0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: стволови клетки
« Отговор #20 -: Януари 25, 2010, 11:18:34 am »
Да, така е, въпреки че не се знае времево дали ще може да се ползва, да не се налага, де. Не знам, много е сложно, аз лично доста мислих по въпроса и ми беше трудно да взема решение. Но пък след като мога да се възползвам от банката, реших, че вместо да ги губя, по-добре да ги даря, ако може да послужат за нещо.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #21 -: Януари 25, 2010, 22:23:22 pm »
На мен ми е доста рано и признавам, че не съм се ровила много по въпроса, но това, което си мисля е, че нещата, невъзможни днес, може би ще са възможни след 5 или 10 години. Хората работят по въпроса, медицината напредва буквално с часове. Ако тЕ. нар. "стволови клетки" са суровият материал, в който имаш възможност да инвестираш 1 път в живота (или 2 пъти), може би инвестицията си заслужава? Особено за хората, които са добре материално, смятам, че това не е някакъв кой знае какъв лукс - дават се хиляди левове за каско на автомобила, за застраховка или СОТ на жилището, за цигари, шоколади и маркови дрешки... Ако човек може да си го позволи, смятам, че е добре да даде тези пари за детето си (че може би и за себе си). А дай Боже да ги хвърли на вятъра и никога да не се наложи да ги ползва!
:hello:  :)
Нямам какво повече да кажа....

Когато да се откажеш, вече не е решение, половината път към успеха е изминат.
« Отговор #22 -: Януари 27, 2010, 14:13:04 pm »
Аз съм се замислила доста сериозно по въпроса.Причината е,че съм с диабет и ме посъветваха да си съхраним стволови клетки,евентуално ако детето се разболее,но сега чета че не се използват от самото дете или греша?Ориентирала съм се или към Булген или Cryo-save.Ако някой знае нещо по въпроса с диабета би ли ме посъветвал.Благодаря ви предварително!
« Отговор #23 -: Януари 29, 2010, 09:14:39 am »
stella_k, това е доста стара информация, която ми я сподели приятелка, болна от диабет. Всъщност от нея чух за стволовите клетки за първи път. Та тя ми беше разказвала, че се изследва възможността за използването на стволови клетки за възстановяване функциите на панкреаса, дори при авто донорство. Не съм сигурна до къде са стигнали тези проучвания, казано честно. Може би, ако потърсиш из разни медицински сайтове?...
Поздрави!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

« Отговор #24 -: Януари 29, 2010, 19:23:19 pm »
cambozzola благодаря за инфото  :D
« Отговор #25 -: Януари 30, 2010, 04:28:26 am »
Стела, аз съм сключила договор за съхранение на стволови клетки с Cryo-Save и ето какво получих днес по мейла (копирам направо текста, че нещо не се справям с качването на файл):

ПОКАНА
На  2-ри  февруари,  2010  г  от  10.00  часа  в  аулата  на  Университетска  болница Лозенец ще изнесат лекция двама световно известни учени в областта на изследванията със стволови клетки: проф. Колин МакГъкин и д-р Нико Фораз
Двамата учени са създали от стволови клетки първия “мини черен дроб”, нервна тъкан, кръвоносни съдове и “панкреатични островни клетки”, отговорни за продукцията на инсулин.
Проф. Колин МакГъкин е научен директор на Cryo-Save, най-голямата в Еврпа компания за съхранение на стволови клетки.
Той е президент на Novus Sangius, консорциум за проучвания в областта на зрелите стволови клетки и клетките от кръв от пъпна връв.
Д-р Нико Фораз е директор на представителството на Cryo-Save във Франция, съавтор  на  голяма  част  от  публикациите  на  проф.  МакГъкин.  Понастоящем  и двамата учени са представители на университета в Лион, Франция.

Вход - свободен, поканени да присъстват са всички желаещи.
« Отговор #26 -: Януари 30, 2010, 08:45:39 am »
severina много благодаря за ценната информация  :D предполагам че ще ми се изясни всичко на лекцията,само дано да успеем,че не сме от София.А да те питам ти доволна ли си от договорните отношения с Cryo-Save,питам защото повечето пишат едно,а се оказва съвсем друго,като им дадат договора да го подпишат?
« Отговор #27 -: Януари 31, 2010, 02:47:00 am »
Стела, доволна съм, да. Аз предварително разполагах с екземпляр от договор (изпращат го по мейл или си го изтегляш от сайта им). Имахме доста въпроси, на които ни отговориха много изчерпателно. Ние подписахме договорите и информираното съгласие и заплатихме на този етап първата сума(700 лв), за която съответно получихме фактура. Впечатленията ми са само до този етап, тъй като нашето детенце все още не се е родило. Очакваме в близките дни и това да се случи (в момента съм в 37 г.с.) и тогава ще мога да ти дам по-подробна информация за самата процедура.
Четохме доста по въпроса и решихме, че каквото и да ни струва ще съхраним стволови клетки. Иначе моят съпруг също е диабетик, но не това повлия на решението ни.
Поздрави, дано успеете за лекцията!
*
« Отговор #28 -: Февруари 13, 2010, 21:02:53 pm »
Стволовите клетки са съвместими най-вече с донора. Тогава има най-голям шанс при трансплантацията. Принципно ако сте дали писмено съгласие стволовите клетки да бъдат дарени, те биха могли да се използват от всеки в родствена връзка с вашето дете, като брат или сестра. Шансовете клетките да бъдат приети в този случай са 1:4.
« Отговор #29 -: Август 15, 2011, 15:51:38 pm »
Стволовите клетки е темичка, дето ме вълнува в момента, намерих тази, която е стара, но... надявам се да актуализираме инфото.
Аз за себе си съм решила да съхраниме стволови клетки, въпросът е КЪДЕ? В България или в чужбина? Доколкото знам в чужбина е фирмата КриоСЕйв, за България са няколко. Също така - има ли вече в БГ обществена банка за стволови клетки?
Моля мамите с опит да споделят, ще съм много благодарна.  :flower:
*
« Отговор #30 -: Август 15, 2011, 16:45:46 pm »
В момента проучвам въпроса и намерих добра статия, която дава насоки как да преценим дали услугата и фирмата/банката за съхранение стволови клетки са добри: http://www.parents.com/pregnancy/my-baby/cord-blood-banking/the-cord-blood-controversy/

За мен най-полезни бяха следните въпроси:
- Преброяват ли се стволовите клетки преди замразяването? Ако няма достатъчно на брой дори за една трансплантация, не си струва да се плаща за нещо, което никога няма да влезе в употреба. Добрите фирми отделят клетките от плазмата, броят и казват предварително ако в събраната кръв няма достатъчния мининум клетки.

- Замразяват ли се клетките в няколко отделни партиди (batches) или накуп? Понякога е нужно тестване за съвместимост - ако се размразят накуп и няма съвместимост, се губи всичко. Оказва се обаче, че за много процедури тестът за съвместимост се прави със слюнка, не със самите стволови клетки.

- Колко проби стволови клекти общо са на съхранение в банката?
- Колко трансплантации вече са направени с клетки от тази банка?

Не мога да дам съвет за България, проучвам фирми в Щатите, където живея.
« Отговор #31 -: Август 15, 2011, 19:08:25 pm »
Аз от статията разбрах следното: едно е ясно - 100% гаранция няма, че стволовите клетки ще помогнат на детето или на някой близък. Но пък от друга страна в случай на нужда не знам как бих си простила ако не сме съхранили и няма и този вариант за спасяване на живот ... пък и медицината се развива, знае ли се какво ще бъде след 5, 10, 15 години, а те се съхраняват по 20 ...

Струва ми се много оптимален варианта да се даряват тези стволови клетки при раждането на бебето и след това да имаш право, в случай на нужда, не дай Боже, да се възползваш от всичкия материал в тази банка като ти предоставят съвместимия за твоето дете ... Това май е принципа и на т.нар.обществени банки за стволови клетки. Или се бъркам.

Това са само мои разсъждания, ако не съм права, да не въведа някой в заблуждение...
*
« Отговор #32 -: Август 15, 2011, 21:38:21 pm »
Струва ми се много оптимален варианта да се даряват тези стволови клетки при раждането на бебето и след това да имаш право, в случай на нужда, не дай Боже, да се възползваш от всичкия материал в тази банка като ти предоставят съвместимия за твоето дете ... Това май е принципа и на т.нар.обществени банки за стволови клетки. Или се бъркам.

Това са само мои разсъждания, ако не съм права, да не въведа някой в заблуждение...

Точно така е, права си, но вече според страната, в която човек живее, има различни правила и условия. Банките, описани в статията, са частни - там човек съхранява собствен материал, за да си го ползва когато му се наложи, и плаща за услугата.

Другият вид банки са обществени/публични - там се дарява материал на конкретна обществена банка, но идеята е след време да се ползват не собствените стволови клетки, а да се потърси и намери донорски материал от множество/мрежа обществени банки. В Щатите има такива обществени банки и болницата, в която планирам да раждам, отскоро вече предлага условия кръв от пъпната връв да се дари на такива места. Федералното правителство на САЩ в момента финансира с около $80 милиона създаването на информационна мрежа, чрез която обществените банки да са свързани и ресурсите им да се обединят при търсене на донор в бъдеще.

Не зная как стои въпросът с дарителството и обществените банки в Европа.
*
« Отговор #33 -: Август 19, 2011, 21:27:32 pm »
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=603615.msg19516669#msg19516669
Цитат
Има вече и програма за държавна банка за стволови клетки- Александровска болница заедно с Майчин дом. Според публикациите в интернет трябва да заработи от септември. Идеята е - даряваш стволови клетки, но може да ползваш една част от тях, с останалите разполага банката. Така се избягват високите такси на частните банки...не знам дали все пак нещо не се плаща. На мен понеже е съвсем ново ми се вижда неуредено и не знам дали въобще ще си направя труда да се свържа с тях...  
« Отговор #34 -: Септември 01, 2011, 01:49:14 am »
А има ли случаи, където са се използвали вече клетки? Защото това с бъдеще време ми звучи като да купя парцел на Марс, че се е развила космонавтиката.
*
« Отговор #35 -: Септември 01, 2011, 02:47:04 am »
Нужно е да питаш всяка компания или да разчиташ, че каквото публикуват на интернет страницата си, е вярно. Ето тази фирма например предлага подробен списък с всяка от извършените трансплантации на стволови клетки, с дати, диагнози, възраст на донора/реципиента и други подробности:

http://www.viacord.com/63224da6-c597-4c95-a646-2863088ba374/Link.pdf
(отваря pdf с таблица)
« Отговор #36 -: Септември 01, 2011, 11:49:13 am »
Аз бях на една лекция за контракции в едно училище за бременни и там имаше представяне на фирмата Future Health, www.futurehealth.co.uk стори ми се добър вариант, клетките се замразявали на 4 части в две отделни лаборатории, съхраняват се в Нотингам, Великобритания. 20 г договор, транспорт до 2 дни до която и да е болница в европа и т.н. Цената също ми се видя приемлива, може и разсрочено, но аз все още не мога да си отговоря на един въпрос: Къде е по-добре да се съхраняват клетките - в България или извън ?!? При положение че аз живея в България.
« Отговор #37 -: Септември 08, 2011, 15:52:48 pm »
Лично аз мисля да проверя как стои въпроса със съхранението на стволови клетки в Малинов. Четох, че условията им по нищо не се различават от тези на Крио Сейф. При повече инфо ще пиша.
« Отговор #38 -: Май 22, 2012, 21:33:28 pm »
Момичета искам да повдигна темата,защото съм объркана и не мога да взема решение къде да замразя и дали да замразя стволови клетки?Къде мога да прочета дали наистина си струва тази инвестиция,дали ако не дай си Боже стане нужда ще мога да спася детето си?В рекламите на фирмите извършващи тази услуга всичко звучи много добре,но дали в действителност е така?Иначе се двуомя между две фирми Крио Сеиф и Селс фор Лайф,някой има ли отзиви за тях.Моля помагайте да решавам,че не остана много време до финала:))
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #39 -: Май 22, 2012, 21:48:06 pm »
TEDI 81 Аз замразих в Крио Сейф, нямам никакви забележки към начинът им на работа, бяха перфектни. За мен си струва подобна "застраховка", тя не е само за бебето, а за всичките му близки, с които има съвместимост на клетките. Чела съм доста по въпроса, теории всякакви има вкл., че е напълно безсмислено. Т.е. не мога да те съветвам какво и къде да четеш без да проявя субективизъм в случая. Бих се лишила от скъпите колички и аксесоари на Дани, ако беше въпрос на избор дали за тях, или за стволовите клетки да дам тези пари. Но това е просто моето мение, не непременно "правилното мнение".
Надявам се искрено, точно с тези пари да си остана яко набутана! ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!