Вчера Чушки Бюрек
Днес
Пилешка супа
Капама
Крем карамел
ПС- поразгледах и не открих в Рецептурника рецепта за Капама
ето моята гледна точка КАПАМА
Продукти:
Една голяма кисела зелка нарязана средна хубост, но не ситно.
Като оствяме 2 цели листа да повием най-отгоре вече пълния гювеч.
Месо- кой кавото обича и най-вече разполага.
Ако е за специален повод Коледа или Нова година
се постаравам да има поне 5 вида месо.
Пилешко, пуешко, свинско, телешко, прясна наденица и бекон.
Днес ще правя само с пиле, прясна наденица и бекон за подложка на гювеча.
Ориз около чаша за кафе, чаша червено вино, подправки- кимьон, черен и червен пипер и дафинов лист.
Мазнина и сол не слагам, мазнина има в месата и бекона сол зелето дава необходимото количество.
Ето и основните стъпки-
Омесвам в една тавичка нарязаното зеле, ориза и подправките.
На дъното на глинения съд слагам ленти бекон и започвам реденето на продуктите.
Зеле с ориз и подправки после от всички видове месо, и така до изчерпването им.
Важното е да завършим със зеле, заливаме с винцето разредено с вода.
Тя не трябва да прелива защото търкаме фурна после
и покриваме всичко това с целите листа от зелката като с одеалце.
Ако забравите да оставите листа(на мен ми се случва)
покривам гювеча с лист фолио и слагам похлупака. Може да залепите капака и с тесто.
Пече се на бавен огън 3 часа, ако вътре има свинско и телешко, ако е само с пиле 2 часа.
И последно, ако направите Капамата по-отрано за вечерта или предната за следващата вечер-
обещавам ви вкусотия, мама мияяяяяяяяя.
:eat:Приятен Апетит!