0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
хормони при липса на овулация
« -: Март 17, 2006, 01:50:41 am »
Здравейте!
Въпроса ми е следният: ако, месеца е без овулация, това какво влияние оказва върху LH, FHS, естрадиол, прогестерон? Този месец на 3 ти ден си изследвах ЛХС, ФХС, естрадиол и резултатите бяха в норма, сега обаче имам опасения, че овулация може и да няма и не зная дали има смисъл да изследвам прогестерона. Може ли по стойностите от хормоналните изследвания да се определи дали месеца е ановулаторен?
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #1 -: Март 17, 2006, 06:32:18 am »
Здражей Сара.
При мен хормоните бяха наред само TSH е малко под нормата и нямах овулация.Неможе да си сигурна че няма да има овулация.Когато дойде момента си напражи тест за ову.УСПЕХ МИЛИЧКА. :lol:
 :lol:  :lol: Adi
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #2 -: Март 17, 2006, 08:12:27 am »
от стойностите на хормоните на 3-ти ден от цикъла няма как да разбереш директно дали цикълът е ановулаторен.
това става ясно най-вече от стойността на прогестерона, измерена 7 дни след деня на предполагаемата овулация. така че, точно има смисъл да си изследваш прогестерона, ако имаш съмнения, че не си имала овулация.
стойността на прогестерона ще покаже това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #3 -: Март 17, 2006, 08:31:31 am »
Съжалявам че се намесвам в темата, но за да не пускам нова понеже въпроса ми е сходен. Та, имам неспукан фоликул този месец. Размерат на лигавицата на матката отговаря на деня на цикъла. Какви са възможностите и вероятностите да става за хормонален дисбаланс? Да се похваля вчера бях при д-р Стаменов. Доволна съм от отношението, разговора и прегледа при него (но да не се хваля много че....). Набелязахме първите насоки, и започвам да действам по въпроса от момента на идването на цикъла ми. Та неспукания фоликул е с големина 21мм. Но е на 18 ден от цикъла, като цикъла ми е изключително точен и е на 27 дни. Досега съм доказвала винаги с тестове овулация и тя винаги е била на 12-13 ден. Възможно ли е това да е единичен случай при мен, или може да се предполага и за някакъв хормонален дисбаланс който започва?
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #4 -: Март 17, 2006, 09:57:58 am »
Старлетче, не съм голяма специалистка по хормоналните въпроси, но естествено че може да става въпрос само за един месец, затова изводи не се правят само от проследяване на един месец. Ето, и аз обикновено имам ову към 12-14-ти ден, а изминалия месец беше на 18-ти 8O
Не мисля, че имаш поводи за притеснение засега.

Успех, Миличка :D
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
« Отговор #5 -: Март 17, 2006, 10:02:00 am »
Цитат на: FreshBreeze

Не мисля, че имаш поводи за притеснение засега.

Успех, Миличка :D

Ох, уж знам но след разговора с доктора се паникьосах, то не че нещо ново което не съм си го мислила ми е казал, ама като го чух от устата на лекар и малко ми става страшно сега ми се въртят разни глупости из главата, за които ако пиша ще кажете че съм друг човек. Страх ме да не се окаже нещо непоправимо проблема при нас. Но ще стискам зъби още известно време докато дойде време за изследванията и докато излезнат резултатите.
*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #6 -: Март 17, 2006, 10:33:09 am »
Джам ,както винаги е най-точна. Прогестерона се произвежда от жълтото тяло,което се получава след овулацията от спукания фоликул. Ако не е имало Ову,ниското ниво на прогестерона ще го потвърди,така,че при всички случай ИМА смисъл да го изследваш. Старлет, и аз се втрещих миналия месец на прегледа,като ми казаха ,че не виждат жълто тяло 8O ...изтръпнах и си казах "ето ами аз нямам Ову",а досега си мислех,че нямам проблеми по тоя параграф. Сега следя тоя проблем изкъсо т.е. ще се съсредоточа върху следененето на Ову-то. Дори и да има някакъв проблем,добре е да го открием по-рано за да имаме време да се борим с него по-дълго ,нали  :roll: и все пак дано е инцидентно неспукалия се фокул.. :)
*

Starlet

• 1937
« Отговор #7 -: Март 17, 2006, 10:38:04 am »
Добре де Ели, я ми разясни тогава нещо че вече се обърках май. Значи щом няма спукан фоликул това значи че и жълто тяло няма което да произвежда прогестерон. А прогестерона оформя лигавицата. Защо тогава при мен лигавицата е нормална за деня от цикъла? При това положение не следва ли да не отговаря на периода? Вече незнам какво да мисля по въпроса и май сама се паникьосвам. Немога да си обясня нещата!  :oops:
*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #8 -: Март 17, 2006, 10:41:48 am »
Старлет,доколкото знам,лигавицата се оформя през първата половина от цикъла и по-скоро естрогена влияе върху това и да,няма да има жълто тяло ако не се е спукал фоликула ,според мен. Ако греша,Джам да ме поправи... :oops:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Март 17, 2006, 10:49:05 am »
Цитат на: Starlet
Съжалявам че се намесвам в темата, но за да не пускам нова понеже въпроса ми е сходен.  

Та неспукания фоликул е с големина 21мм. Но е на 18 ден от цикъла, като цикъла ми е изключително точен и е на 27 дни. Досега съм доказвала винаги с тестове овулация и тя винаги е била на 12-13 ден. Възможно ли е това да е единичен случай при мен, или може да се предполага и за някакъв хормонален дисбаланс който започва?

Здравей!
Може ли да кажа своето мнение  :balk_159:
Това, че овулацията е малко по-късно не е проблем.Случва се и е нормално.Забелязала съм,че доста момичета забременяват при по-късна овулация (като инцидент).
От един-два по различни МЦ-а неможе да се каже нищо. А за хормонален дисбаланс дори неможе да се изказва предположение.
Мисля,че няма за какво да се притесняваш.
Просто очаквай по-късна овулация.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #10 -: Март 17, 2006, 11:24:36 am »
А прогестерона оформя лигавицата. Защо тогава при мен лигавицата е нормална за деня от цикъла?

Естрогенът е отговорен за растежа на маточната лигавица. Прогестеронът отговаря най-вече за "разрехавяването" й и подготовката за имплантация. Това - най-общо казано...
Звездичката! Ама защо си се паникьосала така?! Не може от един цикъл да си правиш генерални заключения!
Успокой се, миличка.  :balk_21:  :balk_21:  :balk_21:
« Отговор #11 -: Март 17, 2006, 11:38:15 am »
Старлетче, за лигавицата добре са ти обяснили - расте под влиянието на естрогените, а прогестеронът я "разрехавява".
Нормална лигавица за съответния ден на МЦ също е относително - при мен примерно при първите УЗ лигавицата е 8-10мм, а предовулаторно става към 16мм. Ако ме види лекар за първи път и не ме знае, че съм така, може да счете че 10мм ми е предовулаторна.

Добре де, как се разбира, че е задържан фоликул? Може да си е просто фоликул пред спукване?
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
« Отговор #12 -: Март 17, 2006, 12:05:44 pm »
Добре де, как се разбира, че е задържан фоликул? Може да си е просто фоликул пред спукване?

Не не се е разбрало със сигурност, че е задържан фоликул Фреши просто доктора изказа съмнение и ми нареди да ходя тука на местна почва на УЗ за да видя дали ще ми се спука и кога. Но понеже напълнях за 3 месеца с 13 кг, и още други отклонения в организма си наблюдавам и сега ми се въртят едни черни мисли из главата като изчерпване на яйчников резерв въз основа на наблюденията ми върху тялото ми. А иначе лигавицата ми е 9 мм за 18 ден от цикъла при цикъл 27 дни. Това нормално ли е? Или ми се вижда даже малка според мен?  

А иначе Панди ошашкала съм се защото досега всичко ми е било наред в това отношение. Дори почти всеки месец овулират и двата яйчника през последните 4 години от както съм оперирана. А и  може да се окаже при мен хормонален + имунологичен проблем, това са вариантите за сега. А ако се окаже такава комбинация ще ми е доста трудно с бебчето което искам  :(  Уф ще изчакам да направя изследванията и ще видим какво, що? Ама като никога съм се побъркала предварително без да знам със сигурност дали това ще се окаже проблема. Съжалявам за досадата която създавам!!!  :oops:  :(
« Отговор #13 -: Март 17, 2006, 12:42:47 pm »
Старлетче, ама ти вярно си се паникьосала, споко бе, откъде ги наизмисля толкова работи :D  За състоянието на яйчниковия резерв не е ли по-добре да си пуснеш хормони. За лигавицата - при мен би се счела определено за ниска. Ти трябва по-добре да знаеш, от предни проследявания на УЗ? И съвсем ли никакви изключения нямаш от 27 дневния цикъл? Щото и аз съм с цикъл 29 дни, но този месец имах късна овулация на 18-ти ден и цикъл 33 дни. Рядко, но се случва. Каквото и да е, дори задържан фоликул, не мисля, че е притеснително да се случи веднъж.
Наблюдавай се и не се шашкай без причина :D
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
« Отговор #14 -: Март 17, 2006, 12:53:53 pm »
Старлетче, ама ти вярно си се паникьосала, споко бе, откъде ги наизмисля толкова работи :D  Наблюдавай се и не се шашкай без причина :D

Ох, вече се изнервих с годините, и понякога ме избива на паника. Съжалявам че ви занимавам с глупости. Но и понеже не пресъздадох целият разговор с доктора явно звучи налудничаво моето предположение така като гледам. Ще пускам хормони така или иначе с началото на новия МЦ. Но ще трябва да почакам докато дойде това време. А иначе имала съм пропуски в следенето на цикъла може и тогава да се е оказал такъв без овулация но немога да предполагам.  Хайде ще пиша като станат готови изследванията и нещата станат ясни.
« Отговор #15 -: Март 17, 2006, 19:07:12 pm »
Та неспукания фоликул е с големина 21мм. Но е на 18 ден от цикъла, като цикъла ми е изключително точен и е на 27 дни. Досега съм доказвала винаги с тестове овулация и тя винаги е била на 12-13 ден. Възможно ли е това да е единичен случай при мен, или може да се предполага и за някакъв хормонален дисбаланс който започва?

Този месец при мен ситуацията беше подобна. На 8 ден от цикъла- хидротубация- Фоликул 9мм. На 11 ден -Фоликул 18 мм. Понеже съм с 26-27 дневен цикъл се очакваше ову на 12 или 13 ден ( Досега БТ и Ову-тестовете са отчитали 12 или 13 ден ). Отивам на 15 ден с мисълта да се види жълтото тяло- фоликула си стои вече 21 мм. , а лигавицата нарастнала. Съответно се паникьосвам и шашкам като теб. Лекарката ме успокоява " Отиваш на фитнес, каланетика, на дискотека ...... физическо натоварване и после един горещ душ и след 2 дена идваш пак "
Отивам на 18 ден и :P фоликуа беше се спукал и имаше жълто тяло. Сега се притеснявам, че може да имам къса лутеална фаза, ако ми дойде пак на 27 ден :(  Ще изчакам да видим как ще е. Ще мерим още 2 цикъла и тогава ще е ясно положението. Може само този цикъл да е така :wink:

« Отговор #16 -: Март 17, 2006, 19:53:15 pm »
Старлетче, това не си ти... /поне такава, каквато те познавам от форума/. Всеки си има слабите моменти... Горе главата!!!! Сигурна съм, че нещата не са толкова черни, колкото ти се струват в момента. :wink:
*

Starlet

• 1937
« Отговор #17 -: Март 17, 2006, 20:46:51 pm »
Цитат на: pgzenga
Старлетче, това не си ти... /поне такава, каквато те познавам от форума/. Всеки си има слабите моменти... Горе главата!!!! Сигурна съм, че нещата не са толкова черни, колкото ти се струват в момента. :wink:

Благодаря ви момичета в паниката си покрай мислите и предположенията за евентуалната причина за липсата на бебче изписах доста глупости в темата без все още да имам каквито и да е доказателства за това. Просто си изтървах нервите за което съжалявам искренно!!! Благодаря ви отново за вразумяването, което ми беше изключително нужно признавам.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #18 -: Март 20, 2006, 13:14:27 pm »
Цитат на: Eli_
Прогестерона се произвежда от жълтото тяло,което се получава след овулацията от спукания фоликул. Ако не е имало Ову,ниското ниво на прогестерона ще го потвърди,така,че при всички случай ИМА смисъл да го изследваш.

всичко е вярно, ама Мърфи и тука има кво да каже. може прогестерона да е висок, тестовете да са отчели пик, а овулация така и да не е имало - т.н. Луф синдром, дето напоследък кой го няма :evil: това само за протокола го пиша :D

Луф синдром - расте фоликула, но се лутеинизира директно без да освободи яйцеклетката /без да се спука/ и си произвежда прогестерон, ама кел файда....
« Отговор #19 -: Март 20, 2006, 15:34:41 pm »
изчетох темата, момичета но може ли някоя от вас да ми каже кои дни евентуално мога да имам ову, при положение че цикъла не ми е редовен- от 30- до 38,40 дни. въобще възможно ли е да засеча нещо при това положение с тест???
благодаря ви предварително