Здравей, Евита!
Доколкото разбирам статиите, които съм чела, изчакването до стадий бластоцист се практикува най-вече с цел по-добра селекция на ембрионите - един вид, ако имаш 20 извадени яйцеклетки, от които са се оплодили и се развиват добре 15, има смисъл да се изчака до стадий бластоцист, за да се изберат 3-те най-добри. Преценката за това, кои са най-добри, отново се прави косвено и не гарантира успех, но все пак се предполага, че ембрионите доживели в изкуствена среда до 5-ти ден са с по-голям потенциал за живот, отколкото тези, които не са достигнали този стадий. Нормално до бластоцист стигат около 50%, проблемът е, че може и нито един ембрион да не достигне до бластоцист - тогава цялата процедура е провалена.
От друга страна, историята познава случаи, когато са трансферирани не толкова качествени ембриони (по преценка на ембриолозите, те не биха доживели до 5-ти ден извън матката), но въпреки това бременност настъпва. Така е, защото ембрионите се чувстват най-добре в матката, а и очевидно - не всичко може да бъде предвидено от хората, колкото и добри специалисти да са те.
Мое лично мнение е, че при малък брой ембриони (например 4) няма смисъл да се чака до бластоцист. Не мисля, че има клиники в България, които категорично НЕ практикуват бластоцист трансфер. Просто всичко е въпрос на преценка и трябва да се решава според конкретния случай.
Надявам се, че съм го обяснила добре.
Поздрави и успех!