Имам въпрос към майсторките на домашния хляб.
Някой правил ли е хляб с квас вместо мая?
Все още не съм си купила машинка, и тъй като напоследък се опитвам да избягвам маята, се чудя дали има смисъл да наливам парички ако не става
Моята половинка правеше такива експерименти .Незнам какво имаш впредвид под квас ,но той правеше смес от брашно и вода ,която остави да ферментира при естествени условия , като разбъркваше и добавяше нова доза брашно и вода през ден или всеки ден -не помня точно ,трябва да го питам.
С част от тази закваска замеси хляб -именно в машината ,а част от сместа остави и продължи да обновява .Доколкото знам бабите едно време така са процедирали.Получения хляб беше много ароматен -дъхав ,вкусен и с добър обем и много натурален
пп.Защо опитваш да избягваш маята?