Изчетох с голям интерес цялата тема
И аз като всички вас се опитвам да се сетя за хубавите неща и за нещо добро у нас българите. И аз не рядко съм се питала защо сме такива, дали защото живота ни се промени коренно - няма нищо общо с това, което беше преди 89-та, или просто винаги хората са си били такива и изведнъж като паднаха задръжките всичко това изби със страшна сила.
От няколко дни слушам новините, нещо което е противопоказно за мен, защото се изнервям, а съм млада майка и трябва да бъда спокойна и в добро здраве, заради малкото слънце, което спи в другата стая. Та за новините - от три дни повтарят все едно и също - син на шефа на СДС във Варна зверски убива 21на годшно момиче, защото отказала да спи с него, 19годишен убива съучени, като го наълцва на парчета, във Владая подпалили и убили човек, днес чета в Пловдив пребили и ограбили пенсионер, обрали човек докато сменял гумата на колата си. През всичкото това врем енито една добра новина. Проблеми с боклука в София за кой ли път.
Живяла съм там, и никак не съжалявам че се махнах. Не бях ходила може би от миналото лято, наложи се на 10-ти януари да отида, беше много студено, мърляво, ужасно променено. Когато бях студентка там автобусите 94 и 208, които обслужваха студентски град, бяха сравнително нови. Тази година като се качих в един от тях, неможах да спра погнусата си - мръсен, потрошен, разнебитен, а са минали само няколко години от тогава. И града един подтискащ.
Сега живея в Пловдив, тук зимата е много кратка, града е по-чист, смея да твърдя, по-зелено и свежо е. Хората са по-различни. И все пак и тук го има това овчедушие, и безразличие. Живеем в нова кооперация, все още сме малко семейства, предимно млади, и все пак имаме няколко възрастни субекта, които, незнам струва ми се че насмитат само работата. Като стана дума за наемане на чистачка и се почнаха едни спорове, за парите, които да се плащат на тая жена, която ще ни чисти калта от обувките, и най-много пртестираха тези, които нито веднъж не са почистили. Много пари сме искали да и даваме и т.н. Миналата пролет се хванхме малдите направихме една градинка отвън, посяхме цвея, които трябваше да се поливат, заяочнаха се едни мрънкания пак от тия хора, че сме щели да използваме общата чешма за нечисти цели. Незнам, някои от нас по-младите, като че ли са по-непредубедени от по-възрастните. Не ми стана ясно защо така, дали тия хора расли през социализма са се напратили или са се напатили на стари години и как така, ние децата на промяната, защото сме такива предимно осемдесети набор, т.е. били сме в крак с всички кризи и промени, аз още помня как сме се редили за бутилка наливно олио, пък сега сме по-отзивчиви някак и настроени на по-добра вълна. Сега тази година се очертава в блока ни да се родят още три бебенца, и все се наговаряме с майките как ще излизаме на разходки в квартала и децата ни ще си играят заедно и ще се чустват добре. Дано това се осъществи и промените и кризата не ни променят до толкова че да загубим тези си идеи.
Все ми се ще да вярвам в доброто у хората, често се разочаровам, но тук ми се струва, че малко или много съм успяла да намеря познати с които да се разбирам и да поддържам сравнително нормални междусъседски отношения, дори си мисля, че ще ми е трудно да се преместя, защото сега живеем в двустаен апартамент и докато бебка е малкя ок, но тя ще порасне и ще и трябва отделна стая, а тук такава няма. Освен ще чкаме някой да си продаде тукашното жилище и да се преместим в същия блок
Има добро у всеки от нас, но трудно се проявява в такива условия. Дано все пак доживеем да кажем че сме добри хора и да се хвалим с постиженията си.