Ще напиша моята сполучлива рецепта за ръжено - пшеничен хляб.
Мини, с едно уточнение - моята хлебопекарна е Северин, знам че повечето от вас работят с Мулинекс. Аз досега хляб съм пекла само по рецепти от интернет, но рядко ми се получаваше хляба. Наскоро си открих книжката към хлебопекарната (която се затри още с купуването) и започнах да изпробвам рецептите от там - от майка ми, която работи с Мулинекс, знам че не ползва рецептите от книжката си, а си е открила други, с които става по-хубав хляб, затова и не се бях задълбавала да търся моята. Но от както започнах да правя по книжката, ние ядем хляб като хляб. Вече няколко изпробвах и винаги резултатът беше чудесен. Моята машина е и с други грамажи - за 750 и за 900гр хляб. Та с тези уточнения - рецептата :
Ръжено - пшеничен хляб
суха мая - 1 и 1/2 ч.л. (2 ч.л.)
пшенично брашно тип 1050 - 225гр (270гр) - тук правя уточнение, че съм ползвала и универсално брашно тип 500 и също става много добре
ръжено брашно - 225гр (270гр)
сол - 1ч.л. (1 и 1/2 ч.л.)
захар - 1/2ч.л. (1ч.л.)
вода - 285мл. (340мл.)
квас - 2с.л. (3с.л.) - квас нямам и не слагам
В скоби съм дала за 900гр хляб мерките. Пече се на съответната програма за ръжено-пшен. хляб, при Северина е трета.
Имам питане за селксия (френския) хляб? Не мога да намеря брашно тип 405, кажете да търся някаква конкретна марка? Накрая го направих с тип 500 и стана много вкусен. Реших, че брашната, които ги дават за баници, козунаци и т.н., те би трябвало да са по-фините брашна и опитах с такова, но не се получи никак добре.