ketti, правих го на програма 1 на машината...все още ми е чудно, че се получи
du6ka, твоите вероятно са по-препечени, защото си задала такава степен на уреда. Моята машина предлага три степени на препичане, този от снимката го зададох средно препечен да бъде т.е. може и още по-препечен, другия път ще пробвам.
Не съм задобряла толкова, че точно аз да давам рецепти, но щом искаш - ето
за 1кг. хляб:
вода - 325 мл
олио - 2 с.л. (според описанието на уреда - една голяма мерителна лъжица е равна на една супена, а една малка на чаена)
сол - 2 ч.л.
захар - 2 с.л.
мляко на прах - 2,5 с.л.
бяло брашно - 600 гр.
мая на прах - 1,5 ч.л.
В интерес на истината стана вкусен, но малко сладък за моя вкус. Предполагам, че ако млякото на прах се замени с нормално прясно мляко, или се сложи по-малко захар от дадената в рецептата този проблем ще се реши.
Някой беше писал за аромата на хляба, в зависимост от вида на ползваната мая. Не мога да кажа защо така се получава, но е вярно. Въпреки, че (както е видно и от снимките ми
) с живата мая хляб не можах да направя, ароматът още докато се печеше беше невероятен. На истински прясно изпечен хляб. Този със сухата мая, макар че се получи не замириса на нищо, нито докато се печеше, нито като го извадих. Буквално си заврях носа в машината и в самия хляб после - ЦЪ. Така, че лично аз като посвикна как се прави, определено ще се пробвам пак с живата мая, само заради аромата.