Иска ми се да съм ви полезна,тъй като така започнатата тема започва да ми прилича на инициатива и ако можем фа я поскрепим като такава,то ще има много спасени животи реално.
Бих искала да ви дам интересна информация която има общо в темата ви за или против кръводаряването.Ето и отговори на извинението защо не можем да даряваме кръв:
"Мога да се заразя със заболяване."
Нова стерилна игла се използва за всеки един донор, която след това веднага се изхвърля от употреба. Не е възможно да се заразите със СПИН или друго инфекциозно заболяване при кръводаряване.
"Може би боли докато вземат кръвта."
Фактическото вземане не причинява болка. Може да усетите слабо щипване докато вкарат иглата, но това е всичко.
"Използвам лекарства."
Много лекарства, включително противоалергични препарати, витамини, аспирини, противозачатъчни и таблетки за кръвно налягане, не засягат ваша приемливост като кръводарител. Бъдете сигурни, за да кажете на медицинското лице, което ви интервюира какви са лекарствата, които взимате или сте взимали наскоро.
"Аз съм анемичен."
Обучен персонал ще провери капка от вашата кръв преди да дарите. Ако сте анемичен, няма да ви бъде позволено да дарите в този ден. Все пак анемията обикновено не е перманентно състояние. Само защото сте били отложени или са ви казали, че сте анемичен не означава обезателно, че не можете да дарите кръв по-късно.
"Ще вземат твърде много кръв и ще се чувствам слаб."
Ако тежите повече от 50 кг. да дарите кръв ще е безопасно. Взима се само 0,47л - нищо повече. Имате около 1 литър на всеки 11 килограма от вашето тегло, и тялото ви произвежда нова кръв постоянно. След като дарят кръв повечето хора могат да продължат с нормалната си активност.
"Кръвната ми група е толкова обичайна, че вероятно няма да е нужна."
Не е вярно! Някой типове кръвна група са по често срещани от други, но най-рядката кръвна група е тази, която липсва когато е необходима. Докато цяла кръв и кръвни компоненти трябва да бъдат преляти до няколко седмици, ние разчитаме на на регулярни дарявания от всички кръвни групи през цялата година.
"Другите хора трябва да са дарили достатъчно кръв."
Трябва да се събират по 200 литра кръв на ден за да се задоволят дневните нужди - а нуждите са нарастващи!
Но по - малко от 5% от тези, които са приемливи за дарители даряват кръв. Следователно, животът на много зависи от щедростта на малцина.
"Аз дарявам кръв доброволно, но кръвните центрове се обръщат обратно и я продават."
Кръвните центрове в България никога не са си позволявали да изнасят или продават кръв. Основната им цел е да задоволят собствената ни потребност от кръв и кръвни съставки.
"Твърде зает съм."
Цената на твоя живот равна ли е на час от нечие време? Ако живота на някой друг струва час от твоят живот?
Помисли върху това!
www.otbulgaria.comС най голямо уважение към инициаторите на темата ви:Анна