Я дай таз рецепта - може и аз да се престраша
брашно 900 гр.
яйца 5 бр.
мляко 200 гр
масло 250 гр.
захар 280 гр.
мая 40 гр.
сол 5 гр.
орехи, стафиди, ром, лимонови стърготини - по желание
захар за поръсване
добив 1.5 кг
Не че нещо, ама според мойта сметка това е за около 2к. козунак
и не е за стандартна хлебопекарна до 1.5кг, но може и да бъркам.
На мен ми бяха дали рецепта с 650гр. брашно и козунака направо избяга от пекарната
та аз я преизчислих. Мислех че е за 1кг. козунак и смятах спрямо 750гр. но в крайна сметка след преизчислението премерих получения козунак и той беше 1кг. а аз се чудя що не излезе първия път
Та моята рецепта (ще приложа и снимка от снощното изобретение-със стафиди и локум):
Козунак за хлебопекарна
2 яйца - размер макс. L, ако са по-големи слагам по 1бр.(мойте например бяха XL - до 93гр. и са големи, даже са с по два жълтъка, та днес сложих 1бр.)
130мл. мляко
1/4 от кубче мая (защото моята е 1кубче за 2кг. брашно)-разтворена в млякото;
130гр. захар;
75гр. масло - разтопено в микровълновата;
450гр. брашно;
Слагам първо яйцата разбити с щипка сол и
ванилия. Разбивам с тел или вилица все тая. Към тях добавям млякото, захарта, брашното (пресято). Пускам на програмата за бял хляб (в моя случай е номер 1 с продължителност 3:18ч.-Мулинекс конкретния го пекох на макс. сила на изпичане) и докато меси в началото добавям маслото, като си следя тестото да не стане много твърдо или много меко, в случай че е твърдо добавям малко мляко, а ако е меко малко брашанце.
На сигнала за добавяне на съставките добавям стафиди и локум, общо около 120-150гр. И оставям да се меси и втасва. След последно месене, в моя случай на 1:44ч. преди края вадя и сплитам, мажа с яйце и ръся със захар. Ако не ми се разправя, както снощи, а и бях навън с беба, оставям да си се пече така, само намазвам с яйце и ръся захар. А ето и фотос: