Не знам дали въпросната тема е жива, като гледам откога датира последния пост, но ще се пробвам...От около 3 месеца имаме хлебопекарна Silvercrest, с която се занимавам само аз, понеже жена ми е/или се прави /на технически неграмотна, понеже така и изнася...което не и пречи с удоволствие да хапва хлябовете, които машината пече...много сме доволни от машината-обаче...само когато печем с готови смеси за хляб, независимо откъде са купени и кой ги е произвел...колкото пъти се пробвам да правя хляб по рецепта, без да ползвам готови смеси, толкова пъти резултатът е незадоволителен...трябва да кажа, че вече натрупах опит, не мисля, че правя грешки, спазвам стриктно указанията на рецептите и последователността на продуктите, меря съставките с електронна везна, но не се получава...според базата данни, която понатрупах междувременно-поизчетох доста през последно време-подозрението ми е, че основната причина е несъответствие в стандарта на типовете брашна, които са указани в рецептите към машината, с тези у нас, а и-много е вероятно-отделно от това с качествата на брашната, поне що се отнася до съдържание на глутен....в рецептурника фигурира брашно тип 550, нашето е 500, а като питам в магазините за брашна тип 405 или 812 ме гледат като паднал от детска количка...според книжката брашно като нашето тип 700 няма, а при пълнозърнестите и черните е такава мешавица с разликата в типовете, че ме заболява глава...подозирам, че поради разлики в състава и характеристики и състава на брашната нещата не се получават перфектно...готовите смеси, които си съдържат всичко, вкл. суха мая, с каквато и аз работя, стават перфектно-ерго? Някакви идеи?