борш и пелмени със заквасена сметана
Може ли рецептата за пелмените?
И по молба на Елфова две рецепти:
Яхния Картофи с ОризПрави се класическа запръжка с една глава лук, брашно, черен пипер и малко сол. В запръжката се овалват 4 картофа нарязани на кубчета. Долива се вода до един пръст над картофие. Като кипне, се добавят 2 домата на кубчета (може и консерва). Кипва пак, добавя се 1 чаша ориз, и съответното количество вода, ври 20 минути и готово. На 15тата минута от вренето се добавят и мерудийки листни - магданоз, риган, чубрица, там каквото се сетите.
Забележка: количеството вода е за гъста яхния. Ако искате повечко сосче, слагате повече вода.
Голи СърмиЗабърква се каймата от половинка кайма, 1 чаша изплакнат ориз и малко сол. Правят се топчета, с диаметър около 5 см.
Отделно пак се прави класическа запръжка, върху нея се сипва вода (повечко), и като кипне се цопват кюфтетата, и се оставят да врят. Добавят се по същия тертип и мерудийки. Като изплуват топките, значи манджата е готова.
Забележка: ако ви се стори, че соса е прекалено много, можете да добавите една две шепи ориз, за сгъстяване.