комисия си е свършила работата, защо обаче НЗОК не си я върши вече 4 месеца????
Аз определено ще подам жалба , няма да оставя нещата така.
Момичета нещо не е както трябва, казвам ви. Имам лоши подозрения :balk_144:
« Последна редакция: Юли 08, 2006, 08:53:08 am от Efirche »
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #231 -: Юли 07, 2006, 17:03:08 pm »
Ефирче, нали не си мислиш, че в момента, в който подадеш документите в РЗОК веднага ги изпращат в София. Не! Моите ги бях подала на 24 февруари, а са ги изпратили в София март месец. Обясниха ми, че изчаквали да се съберат няколко и тогава. Комисията в НЗОК ги разглежда в реда, в който са пристигнали там, а не според датата на подаване в районната каса. Търпение. Знам какво е, но скоро ще ти се обадят.
*

    rally_g

  • ****
  • 959
  • Искам да бъда добра!
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #232 -: Юли 07, 2006, 17:09:09 pm »
Сори за спама, но направо това на нищо не прилича. Разбирам хората, които не плащат данъци и не се осигуряват на реален доход, които имат възможност да "мамят" държавата и го правят. Тази здравна каса за нищо не става. За съд са - но то е като да осъдиш държавата - обречена кауза!!!!!!!!!!
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #233 -: Юли 07, 2006, 18:29:45 pm »
Е... и аз съм им бясна. Моите документи са подадени в РЗОК Пловдив на 23,03, но.. и аз чакам. Днес се обаждах отново и ми обясниха, че скоро не са получавали "партида" и да се обадя отново в края на другата седмица.
И аз немем нерви и ако има сред нас юристи, готови да направят една групова жалба се включвам.
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #234 -: Юли 08, 2006, 08:47:05 am »
 Не Galia, не си мисля че документите ми веднага са отишли в НЗОК. Известна ми е процедурата. Аз беснея от факта , че те не изпълняват сроковете. Нямат право да го правят. Нали така?
А за да завлачват толкова има някаква причина. Каква ??? :x
 Зададох въпрос в сайта на НЗОК , като начало. Ще ги видя какво ще отговорят.
 Но според мен всяко търпение си има граници.   :evil:
Тези 30 работни дни са определени със ЗАКОН. Изминаха 120. Е как да проявявам търпение... Не мога!
 Може би е наивно , но си мисля ,че ако се организираме в някаква форма на реакция ще ги раздвижим малко нещата. :balk_173:
 
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #235 -: Юли 08, 2006, 18:14:06 pm »
Момичета,аз от 3 дена се разхождам в София да получа информация относно документите.Препращат ме от врата на врата и никаде никой нищо не казва.Ако изкопча и малко инфо,не смеят да си казват имената защото"ще ме уволнят 3 пъти".Ами аз започнах процедурата,нямам време и..Реших че ще се съдим!Явно няма друг начин.Срокът за отговор за подадените документи е наистина 30 раб.дни.От НЗОК София ми казаха че НЗОК и РЗОК носят отговорност.Ще проуча нещата подробно и ще ви информирам.Ако иска някой да се вклюкява нека заповяда.Жалба съм писала до директора на НЗОК-за отговор се чака 20 работни дни.Още не са ми отговорили,но и там ще има чакане явно.Искам да ви уверя че ще се обърна към министъра на здравеопазването и ще ангажирам медиите с тази информация.По конституция и рамковия договор на НЗОК имам право на информация-а не я получавам от никъде,имам право и на мн.други неща и тях не получавам.
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #236 -: Юли 08, 2006, 18:46:16 pm »
"Чл. 10. (1) (Изм. - реш.№РД-СП-08-4/25.06.04г.) Документите по чл. 9, ал. 1 се подават в РЗОК по настоящ адрес на лицето. РЗОК изпраща подадените документи в НЗОК в срок от 5 работни дни, считано от датата на постъпването им, заедно с писмено становище относно тяхната пълнота, информация за заплатените здравноосигурителни вноски от лицето, данни за провеждано лечение до момента (ако има такова) и оригинал на предходния протокол с изпълнени предписания по него/ ако има такъв, данни за провеждано лечение до момента (ако има такова)."
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #237 -: Юли 10, 2006, 09:24:28 am »
Привет Dalia!
Първо , поздравявам те за смелостта , която проявяваш! :balk_46:
Бих искала да те попитам ,възможно ли ти е да публикуваш тук текста на жалбата ,която си подала. Идеята ми е всяка от нас /потърпевша/ , да подаде същата жалба в РЗОК.  Днес и аз имам среща с юрист от системата и ще ви кажа ако има и какви са начините.
Имам и един въпрос към теб , от кой закон или наредба  е този чл. 10 ,който цитираш?
Успех Dalia! :hug2:
*
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #238 -: Юли 10, 2006, 09:39:47 am »
Efirche, privet. Прочетох във въпроси и отговори, в НЗОК, жалко че още не са ти отговорили! За всички ще представлява голям интерес.
Аз бих се включила също в групова жалба, или бих пуснала самостоятелна. Къде точно се пуска жалбата? МОите документи са подадени в София.
Re: Имате ли вече отговор от НЗОК
« Отговор #239 -: Юли 11, 2006, 08:38:34 am »
 Консултирах се . Всички ,които имате желание да се борите може да направите следното нещо:
 Пишете жалба ,адресирана до Директора на РЗОК ,с копие до Директора на НЗОК /София 1407 ул. "Кричим" №1/. Жалбата подавате там , където сте си подали документите.
В нея опишете всичко- в коя програма участвате, кога сте подали документи,с какъв входящ номер,връщани ли са ви документите за допълнителни уточнения. Споменавате ,че законовия срок от 30 дни е изтекъл , че все още нямате становище на комисията / не знам защо щях да напиша инквизицията :twisted:/
 След това я подавате и чакате официален отговор.
 Забавянето на отговори от НЗОК след законоустановения срок по принцип може да се счита за "мълчалив отказ" и да се отиде в съда директно, но понеже знаем че се мотаят / по неясни причини/ , пишем тази жалба и с интерес чакаме отговора им.

Момичета , това е първото което може да направи всяка една от вас.Аз вече го направих .
 :D
« Последна редакция: Юли 11, 2006, 10:15:33 am от Efirche »