Здравейте!
Аз отдавна минах възрастта за зачатие но много ми допадна цялата тема!
И аз от 4 дни съм гора собственичка на хлебопекарна Филипс. Беше в промоция в техномаркет и вървеше комплект с пасаторато - а моя стария сдава багажа) та затова решихме с мъжа да купим (да ми купи де
) точно тази!
От Техномаркета .......... директно е Карфур за диетични брашна! То диета и хляб са две взимноизключващи се понятия ама съм решила да правя "черни диетични" хлябове!
Е първия беше бял - на програма "Екстра бърз бял". Бях купила смес за хлебопекарна, обаче от бързина и превъзбуда по новата придобивка шибнах и 4 малки мерителни лъжички мая, както е по рецептата в книжката ( е после се усетих, че то си има набухвател във сместа)
! Ама па стана хляб и половина. Малко ми беше светла коричката отгоре но в рамките на поносимото.
Втория хляб го правих с отложения старт, само от ръжено брашно пак по рецептата в книжката, на програма "Бърз многозърнест". Прочетох по горе вашите писания и разбрах че ръженото брашно е "по-тежко". Не се надигна много, беше много плътен хляба - но пък вкусен
. Така ли трябва да е от ръжта?
Третия хляб пуснах снощи с отложен старт, на програма за "Пълнозърнест" - сложих брашно Грахам. Сутринта цялата къща отново ухаеше, надигнат много, изпечен добре (сложих го на последна степен на изпичане) но............. леко хлътнал в средата
!
Маята ми е една и съща партида (Купих 4 пак. в една опаковка).
Машинката ми е за 750, 1000 и 1250гр хляб. За основните програми количеството мая ми е 1 малка мерителна лъжичка за всички грамажи - мисля че нещо има сбъркано или печатна грешка!
А аз меся от доста години - маята на д-р Йоткер е 1 мая за 500гр брашно. В рецептурната книжка за 1000гр хляб се слага 600гр брашно значи пакетче и още една лъжичка (маята е около три малки лъжички) а не само една чаена лъжичка!
Не знам какво да си мисля????????? Че тепърва ще експериментирам...... то е ясно.
Моля като си пишете рецептите пишете за какво количество хляб отговаря (ако не се събира количеството на продуктите ли).
Скоро ще си снимам постиженията и ще ви ги представя!
От мен приятен уикенд!