0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Днес ми излязоха и последните изследвания, като всичко е добре с изключение на:

тестостерон - 1,37 /0,06 - 0,82/

DHEA-S - 14,68 /2, 68 - 11,0/

Пролактин - 733, 3 /127-637/

За сега от тези резултати излиза проблем.
В понеделник ще ходя на ендокринолог, по препоръка на док., но ако може да ми кажете до колко е голям тоз проблем и има ли начини за решаването му и изобщо какво да очаквам?
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Повишени стойности на DHEA-S и тестостерон
« Отговор #1 -: Март 20, 2006, 14:41:17 pm »
тестостерон и DHEA-S са мъжки хормони. вероятно се касае за СПКЯ. има начини за овладяване. пиши в понеделник след консултацията с ендокринолога.
« Отговор #2 -: Март 20, 2006, 17:18:18 pm »
Докладвам  :D
Ендокринологът иска отново да изследваме тестостерон и пролактин плюс свободен тестостерон и още един хормон, който не можах да разчета /вече ми е посиняла едната ръка  :( /, и след това пак при него.
На два пъти ме пита дали съм с високо кръвно, и ми се стори леко разочарован като му казах, че по-скоро ми е ниско кръвното. Нямам идея в каква връзка питаше, пък и не ми остави възможност да питам.
Та след това ще пиша какво е станало.
*

manhattan

• 1439
« Отговор #3 -: Март 20, 2006, 17:38:20 pm »
другият хормон да не е андростендион - той също е мъжки хормон, секретиран от надбъбречните жлези
« Отговор #4 -: Март 20, 2006, 17:45:43 pm »
Ами сега като се загледах на това прилича. Утре ще знам със сигурност след като мина през лабораторията.
« Отговор #5 -: Март 21, 2006, 13:56:59 pm »
Всъщност хормонът, който не можах да разчета е:

17-ОН-Прогестерон - 5, 68 /не са написани граници/, метод RIA
Съвсем незнам това какво означава.

Пролактин - 768,2 /127 - 637/

тестостерон - 3,4 /0,22 - 2,9/

резултатът от свободния тестостерон ще е готов около 10 април, щото  пращат пробата в Германия. Та като си получа и този резултат ще ходя пак при ендокринолога. Правени са в Бодимед. Това е за сега. На мен ми става все по-голяма мъгла.
А стойностите на пролактина ми са  като заковани. От преди 2 г. имам пак изследване на пролактин в Бодимед -  
631,7 /72-511/.
Чудя се специално за пролактина до колко има значение, че много се шашкам и най-малкото нещо ме притеснява? Щото съм пила достинекс, пролактинът влиза в норма, и няколко месеца след това пак се връщам на стойностите преди лечението.
и другото, което ме притеснява е - ако проблемът е от надбъбречната жлеза има ли лечение?
« Отговор #6 -: Март 21, 2006, 13:59:18 pm »
:D
пък вече си имим 2 звездички, хи-хи
« Отговор #7 -: Март 21, 2006, 14:33:27 pm »
А току що ми се стъжни:

17-ОН - Р rogesteron

РЕФ. СТОЙНОСТИ - 0,4 - 3,3 /обадих се по тел. в Бодимед, та ми ги казаха/

Клинично значение и индикации
 Определяне нивото на 17-OHP се налага в случаи на повишено окосмяване при жени, вирилизация, акне; при съмнения за андрогенитално обусловено нарушение на менструалния цикъл, а също за ранна диагноза и корекция на лечението при вродена надбъбречна хиперплазия (което се предава по атозомно рецисивен начин). Това заболяване представлява ензимна недостатъчност в биосинтезата на кортизола и е съпроводено с прекомерното нарастване на синтеза на 17-кетостероидите.

При 28 дневен менструален цикъл 17-OHP се изследва между 3 ти и 7 ми ден (броено от първия ден на последната редовна менструация), както и между 21 ви и 23 ти ден (броено по същия начин).

това го пише в сайта на бодимед

а това - темата "Гени и безплодие" в "Зачатие"

Синдром на поликистозните яйчници. При някои жени с тази диагноза е възможно наличието на генетичен проблем, известен като некласическа хиперплазия на надбъбречните жлези. При тези жени съществува по–висок риск от раждане на дете с генетични аномалии и опасни за живота състояния ако бащата на детето е носител на ген за надбъбречна хиперплазия. Това е разпространено и подценявано опасно за живота състояние.

Какъв е този кошмар?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #8 -: Март 21, 2006, 15:54:21 pm »
alex_jp, не се притеснявай излишно.
Както каза веднъж д-р Кременски: "добре, че не се знае от повечето хора  какви са и колко са генетичните заболявания"( в едно предаване)
Вярно е ,че колкото повече знае човек,толкова повече притеснения има.НО, не мисли за лоши работи.Така само вредиш на себе си.
Всичко ще е наред!

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #9 -: Март 21, 2006, 16:05:10 pm »
Цитат на: alex_jp
Чудя се специално за пролактина до колко има значение, че много се шашкам и най-малкото нещо ме притеснява? Щото съм пила достинекс, пролактинът влиза в норма, и няколко месеца след това пак се връщам на стойностите преди лечението.
и другото, което ме притеснява е - ако проблемът е от надбъбречната жлеза има ли лечение?

Здрасти :D  За пролактина - голямо значение има. Предполагам знаеш, че идеалните условия за изследване са като ти сложат абокад, после лежиш и си почиваш 30 мин, после ти взимат кръв. А предния ден - без особени вълнения, без големи физически натоварвания, без допир до гърдите, умерено хранене. Спазваш ли ги тези условия?

За изключване на генетичен проблем - сигурно е добре да отидеш на консултация при Кременски? То за всички ни е препоръчително, де.

Не се притеснявай, даже е добре да се открие причина, ако бебето се бави. Питай ни нас, дето само хвърляме пари и усилия по изследвания и пак не е ясно защо не става  :(
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #10 -: Март 21, 2006, 16:22:42 pm »
Какъв абокат, какво лежане 30 мин. :D До сега не се е случвало да се спази това, иначе за другите неща, които зависят от мен гледам да ги спазвам, но това са резултатите. Според мен по-скоро е резултат от нервността ми, даже не знам ако ме оставят да почивам преди да ми вземат кръв дали няма да се изнервя повече...
А за другото - в ужас съм, и то най-вече, защото не знам за какво става дума и може ли да се направи нещо.
« Отговор #11 -: Март 21, 2006, 17:03:36 pm »
Е абокад и лежане 30 мин е по книга, но поне да поседиш 15-тина мин. При мен с поседяване второто изследване беше в норма, първото над.
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #12 -: Март 21, 2006, 17:08:31 pm »
веднага ме боцнаха /като всеки път/. В случая повишеният пролактин май ще ми е най-малкия проблем, за съжаление.
Дано докторът да каже нещо окуражително - нали казват, че надеждата умира последна.
Мерси милички за окуражителните думи.
*

manhattan

• 1439
« Отговор #13 -: Март 22, 2006, 12:29:11 pm »
алекс, не мисли веднага за генетичен проблем. ПКЯ има кой ли не и кво, всички ли са с генетичен проблем. 17 ОН прогестерон е също от мъжките и явно при теб проблемът е в повишената секреция на мъжки хормони. а това за пролактина с тия повишения дето ги даваш, според мен са нищожни и може за момента да ги оставиш и да се съсредоточиш върху другото. аз никога не съм имала пролактин в норма, винаги леко завишен. той верно е стресовозависим хормон, но ние така или иначе не живеем в стерилна среда, спокойно, без пипане, с лежане и прочее..
а, сетих се, че бях чела някъде за взаимовръзката между повишеното количество мъжки хормони и повишен пролактин. ако тръшнеш мъжките, вероятно е и пролактина да падне :D
« Отговор #14 -: Март 22, 2006, 13:08:50 pm »
Ман, много ти благодаря за успокоението. Дано всичко да е наред и да е по-малкия проблем. Дано да може да си имаме детенце. Колкото повече изследвания правим, толкова по-трудно ми се вижда. :cry:
Re: Повишени стойности на DHEA-S и тестостерон
« Отговор #15 -: Ноември 19, 2009, 11:36:55 am »
мОМИЧЕТА,В кой ден се изследват ДХЕА-С и тестостерон хормоните,има ли значение
*
Re: Повишени стойности на DHEA-S и тестостерон
« Отговор #16 -: Ноември 19, 2009, 12:18:20 pm »
МОМИЧЕТА,В кой ден се изследват ДХЕА-С и тестостерон хормоните,има ли значение

Ами аз тестостерон съм правила 2 пъти и все на 5 ден от МЦ. За ДХЕА-С незнам, защото правих го преди 2 години но ми казаха че няма значение на кой ден, но за всеки случай най-добре говори с лекар и той да ти каже кога е най-добре да ги направиш.