Здравейте и от мен. Отдавна не съм се включвала. Сега обаче наближава Великден, тъкмо време за усилена работа на машините за хляб. И тъй като трябва всичко да се пробва от рано за да не се изложим за празника, предлагам ви рецептата на един много сполучлив козунак за хлебопекарна.
Козунак за хлебопекарна
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
2 яйца + 1 белтък;
100 мл. Прясно мляко;
50 мл. Кисело мляко;
150 гр. Захар кристална
70 гр. Масло;
30 мл. Олио;
600 гр. Брашно приблизително;
14 гр. Жива мая;
1 Ванилена захар;
Есенция ром, лимон;
Кората на 1 портокал или лимон;
За добавяне:
2-3 с.л. ром;
100 гр. Бели стафиди;
4 бр. Локумчета, нарязани на малки кубчета;
По желание една шепа по-едро счукани орехи.
За намазване и поръсване:
1 жълтък;
2-3 с.л. бяла или кафява захар;
15-20 бр. Филирани бадеми;
2 бр. Локумчета, нарязани на малки кубчета.
Накисвам стафидите в рома. Държа ги почти два часа. Толкова време имат докато им дойде реда за добавяне в тестото.
Намазвам бъркалките с олио. Изсипвам последователно в контейнера на машината за хляб прясното мляко леко затоплено с размитата в него мая за хляб, киселото мляко, леко разбитите яйца, половината масло нарязано (поразмекнато, но не разтопено), захарта - аз сложих 180 гр., първия път когато правих рецептата сложих 150 гр. и не беше сладък козунака, но не бива повече от 180, многото захар пречи на образуването на конците. Накрая се слага брашното. Стартирам машината на програма Сладък хляб. При мен е номер 4 - 3 ч, 50мин (Moulinex OW5000). Брашното е 600 гр., но все пак зависи от качеството му, както и от големината на яйцата. Затова не е зле тестото да се наблюдава. Трябва да се получи стегната, но не много твърда топка. Тестото да е малко по-меко от това за хлаб. Веднага след 5 минутната почивка започвам да добавям към тестото на капки олиото и нарязано на парченца останалото масло, малко по малко, като ги редувам. Настърганата кора, ванилената захар и есенцията слагам при звуковия сигнал. Докато машината си работи нарязвам локума на малки кубчета. Гледам кубчетата да ги овалвам в захарта в кутийката, за да не залепват едно в друго. В подходящ съд загрявам вода до завиране и отстранявам от котлона. Веднага пускам вътре бадемите за минута и половина. Отцеждам ги и ги обелвам. Филирам (нарязвам на тънки филийки по дължина). Две минути преди последното размесване овалвам в брашно отцедените стафиди, орехите и парченцата локумчета и ги сипвам в тестото. Според предпочитанието локума може да се замени с черен шоколад. След като размесването приключи изваждам тестото, разделям го на три, правя фитили, които сплитам и завивам двата края към средата на получилата се плитка. Махам бъркалките, намазвам крачетата с олио и връщам плетеницата в машината. Минутка преди да започне печенето намазвам с разбития с няколко капки вода и олио жълтък, поръсвам с бадеми, локум и захар. Затварям капака и... чакам. Моята машина също не зачервява отгоре. Не знам, може би някои да се случили с по-слаби реотани. Ако е необходимо по-добре е да се пъхне за 2 мин. в загрята фурна само на горен реотан, отколкото да се допича, тъй като се изсушава много, отстрани и отдолу попрегаря, до средата потъмнява. А тази прекрасна рецепта не заслужава това. Като основа съм ползвала рецептата, която Кулинарен еликсир е публикувала, но с леки промени от моя страна. Опитайте.
Ето и снимка. Не е много добра, но се вижда, че козунака се е получил.