ако някоя от вас дами е със същата пекарна и ако е мерела колко грама брашно събира мерителната чаша нека пише.
Чашката на Аляска събира 140 гр. брашно, поне моята везна показва толкова.
Моята пекарна е Мулинекс, но докато беше в сервиза, ползвах Аляска. Не помня точно рецептата на белия хляб (не откривам книжката), но аз така или иначе леко си модифицирам рецептите. Докато улуча идеалната рецепта за бял хляб, и при мен се получиха няколко фала.
Правилата, които следвам - всички продукти на стайна температура, течностите първо (заедно със захарта и солта), след това брашното. Аз ползвам жива мая. Нея я разбърквам със захарта в част от водата от рецептата. Водата не трябва да е студена, а със стайна температура. Някои дори я затоплят съвсем леко, но това е малко рисковано, защото ако температурата е много висока, може да се прецака маята, затова не рискувам.
Забелязала съм също, че и стайната температура оказва влияние. През лятото, когато е по-топло, слагам по-малко жива мая, съответно през по-студените дни - повече.