0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кръвна захар и инсулин при СПЯ - въпрос
« Отговор #20 -: Март 24, 2006, 13:31:40 pm »
То и аз я свърших така. Четох, питах и никой не ми каза, че като отида да правя обременяване с глюкоза, може да ми изследват само захарта и че трябва да си държа и за инсулина.
Моите са
5,9
5,6
4,8
Ако някой може да ми ги разтълкува с две думи.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
« Отговор #21 -: Март 25, 2006, 08:13:59 am »
Момичета искам да ви питам при това обременяване периферна кръв ли ви взимаха (от пръста)? Защото лаборантката ми каза, че там референтните стойности за захарта са различни от венозната а именно горната граница е 5,55 пишеше, а при венозно взимане на кръв е 6,1. (мойта венозно беше излязла 6,55 и затова ми препоръчаха да го направя ОГТТ - орален глюкозотолерантен тест)
Мойте се оказаха:
4.99
9,24
6,45
И никой не ми е казал, че трябва да изследвам инсулин  8O , трябва ли и кога се прави? Само дето и двамата доктори отбелязаха, че втората ми стойност е висока. Някой има ли референтните стойности за втора проба, в линковете които са дадени по-горе има само за пробата след 2 часа?
Васи, с колко грама глюкоза го прави? Денис, мерси за линковете - изясниха ми се доста неща :)
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #22 -: Март 25, 2006, 13:06:05 pm »
Момичета а през здравната каса ли правихте тестовете с глюкозно обременяване. Моята лекарка ми каза че не се поема от здравната каса но и непожела да ми пусне такъв тест, а еднокриноложката ми каза че се прави през здравната каса. И ако някой може да даде някакви ориентировъчни цени, когато се прави на частни начала още повече ще съм благодарна?  :D
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #23 -: Март 25, 2006, 13:22:13 pm »
Старлетче, 4 и нещо беше, мисля, тук в нашата лаборатория. Май зависи къде се прави. Гледам в сайта на Цибалаб е 6 и нещо.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #24 -: Март 25, 2006, 15:55:31 pm »
Цитат на: cygnus
Старлетче, 4 и нещо беше, мисля, тук в нашата лаборатория. Май зависи къде се прави. Гледам в сайта на Цибалаб е 6 и нещо.

А значи не е толкова скъпо колкото се опасявах.  :D А дали ако поискам и стойностите на инсулина няма да се оскапи изследването!? Защо след като се говори за инсулинова резистентност не се изследва точно състоянието на инсулина, а на кръвната захар. Това не е ли малко неточно по този начин? Аз нали съм подозрителна откъм коректност на лабораториите! Според мен това което е със стойностите на кръвната захар не е точното изследване. Или греша? Благодаря ви момичета!!! Аз тепърва започвам да вървя по този път и много неща не са ми много ясни! :balk_21:
« Отговор #25 -: Март 27, 2006, 11:37:10 am »
Мен ми бяха казали, че излиза към 70 лв това изследване, затова помолих личния лекар за направление. Даде ми без проблем /поне за това е №1/, само че ми каза, ако някой случайно ме попита да кажа там някакви гъбички и сърбежи, че имам.  :roll:
На мен от пръста ми взимаха кръв. Веднъж на гладно и ми дадоха веднага след това една чаша с разтворена глюкоза.  И после, както е писано на 60-тата и на 120-тата мин. Взеха ми два лева само за кръвовзимане ли, как го водят там.
Дони, незнам колко е била, защото те ми казаха да не купувам, че имали в лабораторията, даже не съм я плащала. Личният лекар ме предупреди, че се пази диета. Три дни нищо сладко, като последния ден и  нищо тестено, като последното ядене да ми е леко и поне 12 часа преди изследването. Бях умряла за нещо сладко и се точих на глюкозата, но едвам я изпих тази чаша. То от сладост чак ми изгори всичко, бърррррр.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
« Отговор #26 -: Март 27, 2006, 12:42:21 pm »
Васи аз глюкозата си я купих от аптеката и преди това не съм пазила диета, само си наложих предния ден да не ям сладко. Всичко останало е същото.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #27 -: Март 27, 2006, 12:45:58 pm »
Цитат на: wassilena
То и аз я свърших така. Четох, питах и никой не ми каза, че като отида да правя обременяване с глюкоза, може да ми изследват само захарта и че трябва да си държа и за инсулина

Май ще имам разправии по лабораториите пак като гледам, особенно като им кажа че държа да има и стойностите на инсулина. Но все пак си мисля че нещо в здравната ни система никак не е наред хем се води тест за инсулинова резистентност, хем пък никой не гледа точно инсулина, а следи кръвната захар. Значи аз разбрах следното защо се прави този тест. Преди да започне да се повишава нивото на захарта, организма започва да произвежда все повече и повече инсулин който да се справя със захарта и да я държи в норма. Тоест нивото на кръвната захар е в норма, но нивото на инсулина не е в норма. Тогава защо изследват кръвната захар, а инсулина не? Ама сме една държава само нямам думи. Момичета греша ли в информацията си?
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #28 -: Март 27, 2006, 13:08:48 pm »
не се поема от касата доколкото знам(инсулина,а той е скъп).Излиза към 70лв. заради инсулина(3х21лв.).Аз пих 300мл., до колкото си спомням.Взима се венозна кръв.
 При мен беше точно така-инсулина завишен,захарта на горна граница.
<br />
*

Starlet

• 1937
« Отговор #29 -: Март 27, 2006, 13:26:17 pm »
Цитат на: z22
При мен беше точно така-инсулина завишен,захарта на горна граница.

Зори и при мен е на горната граница захарта. Аз за това настоявах да ми пуснат едно изследване и за инсулина, но ендокриноложката ми отказа и ме препрати към личната лекарка, а нея пък немога да я открия вече 3-ти ден. Но иначе ендокриноложката ми каза че се поемало от здравната каса. Ей сега ще проверя и пак ще пиша ако трябва. А иначе при теб стойностите на изследването са на инсулина нали, а не на кръвната захар? Или имаш и на двете стойностите?
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #30 -: Март 27, 2006, 13:33:24 pm »
имам и двете.Аз отидох сама да се изследвам,без да са ми казали.В Бодимед ме питаха само захарта ли искам или и инсулина и аз им казах-каквото трябва,защото незнаех.Те ми пуснаха и двете и така.После отидох на ендокринолог и като му казах ,че сама съм отишла да се изследвам и той ме пита дали съм се сетила за инсулина.
<br />
*

Starlet

• 1937
« Отговор #31 -: Март 27, 2006, 14:24:11 pm »
Благодаря ти Зори гледах в националния рамков договор. За кръвната захар се поема от касата, но инсулина никъде го няма. Ако не съм го изтървала от поглед де  :D А явно се заплаща като всеки хормон по около 20 лв. на хормон.
*
« Отговор #32 -: Март 27, 2006, 15:01:51 pm »
Преди цялото изседване се поемаше от касата, сега само кр. захра, а за инсулина се плащах по 17 лв. май беше на 1 проба, т.е. 3*17 лв.

Една позната прави в петък и е платила 70 лв.  за всичко в МД.
*
« Отговор #33 -: Март 27, 2006, 19:27:16 pm »
По повод на това за здравната реформа, когато и аз си самоназначих това изследване отидох да питам първо в една държавна лаборатория. Казах, че искам изследване на инсулин с обременяване с глюкоза, сестрата ме погледна и ми каза, че той инсулинът бил лекарство 8O!!!Представяте ли си!!!!!!!!!!!  Разбрах, че съм попаднала на грешното място и отидох в частна лаборатория. Относно цената, там ми взеха 4,50лв., но са ми изследвали само кръвната захар с кръв от пръста.
Между другото, искам да питам ако някоя от вас е с установена инсулинова резистентност, има ли някакви специфични симптоми на това? И още нещо, три пъти ли се взема кръв от вената за инсулина?
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #34 -: Март 27, 2006, 19:51:06 pm »
да Ели , три пъти.Но тя се взима една кръв за захарта и инсулина.
<br />
*
« Отговор #35 -: Март 27, 2006, 20:02:01 pm »
В такъв случай, Зори, и за двете се взема кръв от вената, така ли? Питам, защото за захарта на мен ми вземаха от пръста.
*
« Отговор #36 -: Март 27, 2006, 20:08:30 pm »
Да, Ели, за инсулина и за кръвната захаре се взема кръв от вената -3 пъти.

Основен специфичен симптом за инсулинова резистентност, при момичета с ПКЯ, е липсата на овулация.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #37 -: Март 29, 2006, 11:29:12 am »
Цитат на: elly
В такъв случай, Зори, и за двете се взема кръв от вената, така ли? Питам, защото за захарта на мен ми вземаха от пръста.

Ели когато се взема кръв от пръста за изследване на кръвна захар референтните стойности са по-различни. Не се притеснявай от това че са ти взели кръв от пръста. По памет горе долу горната граница при вземане на кръв от пръста е 5,1 а при взета кръв от вената 6. Но кръвната захар не определя нивото на инсулина, това е различното в случая.

Зори мила би ли ми казала къде си прави изследването за инсулинова резистентност със стойностите на инсулина и кръвната захар?
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #38 -: Март 29, 2006, 14:40:33 pm »
В Бодимед,но тази в Младост(в болницата Панталеймон)-там почти никога няма хора и е по-спокойно,а и има къде да си изчакаш 2-та часа.
<br />
*

Starlet

• 1937
« Отговор #39 -: Март 30, 2006, 10:24:36 am »
Благодаря ти Зори  :balk_21: