JBrul и аз съм фен на живата мая
, но не мога да съм ти много полезна, защото правя по-малки хлебчета от "стандартните" и карам продуктите малко "на око"
За около 400 грамово хлебче слагам 1/3 кубче мая, но... пак зависи.... Иначе jam е права, сухата мая не прави хляба по-"изкуствен"
Виж, сухото мляко е друга работа...
От четене по форумите и личен опит разбрах, че има 4 фактора, които
едновременно влияят на втасването - количество мая (и колко е прясна, ако е от живата); тип на тестото (има "тежки" и "леки" теста); температура на продуктите и на помещението; време (продължителност).
Т.е., в студена стая ти трябва повече мая
Ако стаята и продуктите са ти топли или програмата е по-дълга, трябва да намалиш количеството на маята.
Както ти беше писала du6ka в другата тема - много по-добър е резултът в топла стая. Има голяма разлика.
Какво успях да объркам аз
:
1- Мислех си, че ако тестото бухне адски много, значи всичко е наред. Колкото повече, толкова повече...
Да, ама не... Разбрах грешката си, след два "спихнали" хляба от превтасване - единият от много мая, другият от неподходяща програма (прекалено дълга). М/у другото, ефектът беше точно "кратер" (и в книжката има подобни указания).
2- Не обърнах внимание на предупреждението, че продуктите трябва да са затоплени. Резултатът - сбит и ронлив, на трохи.
Нямам отговор за точно твоите проблеми, но дано моите грешки ти помогнат
А за млякото - има много рецепти с прясно мляко. И с кисело също
И аз не съм фен на сухото. Виж в "мамата" и в "гответе с мен", там е море от рецепти...
За реда на продуктите - спецовете в "гответе с мен" коментираха, че е най-важно да няма контакт м/у маята и солта. Ако е на отложен старт и със захарта не трябва да контактува. Захарта я "събужда", но солта я "убива"....
Их, че съм бъбрива...