В последно време мъжът ми се е специализирал и прави по-хубави хлябове от мен. Но той по принцип обича да меси и на ръка, така че му идва от ръки.
Мъжа ти меси на ръка...!?!?!?!?... очарована съм !!!.. и моя готви.. веднъж даже пробва да направи хляб с нашата "Моли" /Мулинекс 2000/.. ама това с месенето на ръка си е висш пилотаж.. и като стана дума за месенето и месеницата.. ами.. то месеницата не е като тутманика /аз съм от Стара Загора и съм омъжена в Пловдив/.. та ги правя и двете.. едното се меси /познайте кое
/ а другото се бърка..
и за да съм полезна и да не спамя темата ето ви нещо полезно за изпробван хляб само с
типово брашно:
Типов хляб- вода - 300 мл /може половината да е мляко/
- мая /жива/-15 гр.
- типово брашно -500 гр./техра/
- олио - 2 суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.
Размиваме маята в 150 мл мляко + 1 к.л. захар /или мед/. Първо слагаме 150 мл вода, в нея солта и олиото, после брашно, най отгоре изсипваме маята и това на програма 4 /или 5 ако бързате/
Аз си купувам семена от Метро - мак, сусам и лен /лена е при диетичните неща/ и слагам по много.. може в началото ако ще е на отложен старт /тогава маята е суха/ а може и при звуковия сигнал ... става чудесен!
Пробвах и с маслинки - перфектно!
От 2 месеца правя или пълнозърнест или типов, но пълнозърнестия е и с 200 гр бяло брашно /на софимел е идеално /правя само 750 гр но пълни цялата форма/, но има и по-евтин вариант - има едно брашно с нарисувана мишка - продават по 10 кг за 5 лв и също е много добро.
Ако някой е пробвал пълнозърнест хляб без бяло брашно и е успял моля да сподели.
И още нещо се сещам за споделяне - еквиваленти в количеството/грамаж на суха и жива /на кубчета/ мая -
1 ч. л. суха мая = 9 гр. жива,
1,5ч. л. суха мая =13 гр. жива,
2ч. л. суха мая =18 гр. жива,
2,5ч. л. суха мая =22 гр. жива,.. това е от книжката..