0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кръвна захар и инсулин при СПЯ - въпрос
« Отговор #40 -: Юни 07, 2006, 17:35:35 pm »
Момичета, днес пуснах инсулинова резистнентонст плюс инсулин, по препоръка на доктора само два пъти на 0-ва и 120-та минута ето и изследванията.
кръв от вената
0 мин. - глюкоза 5,53 /2,7-6,2/, инсулин 9,39 /3-24,9/
120 мин. - глюкоза 4,46 /2,7-6,2/, инсулин 15,44 /3-24,9/  

за справки мин път само захар от пръста
0 мин. - 5,9
60 мин. - 5,6
120 мин. - 4,8 като гледам захарта е ~ еднаква в двете изследвания
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

« Отговор #41 -: Юни 16, 2006, 14:44:53 pm »
Уф, момичета днес и аз правих изследването с обременяване с глюкоза и съм в шах:
0мин
глюкоза: 4,82 (реф. 3,8-6,1)
инсулин: 5,00 (реф. до 15 на гладно)
120мин
глюкоза: 4,90 (реф. 3,8-6,1)
инсулин: 14,7(реф. до 15 на гладно)
С инсулинова резистентност ли съм?
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #42 -: Юни 16, 2006, 15:19:50 pm »
Цитат на: Dindin
Уф, момичета днес и аз правих изследването с обременяване с глюкоза и съм в шах:
0мин
глюкоза: 4,82 (реф. 3,8-6,1)
инсулин: 5,00 (реф. до 15 на гладно)
120мин
глюкоза: 4,90 (реф. 3,8-6,1)
инсулин: 14,7(реф. до 15 на гладно)
С инсулинова резистентност ли съм?

По принцип не си щом влизаш в референтните стойности, но трябва да се има в предвид и факта, че си на горната граница което не е добре. Може би диета ще помогне, но това все пак трябва да каже лекарят (ендокринолог предполагам) при когото ще отидеш. Дали ще се наложи медикаментозно или с диета да се смъкне малко нивото на инсулина.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #43 -: Юни 16, 2006, 16:06:08 pm »
Старлет, то с диета захарта се сваля, ама инсулина не съм сигурна. Както и да е, Dindin, сподели си изследването с някой добър ендокринолог и той ще прецени най-добре.

*
« Отговор #44 -: Юни 16, 2006, 17:20:49 pm »
До колкото ми обясни ендокриноложката, за да има овулация, инсулинът трябва да  е нисък, защото именно високият инсулин пречи на овулацията.
Много сложно с тая инсулинова резситентност...
Вие пиете ли метформин?
Какво казват вашите лекари до кога трябва да се пие до Сиофор:    до + тест или до 7я месец??
Аз и при 2та аборта го пих до + тест и много се притеснявам да не би именно спирането на сиофора да прави хормонален дисбаланс.

За съжаление никой до сега не може да ми даде 100% отговор.  :roll:
*

Starlet

• 1937
« Отговор #45 -: Юни 16, 2006, 18:04:36 pm »
Цитат на: wassilena
Старлет, то с диета захарта се сваля, ама инсулина не съм сигурна.

Цитат
Роль питания. Переедание и связанное с ним ожирение являются внешними факторами, способствующими развитию ИНЗД. При этой форме диабета более чем у 80% больных имеется ожирение различной степени. Употребление избыточного количества пищи приводит к гиперсекреции инсулина, повышение уровня которого в крови способствует уменьшению количества рецепторов к инсулину, что проявляется инсулинорезистентностью. Не исключено, что наряду с генетической предрасположенностью к нарушению секреции инсулина при данном типе диабета (см. ”Патогенез”) у этих лиц нарушены механизмы регуляции аппетита.
*

Anonymous

Ето и моите резултати
« Отговор #46 -: Юни 19, 2006, 21:10:52 pm »
Здравейте момичета. За пъри път щиша във форума, досега само четях тук. Но тъй като забелязвам, че сте много запознати с редица въпроси, обръщам се към вас с молба да коментирате моите резултат. Заради Значително повишаване на тегло (около 10 кг. за 10 месеца), и никакви резултати от каквито и да е диети или ограничения във храненето, реших да се консултирам с ендокринолог. Изслдва ми се Пролактин (за всеки случай, предполагам, защото нямам никакви смущения в месечния цикъл). Резултатът беше 238 при норм.граници 127-638 (може и да не бяха точно така нормалните граници-възпроизвеждам ги по памет); ехография на щитовидната жлеза-всичко е ОК, МАТ: 6.11 при храници 0-34. След което дойде ред на обременяването с глюкоза. Резултатите: Първа проба (0 минута, на гладно): захар 6.36, инсулин 3.49 (при граници 3-24.9); втора проба(след обременяване с глюкоза, на 60 минута): захар 8.66, инсулин 55.25 ?!? и трета проба: захар: 7.77, инсулин 60.75?!?
Предполагам, става дума за исулинова резистентност...Но какво на практика означава това и има ли пряка връзка с напълняването ми и неефективността на диетите на които се подлагам? Лекаря ми каза, че ми предстои лечение най-вероятно със СИОФОР, след като види чернодробните ми изследвания...
Какво мислите? Предварително ви благодаря!!!
*

Starlet

• 1937
Re: Ето и моите резултати
« Отговор #47 -: Юни 22, 2006, 15:34:03 pm »
Цитат на: Anonymous
Предполагам, става дума за исулинова резистентност...Но какво на практика означава това и има ли пряка връзка с напълняването ми и неефективността на диетите на които се подлагам? Лекаря ми каза, че ми предстои лечение най-вероятно със СИОФОР, след като види чернодробните ми изследвания...
Какво мислите? Предварително ви благодаря!!!

Да има пряка връзка с напълняването. При мен лично напълняването стана още по драстично, защото като чета ти си качвала с по около килограм на месец, а аз качих 14 кг за 2 месеца!!!! При това без да съм се тъпкала или напъвала да се храня повече от колкото и преди съм се хранила. Сиофора сам по себе си решава нещата временно. Нужна е и диета!!! Но си изчакай резултатите от черният дроб и следвай предписаната схема на лечение от лекарят. Иначе резултатите от глюкозното обременяване говорят точно за инсулинова резистентност.
*

Anonymous

« Отговор #48 -: Юни 22, 2006, 16:15:31 pm »
Много ти благодаря. Консултацията ми с ендокринолога е в сряда. Предполагам, че ще ми назначи лекарството. Чернодробните изследвания изглеждат нормални. А Сиофора, освен върху нивото на кръвната захар, оказва ли влияние върху теглото? В смисъл, ще помогне ли за редуцирането му? Ти успя ли да се пребориш с проблема?
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #49 -: Юни 22, 2006, 22:15:39 pm »
Момичета да ви питам нещо (май въпроса ми е глупав но хич не съм на ясно с тази тема).....възможно ли е да има ову. и да има инсулинова ресистентност???Освен на ову влияе ли на нещо друго свързано с нашите проблеми??????
« Отговор #50 -: Юни 22, 2006, 22:55:29 pm »
Здравейте, момичета. Гостът в двете по-горни мнения съм аз.
Аз също съм доста невежа в тази област  :oops:  и точно затова смята все по-често да посещавам този форум. Мисля, че тук има страшно много компетентни хора, чието мнение може да ни бъде много полезно.
Незнам дали е възможно, и дали не се заблуждавам, но аз очевидно съм с инсулинова резистентност и въпреки това смятам, че имам овулация. Като за това съдя само и единствено по цервикалната слуз между 12 и 15 ден от цикъла ми. Не съм си правила тестове за овулация, не съм си мерила температура, не сме правили изобщо до сега опити за забременяване...Та в този ред на мисли, и на мен ще ми е много полезно да разбре, наличието на инсулинова резистентност и повишена кръвна захар означават липса на овулация и невъзможност за забременяване?  :(
*
« Отговор #51 -: Юни 23, 2006, 10:18:16 am »
Adi мисля, че ако си имаш овулацуя не би трябвало да се притесняваш за инсулиноватат резистентност. Тя влияе главно върху овулацията и нивото на андрогените при жени с ПКЯ.
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
Re: Кръвна захар и инсулин при СПЯ - въпрос
« Отговор #52 -: Юни 28, 2006, 12:03:07 pm »
Здравейте и от мен. Аз след вече две прекарани операции и много "лечения" съм на входа на хормоналните изследвания. Сега им доиде реда и на тях. Значи на кратко преди 5 месеца ми е правена оперативна лапароскопия с финестрация на яйчниците и до този момент нямам данни за овулация. При мен не е в проблема, че нямам фуликоли или , че не расът точно обратното имам по няколко, но стават на кисти. Вече не мога да разчитам на спонтанна овулация и се насочвам към хормоналните изследвания. Може и да ме упрекнете, че чак сега се занимавам с тях  :?. Този месец изпуснах срока, в които  може да се пуснат ( 3-ти ден и т.н. ), но искам да си видя естрадиола предовулаторно и евентуално да бия пренил ( пак). Искам да попитам кои хормони мога още да си пусна ( и кои минават през здравната каса ) така и така ще пускам защо да хабя направление само за един хормон? Също искам да попитам за инсулина дали и тои влиза през здравната каса? въобще ако можете да ми кажете кои мога да си пусна. Другата седмица съм при ендокринолог, но до тогава искам да получа малко инфо  :)
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #53 -: Юни 28, 2006, 13:29:23 pm »
Наха, аз мога да кажа само за хормоните - ЗК покрива до 5 хормона, т.е. ще можеш с едно направление да изследваш основните полови хормони. На мен личната първо ми даде направление за ендокринолог, а еднокринолога ми даде за изследването.
За инсулина нямам инфо :?.
Намерихме нашето синче.
« Отговор #54 -: Юни 28, 2006, 13:57:55 pm »
А Сиофора, освен върху нивото на кръвната захар, оказва ли влияние върху теглото?
да, оказва влияние, но си трябва и подходящ режим на хранене - аз съм на  нисковъглехидратно хранен, никакво сладко, но ям плодове без да прекалявам и движение, много движение.
При мен се получи и обратното- отпуснах се и спрях да се храня по гореописания начин и зимата качих всички килограми, които бях свалила за 2 години. Ако килограмите са в повече и сиофора не помага, беше спрял да ми действа
Сега съм се стегнала, защото захарта ми скочи до небесата и определено имам добър напредък.
« Отговор #55 -: Юни 28, 2006, 15:08:52 pm »
Наха, аз мога да кажа само за хормоните - ЗК покрива до 5 хормона
...
За инсулина нямам инфо :?.
Аз мисля, че 6 можеше с едно направление.
Инсулина не се поема от касата.

« Отговор #56 -: Юни 28, 2006, 19:58:03 pm »
трябва и подходящ режим на хранене - аз съм на  нисковъглехидратно хранен, никакво сладко, но ям плодове без да прекалявам и движение, много движение.

Днес беше консултацията ми с ендокринолога. Предписа ми Сиофор, но не ми каза нищо за диета. Питах го, а той ми каза, да не се лишавам от разни неща, а да намаля количеството, но все пак да не се нахвърлям на сладко. Нищо не ми каза обаче за другите въглехидтратни храни-хляб и тестени изделия, картофи, ориз...В общи линии аз съм с 25-28 кг. наднормено тегло...Дано успея да ги преборя. Лошото е, че нямам възможност и време за движение :(

Инсулина със сигурност не се поема от здравната каса, а в сайта им можеш да намерих кои хормони се поемат
« Отговор #57 -: Юни 29, 2006, 09:03:53 am »
Деситка, аз четох за нисковъглехидратното хранене и сиофора в  американски форуми. Там пишеше, че с такова хранене се намаляват страничните ефекти на лекарството- основно разстройство :oops:.
Не съм се консултира за това с моята ендокриноложка.
Опитай наистина без бял  бял хляб, на мен ми казаха по две мънички филийки някакъв черен хляб на хранене(аз само закусвам такива, а през деня без хляб), никакви картофи, ориз, боб, аз не ям и сладко, без  пържено и газирано.
От начало изглежда леко трудно, но после ти става навик и не ти прави впечатление

*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #58 -: Юни 30, 2006, 18:13:01 pm »
Ох боже... аз защо се прави чернодробно изследване? И искам да питам ако на пример както бях преди лапарото си правих изследване на кръвната захар и беше 6 казаха ми, че съм на горната граница, но все пак в референтните ст-ти. Има ли отношение това със инсулина и след като съм вдигнала захарта( така си мисля, че съм я вдигнала) задължително ли се появява и покачване на инсулина?
« Отговор #59 -: Юни 30, 2006, 22:00:53 pm »
wa-wa, а как върви лечението при теб? Равнището на захарта как е? А теглото? Сваляш ли килограми? А за спорта...как стоят нещата? Аз примерно нямам време за фитнес или спорт... :? На мен ми изписаха от новия Сиофор, който е от 1000мг. и все още го няма по аптеките. 3 дни търся, в пове4ето дори не знаят, че вече има такова. И сега съм решила утре да си взема от стария (850 мг) и да продължавам търсенето, но докато намеря, ще пия от този, въпреки, че няма да ми е точна дозата...