Злати, аз за проблеми с кожата ходих предишната бременност при дерматолог и тя ми каза да ползвам Ексипиал, както и сапун на А-дерма вместо стандартните душ-гелове. Преди да го направя, кожата на гърдите ми беше станала на рани от сърбеж и сухота. В резултат се успокои и след като родих се оказа, че имам стрии само на бедрата, защото не се сетих навреме, че там кожата също се опъва и иска внимание. Тази бременност се мажа с Ексипиал от доста рано, купих си и същото сапунче и засега нямам никакви проблеми.
Колкото до отоците и кръвното, като изпатила при първата бременност точно от прееклампсия, тази понаучих доста неща. Доплерът може да започне от всеки месец, като стойностите се приемат за валидни за трите седмици, следващи прегледа. Всъщност прееклампсията се заражда доколкото разбрах най-рано към 18-20 седмица и ако до около 30-тата г.с. не започне да се развива (нямам предвид симптомите, които се появяват в късната фаза на прееклампсията), няма и да се развие в по-късна бременност. Д-р Сигридов ме гледа на доплер всеки месец от самото начало, за да следи изменения в двете артерии на матката, където, както той ми обясни, първо се забелязват наченките на прееклампсия (около месец преди да започне високото кръвно, да се повиши албумина и да се появят отоците). Стигне ли се до отоци и повишаване на кръвното, е малко късничко да се лекува, докато ако се хванат тези изменения, те предшестват прееклампсията с около месец-два и съответно може да вземат предпазни мерки. Единствената профилактика, която може да се направи, е прием на магнезий. Иначе трябва редовно да се следи кръвното - на мен лично ми казаха по два пъти на ден, за да се следи има ли промени. Стандартно кръвно 140/90 се счита за рисково, но всичко зависи от конкретния случай. Аз например съм по принцип с ниско кръвно - 100/70 и показания от типа на 120-130/80 вече са притеснителни. Също така е важно да не варират много стойностите - тоест да не един път да е много ниско, а друг път високо. Така беше при мен предишния път и се оказа, че именно това е било фатално за бебчето, имайки предвид липсата на лечение. Електронните апарати за над лакътя са по-сигурни и точни от тези за китката. За да се измери най-точно кръвното трябва да се направят три последователни измервания като се вземе средната стойност от тях. Измерването трябва да стане след поне минута - две покой в седнало положение. Иначе отоците могат да се дължат на много неща, далеч не само на прееклампсия. Пий повече вода и си вдигай краката да почиват, карай любимия да ти масажира стъпалата, много помага
Иначе днес ходих на доплер в Стара Загора и лекичко се притесних, че се видя, че дясната ми артерия е с повишена резистентност. Добре, че лявата ми е наред, та се надявам да ми се размине този път кошмарът...