0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Здравейте.От месец /03.10/октомври съм в болничен поради проблемна бременност.
Осигуряваха ме на 255 лева и вземах различни суми от 195 до 205 лева.
Разбрах ,че от 01.01.09 минималната ставка за осигуряване  на моята длъжност е 355лева/косултант- продавач/.
Питах във фирмата и ми казаха ,че  би трябвало болничният ми вече да се плаща върху тази сума 80% мисля .
Днес получих писмо  от банката за превод на обезщетение за месец март ,че е  204 лева и нещо.
Не съм прекъсвала болничния от октомври до  02.03 .09г .От тази дата  се водя на работа до 12.04 .09 тъй като не ми стигат 180  дни и после пак съм в болничен до края ,т.е. до 08.05.09 .И после последен болничен 45 дни преди раждане
.
Та въпросът ми е трябва ли да си търся някаква по голяма сума за обещетение,от кой или някой ме е подвел?
Оставам си заварено полужение или......?
Малко объркано стана,сори :wink:
Благодаря ви .

Ако темата не е за тук,съжалявам.Триите или преместете :wink:

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: Някой компетентен по болничните,моля!
« Отговор #1 -: Април 06, 2009, 17:55:26 pm »
Вали, мила, задай си въпроса в www.odit.info. Това е форум на счетоводители и със сигурност ще ти помогнат. Само го формулирай малко по-ясно, че като пишеш объркано се дразнят (казвам го от личен опит). ;)))) хубав ден

« Отговор #2 -: Април 06, 2009, 18:01:47 pm »
Без да съм сигурна изцяло, че е така, ще се опитам да ти обясня принципа.
Болнични се изплащат на база реално отработени от теб, последни шест месеца.
Въпреки , че от 1 януари се вдигнаха праговете, в този момент ти не си била на работа, т.е.не са внасяни осигуровки и съответно сумата не е преизчислявана.
След като изтече времето в което ти си на работа и отново вземеш болничен, сумата върху него ще включва този период, или тя ще бъде по-висока от сегашната, защото за това време, ти и работодателя ти , ще внесете по-висока сума за осигуряване.
Към този период ще бъдат прибавени още пет месеца назад, в които ти си работила, а там си осигурявана на по нисък праг.
С други думи , няма да се увеличи с кой знае колко. :?
« Последна редакция: Април 06, 2009, 18:10:21 pm от Eфирче »
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #3 -: Април 06, 2009, 18:19:26 pm »
Благодаря ви.С 2 думи разбрах.
Ще чакам сега последните болнични да отпразнувам увеличението :lol: и после на 240 лева . :wink:

Д-р Стаменов,обичаме ви!
« Отговор #4 -: Април 06, 2009, 18:41:53 pm »
Eфирче го е обяснила правилно , въпреки че прага се е увеличил от 01.01.2009 , твоята база за изчисление е една и съща защото болничния ти няма прекъсване. Сега след прекъсването ще има преизчисление , но не очаквай чудеса  :wink:
« Отговор #5 -: Юни 17, 2009, 12:40:02 pm »
Имам следния "неясен" въпрос,някой знае ли ,вярно ли е?
Та: ако ползваш болнични по време на бременоста,после през първата година не взимаш пълната сума от полагащото ти се майчинство /мисля че беше 90процента от заплатата ти за 1год назад/.
Ако някой е запознат за какво питам моля за отговор.
Мерси
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
« Отговор #6 -: Юни 17, 2009, 15:45:59 pm »
здравейте,аз не съм много компететна,но колежката ми миналата година беше бременна и се осигуряваше на 500 лева,за да вземе хубаво майчинство.Но по време на бременността се наложи да ползва болничен,след което,майчинството й падна на по ниска стойност.
Предполагам че е вярно това за което питаш.

« Отговор #7 -: Юни 17, 2009, 15:50:28 pm »
Ако имате време да четете http://www.vedomost.info/trud-i-osiguryavane/139/2353-kak-se-opredelya-obezshtetenieto-za-vremenna-nerabotosposobnost-ili-bremennost-i-razhdane ,защото е доста сложно за обяснение . Или поне като извод ,предпоследния абзац.
« Последна редакция: Юни 17, 2009, 15:52:23 pm от luni4ka »

“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке
*
« Отговор #8 -: Юни 17, 2009, 17:23:59 pm »
Моят въпрос не е много по темата, но ако някой знае, моля да ми помогне.
През юли ще прекъсвам майчинството. Разбрах, че трябва да подам в НОИ декларация, за да ми изплащат половината до навършване на 2г. на детето.
В работата ми не знаят каква е тази декларация и ме посъветваха да си я търся сама. Ако някй знае нека ми подскаже, че май се затрудних в търсенето :)
« Отговор #9 -: Юни 17, 2009, 17:37:43 pm »
И аз не съм много компетентна, но сестра ми е бременна в момента наложи и се да ползва болничен за двадесет дни поради прием в болница. Попитах я защо не си вземе до края на бременността, отговори ми че за болничен плащат част от сумата на която се осигуряваш. След като минат деветте месеца се сумирали и разделяли на девет. Накрая от така получената сума ти дават 90%, затова не искаше да си взема болничен за да получава по-голяма сума. Дано съм ви била полезна това разбрах.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #10 -: Юни 17, 2009, 20:08:42 pm »
Моят въпрос не е много по темата, но ако някой знае, моля да ми помогне.
През юли ще прекъсвам майчинството. Разбрах, че трябва да подам в НОИ декларация, за да ми изплащат половината до навършване на 2г. на детето.
В работата ми не знаят каква е тази декларация и ме посъветваха да си я търся сама. Ако някй знае нека ми подскаже, че май се затрудних в търсенето :)
Цитат
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:

1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #11 -: Юни 17, 2009, 20:09:58 pm »
И аз не съм много компетентна, но сестра ми е бременна в момента наложи и се да ползва болничен за двадесет дни поради прием в болница. Попитах я защо не си вземе до края на бременността, отговори ми че за болничен плащат част от сумата на която се осигуряваш. След като минат деветте месеца се сумирали и разделяли на девет. Накрая от така получената сума ти дават 90%, затова не искаше да си взема болничен за да получава по-голяма сума. Дано съм ви била полезна това разбрах.

категорично не сте ориентирани, няма нищо подобно
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #12 -: Юни 18, 2009, 01:00:29 am »
mini, златна си ти! Много ти благодаря. Спестяваш ми висенето пред НОИ. Само не знам нашите счетоводителки ли са, какви са, защо са там, ама карай.........
Целувки на Стефи и Преслава от Жорко - хубавеца :D
« Отговор #13 -: Юни 18, 2009, 13:05:38 pm »
Добре mini, права си че не съм ориентирана моля те кажи ми с прости думички ако може без точки и алинеи кое е по-добре: да ползва болничен и да си стои в къщи до края на бременността, което според мен е по-добрия вариант или да ходи на работа за да получава по-големи майчински? Благодаря предварително за отговора! :D
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #14 -: Юни 18, 2009, 13:40:37 pm »
ако не е решила да се доосигурява е все тая от гледна точка на получаваното в последствие обезщетение
Болничния за общо заболяване -БОО- /в какъвто тя трябва да излезе преди настъпване на 45 дневния болничен/ се изчислява на база 6 месеца назад от месеца предшестващ месеца с настъпил риск, т.е ако излезе сега в момента в БОО, той ще бъде с база 12.2008-05.2009 включително. Хубаво е да знае, че дори и с един ден да не изпълни месеца той няма да й влезе в базата /ако болничния е от 30 май да речем, а май месец е 31 дни, то май месец няма да й влезе в базата, а дефакто е отработен и са внесени осигуровките/
След това болничния за бременност и майчинство се издава 45 дена преди ВТР /вероятен термин на раждане/ и се изчислява на база осигурителни вноски за 12 месеца назад от месеца предхождащ настъпването на осигурителния риск, или това значи ако 45 дена започват на 15 август, базата ще бъде от 08.2008-07.2009, като за месеците в които евентуално бременната е ползвала БОО се използва базата, на която той е бил изчислен.
Самото обезщетение се изчислява като разделиш сумата от всичките нетни заплати за тези 12 /или 6 за БОО/ месеца на сумата от работните дни за тези 12 /или 6 за БОО/.
Ако чисто е получавала 500 лева всеки месец и в 12 работни месеца има 252 работни дни /средно по 21 на месец/, то СДО /средно дневно обезщетение/ ще е
12*500= 6000:252= 23,81 лв
Всеки месец от периода на болничен ще получава броя на работните дни умножен по това СДО.

надявам се си ме разбрала, по-просто от това не мога да го обясня
« Отговор #15 -: Юни 18, 2009, 13:56:20 pm »
Благодаря mini, всичко ми се изясни обяснила си го прекрасно, а така мразя това счетоводство!
« Последна редакция: Юни 18, 2009, 13:57:59 pm от Felindra »
« Отговор #16 -: Юни 26, 2009, 16:53:44 pm »
Здравейте Момичета  :)
Имам нужда от мнение относно болничните.

Бременна сам в самото начало 7 седмица и днес се записах на ЖК в Тина Киркова. Наскоро ползвах 7 дневен болничен от личния лекар с диагноза "радикулит", след което два дни бях на работа. Лекарката от ТК каза, че след като сам ползвала вече 7 дни независимо, че е от личната и с др. диагноза и с прекъсванетои бил в периода на бремеността и се включва към тези 180 дни. Спорих, но и аз не сам компетентна и така тя ми издаде първи болничен за "проблемна бременност", като продължение на другия, а не като първичен. Не искам да имам проблем с тези болнични от самото начало. Кажете какво мога и трябва да сторя?
*
« Отговор #17 -: Юни 28, 2009, 14:57:32 pm »
180 са дните за календарна година общо, които можеш да ползваш от ЛКК, после ТЕЛК. Втория болничен няма как да е вторичен според мен, точно защото има прекъсване. Това все едно да настинеш, вземеш болничен и след 2 дни след като изтече си чупиш крак или ръка примерно. Втория няма как да е продължение на първия.
Нека все пак още някой да изкаже мнение, или се обади да попиташ в Здравна каса например. Ако имаш проблем с болничния, може да откажат да го изплатят от НОИ.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #18 -: Юни 29, 2009, 12:33:12 pm »
днес се записах на ЖК в Тина Киркова. Наскоро ползвах 7 дневен болничен от личния лекар с диагноза "радикулит", след което два дни бях на работа. Лекарката от ТК каза, че след като сам ползвала вече 7 дни независимо, че е от личната и с др. диагноза и с прекъсванетои бил в периода на бремеността и се включва към тези 180 дни. Спорих, но и аз не сам компетентна и така тя ми издаде първи болничен за "проблемна бременност", като продължение на другия, а не като първичен. Не искам да имам проблем с тези болнични от самото начало. Кажете какво мога и трябва да сторя?

И мен ме следиха в Тина Киркова. Там за цялата бременност ти дават 180 дни и няма никакво значение кога и за какво си ги ползвала. Дори и ако си изкарала алергия и после си счупила крак. Всички дни през бременността от ПРМ ти дават общо 180 дни. Но за сметка на това на мен не са ми правили проблем за даването на болничен. Дадоха си ми 180 дни с различни диагнози. В тях влиза и престоя в болница. И няма значение в колко години са - една или две. От НОИ ми ги платиха без даже ден закъснение.

В тези 180 дни не влизат тези 45 преди термин. Ако ни ти достигат до 5 дни просто ти изместват термина 5 дни напред. АКо са повече дните - или ТЕЛК или се връщаш за малко на работа и си взимаш отпуски... такива неща.

Колкото и лекарки да съм питала толкова мнения съм получавала за тези 180 дни.
« Последна редакция: Юни 29, 2009, 12:37:50 pm от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #19 -: Октомври 13, 2009, 14:25:21 pm »
Макар и с доста закъснение Ви благодаря момичета за отговорите, много сте прави. Аз говорих тогава с акушерките и се разбрахме. Всичко беше наред и продължава да е. Наистина няма да ми стигнат около 15 дни от тези 180 , но мога да си взема отпуск. Ще го мисля като му дойде времето :wink:

Още веднъж се извинявам за късния отговор и Ви благодаря за вниманието!