Винаги съм се чудела защо се е наложило твърдението, че 7 гр. суха мая съответства на 21 гр. прясна. Всички знаем, че 7 гр. суха мая е необходима за набухването на тесто с вложени средно 500 гр. брашно. По това спор няма. Обаче 42 гр. прясна мая, колкото е едно кубче, е достатъчна за замесването на 2 кг. брашно, а не на 1кг. Следователно за 500 гр. брашно са нужни не 21, а 10,5 гр. жива мая. И съответно 7 гр. суха. И тогава излиза, че няма разлика и два пъти, камо ли 3. Това, че ползваме хлебопекарна, а не обикновена фурна не може да е повод чак за такова съотношение. Щото аз и на ръка да меся, когато ползвам суха мая пак си слагам 7 гр. на 500 гр. брашно. Предполагам и вие. Как мислите вие? Правилно ли е да се смята, че 7 гр. суха е равна на 21 гр. жива мая?