Моята машина е CLATROINIC от онези, които преди време рекламираше Иван Звездев.
Купихме я от Билла Плевен през 2005 или 2006г.
Основно я ползвам само за тестото да замеси, но съм правила и кекс и сладко съм варила в нея, тъй като имам такава програма.
Сладкото като че ли не се сгъстява достатъчно и пусках два пъти програмата.
Сладкото беше от едно от ягоди и едно от вишни, а и като количество най-много до 1 кг.,но на котлона си става най-добре.
Кекса става супер и се надига и се разпуква и не е вглетен-печен вътре в машината, като използвам програмата за кекс с моя си рецепта, не от книжката.
За хляб използвах преди други рецепти , но не ми се получаваше, все стоеше недоизпечен.
Онзи ден правих хляб по рецептата от книжката и се получи много добре, като и при мен горната кора не е много опечена - с леко загатнат тен, но страничната кора стана супер.
Реотана на машината се пада посредата на казанчето, има една перка.
Тестото за пици от книжката ставо много добре.
Правила съм и тесто за козунак, но съм го пекла след това във фурната.
При козунака важното е да се омеси хубаво няколко пъти и да втаса на топло.
Затова използвам програмата за тесто, като я пускам два пъти , но я изчаквам до край-това ще рече около 3 часа общо ,след това вадя тестото оформям го, слагам стафиди и локум, отново го оставям да втаса в тово състояние и чак тогава го пека във фурната на печката за около 40 минути.
Много е важно през първите 20 минути от печенето да не се отваря фурната(това важи и ако правите кекс), а след това с едно дървено шишче го боцкам тук там и проверямам дали ли се с опекъл. Много е важно да не го пресушите, защото тогава става ронлив, а за да е на конци трябва да е леко "сочен"-незнам как да го обясня.
Нямам снимка да ви го изпратя, но от 1 кг. замесено брашно, след като се опече става висок 15 см.- печен в кръгла форма за торта- около 26см. в диаметър.