Да споделя опит, имам я вече 2-3 месеца. Със суха мая не винаги ставаше хлебчето. С повечко брашно става непухкав, с малко брашно, ако се разтича топката като меси пак не става. Стигнах до извода, че топчето трябва да е меко но тестото да е стегнато. И аз го обясних. В нас на почит си остана хлебчето по рецепта на колежката, сигурно го имате и тук, но нямам време да чета.
Хлебче със сирене и кашкавал1чашка вода (200 мл като 50 от тях оставям за да разтворя маята),2 яйца, 1 с.л.сол и една захар. Парче масло(по скоро гребвам с една супена лъжица, обичам вкуса на масло в хлебчето). 2 чашки и половина брашно и отгоре 50 мл вода с разтворената жива мая /деля голямото кубче на 3 части и слагам едната/. При звуков сигнал добавям натрошено сирене и нарязан на ситно кашкавал. Отгоре с шарена сол. Тва си е поръчката на Мони и баща и, друго не признават вече.
Вместо вода може и прясно мляко, при липсата му в хладилника и нежелание от мъжката страна да отиде до магазина, слагам вода