0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Здравейте момичета.
Никога и през ум не ми беше минавало, че УЗИ може да е вредно за бебето. Днес обаче си говорих с една приятелка, която е бременна в 4ти месец и тя ми каза, че не било много полезно често да те гледат. Това, че можело да е опасно идва от мъжът и, който е физик и и обяснявал нещо за ефекта от ултразвуковите вълни. По този повод се разрових и установих, че дори Националният Здравен Институт на САЩ препоръчва по време на бременност да се прави УЗИ, само когато има определени медицински индикации, а не както аз си мислех до сега, че е поне веднъж на месеца или както някои хора правят за кеф примерно за 3D снимка на бебето.
Открих, че изследванията при животни показват, че при високи нива на ултразвукови вълни, може да има изменения в клетките. При хората обаче никой не ползва такива нива. Все пак аз се замислих по въпроса дали пък честите изследвания не се натрупват. Мен например при миналата бременност ме гледаха 5 пъти докато ме стимулираха и после понеже имах проблеми ме гледаха 3 пъти първата седмица и после по веднъж всяка седмица. Сега пак по време на стимулацията пак ме гледаха 5 пъти и за доста време, защото докато броят и мерят яйцеклетките отнема време. Предполагам, че много момичета тук са минали през същото. Чудя се дали може да има ефект върху яйцеклетките докато те следят при стимулация.А дали може да има ефекту върху яйцничите?  Вярно, че много хора забременяват по този начин със здрави дечица , но пък и при жените с репродуктивни проблеми има и много по-често някакви усложнения. По принцип знам, че се смята, че това е естествено, понеже тези жени и без това имат репродуктивни проблеми, но все пак вие как мислите - може ли да са опасни прекалено честите УЗИ, на които ние се подлагаме и ако може, колко често би било безопасно?

Боби

П.П. Не знаех къде да я сложа тази тема и реших тук. Ако модераторите преценят, некя я преместят където смятат, че е по-добре.
« Последна редакция: Март 05, 2009, 03:46:19 am от Bobbie »

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Вредни ли са ултразвуковите изследвания?
« Отговор #1 -: Март 05, 2009, 09:20:46 am »
Честно казано аз мисля,че УЗ не вреди.Аз когато бях бременна до 12гс.ме гледаха всяка седмица а след това всеки месец.Също така си мисля,че при жени като нас които трудно са забременели или имат изгубени бременности е по-вредно безпокойството от това дали всичко е наред.Това е лично мое мнение.
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #2 -: Март 05, 2009, 10:06:09 am »
Bobbie, не се паникьосвай излишно. Да може да не са много полезни ултразвуковите вълни по принцип, но съвременната медицинска техника е на много по-високо ниво от времето когато мъжа на приятелката ти се е дипломирал. Вълните, които сега използват са ... много по-щадящи организма. А и никой от нас не ходи на УЗ ей тъй, щото му е скучно и няма какво да прави. Как да правя стимулация, ако не ми гледат и мерят фоликулите - много дълго, към 2-3 минути. Нали не очакваш да ми гледат на кафе или боб, за да разберат какво става. А това:
Цитат
или както някои хора правят за кеф примерно за 3D снимка на бебето.
пък е доста .....мх, айде недомислено ще го кажа, изказване. За кеф бих си завела бебето за студийна снимка. Но 3D не се прави за кеф.
Това което искам да кажа е да не си вкарваш излишни притеснения в главата.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #3 -: Март 05, 2009, 16:40:58 pm »
Bobbie, не се паникьосвай излишно. Да може да не са много полезни ултразвуковите вълни по принцип, но съвременната медицинска техника е на много по-високо ниво от времето когато мъжа на приятелката ти се е дипломирал. Вълните, които сега използват са ... много по-щадящи организма. А и никой от нас не ходи на УЗ ей тъй, щото му е скучно и няма какво да прави. Как да правя стимулация, ако не ми гледат и мерят фоликулите - много дълго, към 2-3 минути. Нали не очакваш да ми гледат на кафе или боб, за да разберат какво става. А това:
Цитат
или както някои хора правят за кеф примерно за 3D снимка на бебето.
пък е доста .....мх, айде недомислено ще го кажа, изказване. За кеф бих си завела бебето за студийна снимка. Но 3D не се прави за кеф.
Това което искам да кажа е да не си вкарваш излишни притеснения в главата.

Pesheck, за кеф го правят. Има цели "студия", които само с това се занимават. Аз не говорех за снимките, които се правят с цел някакви измервания. Снимки по желание тук направо си ги рекламират за хора, които искат да си имат снимка на бебето преди да се роди, без някакви медицински индикации. Виждала съм подобни реклами в лекарски кабинети. Виж тук, ако ти е интересно : http://www.beforethestork4d.com/before-after-gallery.asp . Има си галерия, цени, абе като фото студио е. Рекламите са за 20 минутно DVD с  УЗ записан на фона на музика  :)

Честно казано не съм се паникьосала, ами  ми беше като гръм от ясно небе. Аз си мислех, че няма никакво значение колко дълго се подлагаш на това и дори сама съм си мислела един ден живот и здраве като забременея да си направя такава снимка. Знам, че няма как да ни стимулират без това. Въпросът го зададох понеже вчера питах приятелката ми кога пак е на УЗ и тя ми каза, че нямало да прави, а само ще слушат сърдечните тонове. Каза ми също, че дори застраховката не покривала УЗИ всеки месец, ако нямаш индикаци, което много ме учуди и провокира интереса ми. Аз ако бях щях да си измисля някакъв проблем, че да ги накарам поне веднъж месецно да ме гледат :-)

denisa12251 и аз не мисля да си жертвам спокойствието заради това, но просто ми беше итнересно дали има някакви граници, които не трябва да се прехвърлят.

Боби
« Последна редакция: Март 05, 2009, 16:53:31 pm от Bobbie »

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #4 -: Март 05, 2009, 16:52:09 pm »
Това което казваш че Уз не се покрива всеки месец е вярно и тук в БГ мися че имаш право на три УЗ прегледа по здравна каса,но не мисля че е заради някакъв риск а просто при нормална бременост се смята за достатъчно.Аз си плащах всеки месец за УЗ и бях по-спокойна така.А честно казано аз като се замисля вече всичко е вредно храната,водата и въздуха абе остави се това е друга тема.