от няколко дни ме боли зъб и искам-не искам трябва да ходя, ако се наложи, може ли упойка лека да ми сложат, че много съм бъзлива и не мога да издържам на това мъчение изобщо .
Задължително отиди да си оправиш зъба,особено щом вече те боли - по-добре да изтърпиш мъчението,отколкото да си докараш някоя инфекция точно сега
Аз ходих да си оправя зъбите август преди иксито,като оставих 1-2 не толкова спешни за понататък - и в 6-ти месец ходих и тях да дооправя - въпреки,че нито ме боляха, нито нищо - просто страхът да не би някой от тях да се влоши до степен да се инфектира опасно, бе много по-голям от страха ми от зъболекар.
Не знам за упойка - би трябвало да може някаква локална;но също могат да ти сложат и лекарство на зъба - 2-3 пъти,през няколко дни - докато престане да боли,та чак тогава да започнат работа по зъба(аз понеже също съм голямо шубе от зъболекар и така сме процедирали понякога)
Гледам понеже питаш и за
желязото по-горе,ето малко инфо:
Има няколко вида анемии,и ниския хемоглобин не винаги значи липса на желязо, не всяка анемия е желязо-дефицитна.
Серумното желязо се изследва по две причини:
за да се докаже, че става дума точно за
желязо-дефицитна анемия(защото ако нямаш дефицит на желязо причината за ниския хемоглобин ще се търси другаде съответно), както и да се види евентуално какъв точно е дефицита на желязо,каква част от железните депа в организма са изчерпани.
Но по-големият процент анемии са желязо-дефицитни(особено при бременност),и вероятно това е причината това изследване да се пропуска,не знам.
Аз също пия Малтофер,но преди да го започна си изследвах серумното желязо.Първо беше на долна граница - 12,но само след 2-3 седмици беше паднало до 7.9 - а хемоглобина си стоеше същия (105) - тоест явно за да се поддържа същия хемоглобин бяха "започнати" вече и депата от желязо в организма - така си го обяснявам горе-долу,ако греша моля някой да ме поправи.
Естествено е най-добре да говориш с лекаря си за тези неща,а ако искаш и консултация с хематолог си направи.