Здравейте и от мен!
Чандра, благодаря за статиите! Аз съм ги чела и дори мисля, че ги имам на хартия.
Съгласна съм с Оси, че процедурите често протичат на конвейер. На мен ми пускаха хормони всеки път по време на стимулацията, но имунологични и генетични ми отказаха след един неуспешен опит (аз пък си ги направих в Бг, но не трябва да е така). И цветна снимка нямах.
И съм напълно съгласна, че в Бг успеваемостта е по-висока заради индивидуалния подход. За протокола - бременна съм след трансфер на замразени ембриони от първо икси в Германия. Исках първо да опитам тук, където живея, защото за процедура в Бг трябваше да си ползвам цялата отпуска, а при неуспешен опит трябваше да чакам до другата година. Но с оглед на финансите си бях запазила час и в Бг, който, за мое щастие, не ми се наложи да ползвам. Ако се стигне до още опити, просто няма да мога да си ги позволя тук, защото си поемаме всичко сами.
Иначе за статиите - проблемът е в този остарял закон и консервативните политици. Намирам за неразбираемо защо е забранена ПГД, както и донорството на яйцеклетки. Да не говорим за абсурда (според мен) донорът на сперма да няма право да остане анонимен и някой ден детето да може да го намери.
Броят на върнатите ембриони също е ограничен - два пресни и три, ако са били замразени, при жени до 35 г. Над тази възраст с по един повече. За изхвърлени ембриони не мога да се оплача, но в закона пише, че е забранено. Селектирането на ембриони също е забранено - всички делящи се трябва да се върнат. Редукцията е забранена. Отношението на здравната каса е абсурдно за една от най-големите и могъщи икономически европейски държави - поема 50 % от процедурите. И много хора спират след третата, ако могат и толкова да си позволят. И са прави да се чувстват ощетени от здравната реформа през 2004 г., до която се поемаха 4 опита напълно. Несключилите брак двойки нямат право на помощ от здравната каса. Все едно те не плащат данъци и техните деца няма да го правят. Дано семейната министърка постигне нещо в насоката за по-голямо участие на касата в процедурите!