0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Психопортрет на съвременния българин!
« -: Февруари 26, 2009, 17:28:25 pm »
Или кое ни пречи и кое ни помага да сме успешни, но и за митовете в българската народопсихология!

С ясното осъзнаване на това колко е условно и приблизително да се очертава портрета на цял един народ; но пък, от друга страна,  съществуват стереотипи за това какви качества притежават отделните нации. Също така е ясно, че това са преди всичко човешки качества, които при определени обстоятелства (исторически, социални, културни, политически) засилват или отслабват проявата си.

Та, митове или истина са прословутите:
- Завист (чиято енергия можела да задвижи централи от всякакъв тип  :D);
- Индивидуализъм;
- Пасивност и овчедушие;
- Омраза към колективното;
- Духовност (която все повече май клони силно към религиозност);
- Трудолюбивост (най-работни сме от всички народи в света?!);
- Интелигентност (най-високи резултати имаме на тестове домашно производство!);
- Самоирония (способност да се надсмееш над себе си);
- Омраза към сънародниците ни;
- Гостоприемство (има ли го още това нещо?!);
- Агресивност и наглост;
- Склонност и податливост към корумпираност;
- ......

Та, какви сме ние, българите, днес? Предполагам никой не възприема себе си само и единствено като герой с положителни качества и поведение достойно само за подражание?! Но минахме през много объркани и трудни години, които промениха много колективния ни психо портрет.

А и какво според вас трябва да променим, за да сме успешни като колектив, който с радост работи заедно, без да му е неприятна идеята за това?

Ако ви се пише, поупражнявайте се, моля!  :D

« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 13:06:28 pm от Osiana »
*
Re: Психо портрет на съвременния българин!
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2009, 12:24:26 pm »
Малко ми е мъчно, че съвременният българин ще си остане без психо портрет...

Ще чакаме следващия народопсихолог (може и чужденец да е) след сто години да разкаже какви сме били ние днес...

Дотогава тайно вкъщи на маса в леко замаяно състояние на духа ще недоволстваме срещу комшията Вуте колко се е променил през всичките тези години, колко лош е станал и как все не можем да случим на свестни сънародници...

Разбира се, и това е самопознание...

« Отговор #2 -: Февруари 27, 2009, 12:28:45 pm »
аз ще се включа, но сега не мога да отделя нужното време  :wink:
(а и в момента имам страхотно главоболие, което ме прави зла и изнервена, не искам да го пренасям в темата  :D)
« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 12:34:15 pm от mmary »
*
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2009, 13:01:11 pm »
Въх, голям срам!!!  :oops:

Ако може Елфи да коригира правописната грешка, за която се извинявам... :oops:

Темата се оказа най-полезна на авторката и, за да си припомни как се пише "психопортрет"!  : :D

Първият полезен (стар, стар...) извод за мен поне е, че "бързата кучка слепи ги ражда". Не може да сложиш юзда на първата мисъл, която ти прехвърчи съблазнително през главата, защото тази юзда може да не е подходяща за тази мисъл!  :D
Аз поне си мисля, че разбирам...

Себепознание, себепознание и редакция, разбира се... :D

Но темата не е да опознате недостатъците ми!  :D

Айде, лек ден!
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Психопортрет на съвременния българин!
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2009, 13:07:36 pm »
Цитат
Въх, голям срам!!! 

Ако може Елфи да коригира правописната грешка, за която се извинявам...

Готово. :D
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2009, 13:29:38 pm »
Точно по тази тема си мисля доста напоследък - колко сме се променили последните години (след така наречените промени). Наведе ме на размисли едно предаване от Златния фонд на БНТ, които излъчват напоследък - повтаряха един брой на студентска програма "Ку-ку", може би от '91-'95г. Че особено впечатление ми направиха хората, участващи в анкетите - начинът им на изразяване, излъчването им. Сториха ми се коренно различни от сега - сега всички бързат, гълчат, бутат се, крещят, обиждат...А тези хора бяха някак спокойни...макар че не един или двама споделиха за трудното финансово положение, в което се намират.
Та, по въпроса - колкото и тривиално да звучи, мисля че в съвременния българин са се затвърдили повече отрицателните качества, в сравнение с положителните. Завистта, пасивността и овчедушието, омразата към сънародниците ни, към ближния ни, агресивността и наглостта..., не са митове, според мен, а част от качествата на съвременния българин.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2009, 13:49:44 pm »
Рози, направо не ми се почва тази тема - толкова съм отчаяна от психопортрета на съвременния българин.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #7 -: Февруари 27, 2009, 16:49:11 pm »
Първото нещо, което изплува в пресните ми спомени , четейки изложението ти, е едно скорошно предаване на Карбовски.
Един бразилец-авантюрист, обикаляше света с конете си.
Докато прекоси малка България, беше ограбен на два пъти(не беше му се случвало).
Гостоприемство , никой не му е оказал.Спеше в палатка, където свари.
На магистралата някой е блъснал един от конете му, разкрещял се неистово, бразилецът ококорен платил щетите, без дори да има възможност да осъзнае, че не е виновен.
След като направи предаването си с него, Карбовски го почерпи с една жилава баничка в близката бензиностанция.
Това е правдивият образ на българина, видян от страни.
Мрачен ,първичен , болезнен.
Не мисля ,че сме трудолюбива нация, поне в наши дни.
Едничката ми радост е, че поне не сме коварни, като византийците например.

п.п. ще помисля и за положителни черти, затруднявам се сега :?

*
« Отговор #8 -: Февруари 27, 2009, 17:18:30 pm »

На магистралата някой е блъснал един от конете му, разкрещял се неистово, бразилецът ококорен платил щетите, без дори да има възможност да осъзнае, че не е виновен.
Малко встрани от темата, ама кон на магистралата работа няма, точно заради риск от ПТП. И въпросният господин е виновен.

*
« Отговор #9 -: Февруари 27, 2009, 17:24:18 pm »
Днес какво ми направи впечатление,нали знаете тези рекламните брошурки дето ги слагат по пощите,една комшийка мина и ги обра всичките,не че за нещо и трябват най-много да си запали печката с тях,ама българското нали е аванта,пък дори и да не ти трябва!Просто още венъж осъзнах колко сме дребнави...

*

Osiana

• 4888
« Отговор #10 -: Февруари 27, 2009, 17:26:55 pm »
Тъкмо това щях и аз да питам: Как кон на магистрала бе, хора? И как да осъзнае че не е виновен, като е?

Темата по принцип не е за мен, ама чак толкова черни не сме. Че имаме трески за дялане, имамеме. Но и другите народи не са чак толкова перфектни. Иначе на въпроса на Дива Роза 
Цитат
А и какво според вас трябва да променим, за да сме успешни като колектив, който с радост работи заедно, без да му е неприятна идеята за това?
бих казала, че има какво да се желае, но има колективи, които успешно съществуват и не се нуждаят от промяна. :wink:

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
« Отговор #11 -: Февруари 27, 2009, 18:02:33 pm »
Добре де , не съм сигурна че е било магистрала. Път е било , с профучаващи коли. Човекът се е е движил съвсем в страни, за разлика от каруците които сме свикнали да виждаме навсякъде.
Не си спомням детайли,възможно е да греша, но помня, че по разказа му и описаната ситуация , не беше виновен.
А дори и да е бил, с крясъци и истерии ли се наказват нарушителите, защо не е повикана полиция , а "невинният" нашенец си е взел парите и продължил по живо, по здраво?
Дори и това е показателно.

И не това е важно всъщност, а впечатлението от една реалност, картина, описана от  външен човек, който дори не таеше гняв след всичко случило се.

Че имаме трески за дялане, имамеме. Но и другите народи не са чак толкова перфектни.
Така е , но нали обсъждаме психопортрета на съвременния българин.
« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 18:11:25 pm от Eфирче »
*
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2009, 18:29:05 pm »
Страхотна тема, Рози, поздравления :)

Това не си го сложила случайно на първо място, нали? Мисля, че това е най-характерната българска черта. Понякога пречи дотолкова, че да не може човек да се зарадва на това, което притежава дори да е много много повече, страдайки по това, което има комшията.
- Индивидуализъм; Да, 100% съм съгласна. Българина трудно работи в екип. Винаги е прав, прекаран, недооценен и неразбран. О, и забравих: разбира от всичко!
- Пасивност и овчедушие; Това е нормално за нашия генофонд. Будните гени са били сечени векове, останалите са покорните, всеки си гледа в чинийката и чака някой да му свърши работата или да го тъпче и мачка. И колкото повече го мачкат толкова повече уважава. И разбира се - има кого да псува след това, винаги някой му е виновен.
- Омраза към колективното; Не толкова омраза, колкото безразличие, което е по-лошо.
- Духовност (която все повече май клони силно към религиозност);Може би има все още.
- Трудолюбивост (най-работни сме от всички народи в света?!); Няма такива филми! Най-големия мит е това. "Като ми се приработи седам и чакам да ми мине"
- Интелигентност (най-високи резултати имаме на тестове домашно производство!); Може и да е било някога така,  но поколенията, които идват са ... мъка. Образованието и интелекта отдавна не са в ценностната система на българина. Ако преди 50 г. най-важното е било да изучи потомството си.
- Самоирония (способност да се надсмееш над себе си); Само тя ни спасява.
- Гостоприемство (има ли го още това нещо?!); Има го да, по мои впечатления. Но предимно по малките градчета и селца във вида му познат ни от художествената литература.

Разбира се, има невероятни българи и преди и сега и се надявам да има.
Дори се радвам, че познавам доста такива. :)

Рози, не се изненадвай по ниската активност по темата - за нея си трябва муза и нагласа, не може просто веднага да седне човек и да пише. Има толкова неща да се кажат и толкова тъжно ми става от всичко това.

И си мисля че всичко това е исторически обусловено.
« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 18:44:52 pm от cygnus »
*
« Отговор #13 -: Февруари 27, 2009, 19:04:17 pm »
Просто някъде по пътя към добрия живот изгубихме себе си, пуснахме доброто в нас да си отиде, като си мислехме, че материално добрият живот ще компенсира и замести изискванията и нуждите на душата, сърцето..., но това не се случи.

Вярно е, че темата е дълга и болезнена. Но аз все си мисля, че с повече пропаганда на добрите нрави и обноски, че с повечко любезност и преструвка с времето дивото в нас може да се опитоми и облагороди. Много често си мисля за социализма и за това, че тогава като цяло хората бяха други. Не става въпрос за това да сме перфектни, защото това е невъзможно по принцип, но да има едни облагородени и човечно-етикетни отношения помежду ни, т.е. за основни, общовалидни ценности става въпрос. Помните как всички се   поздравяваха през социализма, учеха ни да поздравяваме даже непознати,  а да поздравиш  възрастен човек беше задължително, помните как междусъседските отношения бяха по-топли и сърдечни, хората с радост се събираха да празнуват заедно. Под "колектив" имам предвид "едно цяло", но  не е задължително да сме в трудови отношения помежду си.
Когато дойдох преди няколко години тук, имах чувството, че се връщам назад, назад във времето, някъде там в детството ми, където съм виждала такива взаимоотношения. Всички се поздравяват; помагат си; умират си да се събират заедно; умират си да се шегуват добродушно-подигравателно, но по-скоро за спорта, отколкото да те засегнат; винаги казват "извинявай", даже и когато ти си ги блъснал (случвало ми се е, и то с простовати на вид хора); абсолютно никой не се блъска по спирките, даже точно обратното автоматично се оформя опашка на спирката и се следва редът; за толкова време вече не съм чула абсолютно никой да крещи на друг човек - по улици, магазини, колежи, университети, смята се за проява на изключително лош тон да крещиш на друг човек.
Много ми хареса всичко това, защото постепенно те опитомява и те връща към изконно доброто и правилното, към това, което е заложено като социално във всеки.

Факт е, че когато сме в чужбина българите се поддаваме на дресировки и опитомяване. Дали заради добрия пример, който е заразителен, дали заради пустия закон...Но е факт. Защо това не се случва в родината ни. Едва ли само трудният живот е виновен за това. Няма кой да бъде добър пример за подражание, кой да наставлява и да показва на хората кое е правилно и кое не е, защото ориентирите са загубени през всичкото това време и хората вече не знаят кое е правилно, но пък инстинктивно го усещат и им харесва. Ето църквата ни например говори на език много чужд и далечен за хората (не става въпрос само за формата, т.е. това, че е на църковнославянски). Говори за неща, които не вълнуват хората и които не са част от грижите и проблемите им. Гледам и тукашните църкви, даже ходим в една редовно. Ами, тази църква се скъсва от социална активност, тя е абсолютно модерна (и не само тя конкретно), в час е с проблемите на хората, организира спортни прояви, концерти и срещи на хората от квартала просто на кафе и разговори; даже гледах по телевизията, че в Уочестър свещениците причакват безработните пред бюрата по труда и им раздават листовки, в които пише, че ги канят на колективни молитви в църквата си, т.е. да се молят заедно, защото животът им сега очевидно е труден. И хората откликват, става им приятно и отиват. Не, разговорът не е за църквата и за Библията и че в тази книга всичко си пише и ние да го следваме. Е, да, де, но ние сме социални индивиди и само една книга с морални указания не е достатъчна, защото си остава чиста теория, пък било то и най-великата книга.
Нещата изглеждат уникално прости и всъщност са толкова сложни за прилагане в нашата действителност. И не са виновни все политиците, защото всеки един от нас, ако утре се окаже на тяхното място, ще се изкуши и промени. Лесно се поддаваме на злото ли, или какво. Но на мен ми липсват хората от "едно време", още повече, че виждам, че това е постижимо като взаимоотношения - да не си груб, да не крещиш, да не си го изкарваш публично на другия. Затова всеки си мисли, че са му направили магия и му завиждат. Ами, омагьосани сме, да, но от злото, то май ни е превзело. А всъщност надежда има, защото сме податливи на пропаганда и обработка. Не мога да кажа дали съм песимист само, по-скоро гледам реалистично. И, да, добри хора има, разбира се! Не го отричам, винаги е имало! Но в нашата държава те обикновено са във вътрешна емиграция, скрили са се някъде навътре в себе си, за да се спасят.

Просто си разсъждавам. Знаете, че не е нужно да сте съгласни с мен.
« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 19:32:00 pm от DivaRoza »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #14 -: Февруари 27, 2009, 21:33:52 pm »
Страхотна тема, Рози, поздравления :)

Това не си го сложила случайно на първо място, нали? Мисля, че това е най-характерната българска черта. Понякога пречи дотолкова, че да не може човек да се зарадва на това, което притежава дори да е много много повече, страдайки по това, което има комшията.
- Индивидуализъм; Да, 100% съм съгласна. Българина трудно работи в екип. Винаги е прав, прекаран, недооценен и неразбран. О, и забравих: разбира от всичко!
- Пасивност и овчедушие; Това е нормално за нашия генофонд. Будните гени са били сечени векове, останалите са покорните, всеки си гледа в чинийката и чака някой да му свърши работата или да го тъпче и мачка. И колкото повече го мачкат толкова повече уважава. И разбира се - има кого да псува след това, винаги някой му е виновен.
- Омраза към колективното; Не толкова омраза, колкото безразличие, което е по-лошо.
- Духовност (която все повече май клони силно към религиозност);Може би има все още.
- Трудолюбивост (най-работни сме от всички народи в света?!); Няма такива филми! Най-големия мит е това. "Като ми се приработи седам и чакам да ми мине"
- Интелигентност (най-високи резултати имаме на тестове домашно производство!); Може и да е било някога така,  но поколенията, които идват са ... мъка. Образованието и интелекта отдавна не са в ценностната система на българина. Ако преди 50 г. най-важното е било да изучи потомството си.
- Самоирония (способност да се надсмееш над себе си); Само тя ни спасява.
- Гостоприемство (има ли го още това нещо?!); Има го да, по мои впечатления. Но предимно по малките градчета и селца във вида му познат ни от художествената литература.

Разбира се, има невероятни българи и преди и сега и се надявам да има.
Дори се радвам, че познавам доста такива. :)

Рози, не се изненадвай по ниската активност по темата - за нея си трябва муза и нагласа, не може просто веднага да седне човек и да пише. Има толкова неща да се кажат и толкова тъжно ми става от всичко това.

И си мисля че всичко това е исторически обусловено.
Толкова точно си го казала, че не бих могла да се изразя по-добре.Съгласна съм с нещата, които си написала.Бих могла да добавя и още неща, но чакам да ми дойде музата, че докато си оформя потока от мисли, който ми преминава в момента през главата.....ще ми трябва време.
Розичке, направо си невероятен писател.Толкова леко се изразяваш, че думи нямам.Винаги ми доставя удоволствие да те чета.Напълно съм съгласна с последния ти пост, със всяка една дума.Наистина ни липсва добрия пример!
Страхотна тема!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #15 -: Февруари 27, 2009, 22:31:07 pm »
Но на мен ми липсват хората от "едно време", още повече, че виждам, че това е постижимо като взаимоотношения - да не си груб, да не крещиш, да не си го изкарваш публично на другия. Затова всеки си мисли, че са му направили магия и му завиждат. Ами, омагьосани сме, да, но от злото, то май ни е превзело. А всъщност надежда има, защото сме податливи на пропаганда и обработка. Не мога да кажа дали съм песимист само, по-скоро гледам реалистично. И, да, добри хора има, разбира се! Не го отричам, винаги е имало! Но в нашата държава те обикновено са във вътрешна емиграция, скрили са се някъде навътре в себе си, за да се спасят.

точно затова ми е болезнено да пиша по твоята тема... искрено ти завиждам за средата, в която живееш. когато отивам в Европа, се чувствам лека, спокойна, щастлива и доволна, като че ли съм във високопланински санаториум. връщането обратно е болезнено и мъчително. не мисля, че тук имаме надежда.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #16 -: Февруари 27, 2009, 22:37:15 pm »
Темерут.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #17 -: Февруари 27, 2009, 23:11:31 pm »
Цитат
Не става въпрос за това да сме перфектни, защото това е невъзможно по принцип, но да има едни облагородени и човечно-етикетни отношения помежду ни, т.е. за основни, общовалидни ценности става въпрос. Помните как всички се   поздравяваха през социализма, учеха ни да поздравяваме даже непознати,  а да поздравиш  възрастен човек беше задължително, помните как междусъседските отношения бяха по-топли и сърдечни, хората с радост се събираха да празнуват заедно. Под "колектив" имам предвид "едно цяло", но  не е задължително да сме в трудови отношения помежду си.
Когато дойдох преди няколко години тук, имах чувството, че се връщам назад, назад във времето, някъде там в детството ми, където съм виждала такива взаимоотношения. Всички се поздравяват; помагат си; умират си да се събират заедно; умират си да се шегуват добродушно-подигравателно, но по-скоро за спорта, отколкото да те засегнат; винаги казват "извинявай", даже и когато ти си ги блъснал (случвало ми се е, и то с простовати на вид хора); абсолютно никой не се блъска по спирките, даже точно обратното автоматично се оформя опашка на спирката и се следва редът; за толкова време вече не съм чула абсолютно никой да крещи на друг човек - по улици, магазини, колежи, университети, смята се за проява на изключително лош тон да крещиш на друг човек.
Много ми хареса всичко това, защото постепенно те опитомява и те връща към изконно доброто и правилното, към това, което е заложено като социално във всеки.

Факт е, че когато сме в чужбина българите се поддаваме на дресировки и опитомяване. Дали заради добрия пример, който е заразителен, дали заради пустия закон...Но е факт. Защо това не се случва в родината ни. Едва ли само трудният живот е виновен за това. Няма кой да бъде добър пример за подражание, кой да наставлява и да показва на хората кое е правилно и кое не е, защото ориентирите са загубени през всичкото това време и хората вече не знаят кое е правилно, но пък инстинктивно го усещат и им харесва. Ето църквата ни например говори на език много чужд и далечен за хората (не става въпрос само за формата, т.е. това, че е на църковнославянски). Говори за неща, които не вълнуват хората и които не са част от грижите и проблемите им. Гледам и тукашните църкви, даже ходим в една редовно. Ами, тази църква се скъсва от социална активност, тя е абсолютно модерна (и не само тя конкретно), в час е с проблемите на хората, организира спортни прояви, концерти и срещи на хората от квартала просто на кафе и разговори; даже гледах по телевизията, че в Уочестър свещениците причакват безработните пред бюрата по труда и им раздават листовки, в които пише, че ги канят на колективни молитви в църквата си, т.е. да се молят заедно, защото животът им сега очевидно е труден. И хората откликват, става им приятно и отиват. Не, разговорът не е за църквата и за Библията и че в тази книга всичко си пише и ние да го следваме. Е, да, де, но ние сме социални индивиди и само една книга с морални указания не е достатъчна, защото си остава чиста теория, пък било то и най-великата книга.

Асолютно съм съгласна. Но аз мисля, че шанс има да се оправят нещата... Познавам хора, които все още  :lol: поздравяват, любезни и мили хора са. Когато карах шофьорски курс в Бг, моя инструктор ми каза веднъж: - ами ти си по-различна, изобщо хората които живеят на запад стават по-различни - спокойни, културни, може да общуваш с тях спокойно... и т.н.... Hе му повярвах тогава. Казвам - то не зависи от това къде живееш, ами какъв човек си. Hе знам, може да е бил прав. И на мен ми липсват много неща от миналото... Но аз вярвам в доброто и съм сигурна че ще се променим. Проблема е, че при нас всичко става много бавно, много тромаво, всичко накак си насила...
Tази тема си е направо философска...

- Завист (чиято енергия можела да задвижи централи от всякакъв тип  Very Happy); - Tова е една, от най-лошите черти у Българина. От завист някои хора са способни на всичко. Едно много лошо чувство, което се превръща в истинска омраза.
- Индивидуализъм; -Това идва от егото и егоизма.
- Пасивност и овчедушие; - Защото всеки очаква някой друг да свъши работата. Безотговорност.
- Омраза към колективното; - Колективните неща често са сложни, а българина обича да се занимава с клюки, обича да лежи на гърба на други, от което един колектив от какъвто и да е вид няма да издържи дълго.
- Духовност (която все повече май клони силно към религиозност); - Българина, често е отчаян, и най-вече от финансовото си състояние, от начина си на живот, започва да търси утеха в духовното, във вярата, а не мисли за една много хубава българска поговорка: "Помогни си сам за да ти помогне и Бог".
- Трудолюбивост (най-работни сме от всички народи в света?!); - Абсурд. Но когато има интерес, желание, българина се справя много добре. Разбира от всичко по малко. Почти не съществуват неща от които да няма никакво понятие. Нямам предвид новото поколение българи.
- Интелигентност (най-високи резултати имаме на тестове домашно производство!); - Да. Вероятно, но не и новото поколение. Там нещата дори и на мен ми се струват плачевни. Млади хора, звършили висше образование, се изразяват, пишат, и работят като ученици от осми клас от нашето поколение... За съжаление. :?
- Самоирония (способност да се надсмееш над себе си); - Това не съм го срещала често. Може би това е една положителна черта.
- Омраза към сънародниците ни; - Може би не омраза, може би пренебрежение. Защото българина обича да е велик. Обаче само той, не другите.  :lol:
- Гостоприемство (има ли го още това нещо?!); - Вече го няма, поне не толкова силно изразено. И то защото вече българина се страхува от чужди хора, та дори и от познати. Не знаеш какъв човек ти влиза в къщата, както казват. Това е един вид за самосъхранение и безопастност.
- Агресивност и наглост; - Българина е обезверен. От там идва и агресията. Нагъл е защото си мисли, че трябва да оцелее, на всяка цена.
- Склонност и податливост към корумпираност; - Защото един от големите проблеми на българина е неговата финансова незадоволеност. А живота е пари в този свят, каквото и да си говорим тука.
 .........

« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 23:24:57 pm от Osiana »

« Отговор #18 -: Февруари 28, 2009, 12:57:36 pm »
Хем искам да напиша толкова неща, хем в главата ми нищо свързано, а разпокъсани едни такива.....
Имам честта да съм живяла малко в западна държава и тук. И да сравня нещата как са.
Имам честта да работя все работа с много хора /клиенти/ и да видя каква е аджеба българската общност.
Ами имайки предвид, че съм завършила що-годе елитно училище и университет, все си представях че хората са като мен и моите познати. Културни, интелигентни, амбициозни и находчиви.
Нищо подобно! След работата ми с толкова разнообразни хора, разбрах, че хората като маса са: неграмотни, прости, много мърляви, много нагли, непрекъснато търсещи конфронтация, подли.
Разбира се това далеч не са цялото население, но!!! това е точно онази маса живяла предимно в "светлия социализъм", точно тогава, времето което Рози си спомня. Как за толкова време се изгубиха всички онези черти, които Рози търси - ами така - тях просто не ги е имало.
Всеки се снишаваше и искаше да ходи /не да работи/ на работа и да взема чиновническа заплата и да краде същевременно - е това го има и сега.
Хубавото от цялата работа е, че моя кръг от познати отговаря на представите ми за цивилизованост. Не е хубаво, че се налага да се срещам с масата хора доста често.
Рози и в чужбина има такива елементи, но средата ги претопява. Важното е, че има спокойствие, нещо което тук не съществува.
Ох много още ми се върти, но няма да мога да изчерпам темата с един пост.
« Отговор #19 -: Март 03, 2009, 20:12:59 pm »
...
Всички се поздравяват; помагат си; умират си да се събират заедно; умират си да се шегуват добродушно-подигравателно, но по-скоро за спорта, отколкото да те засегнат; винаги казват "извинявай", даже и когато ти си ги блъснал (случвало ми се е, и то с простовати на вид хора); абсолютно никой не се блъска по спирките, даже точно обратното автоматично се оформя опашка на спирката и се следва редът; за толкова време вече не съм чула абсолютно никой да крещи на друг човек - по улици, магазини, колежи, университети, смята се за проява на изключително лош тон да крещиш на друг човек.

Рози, направо ми се къса сърцета от копнеж по такава комуникация, каквато описваш ... Знам какво е чувството и затова непрестанно го търся и тук, но уви ...

Много ми се иска да напиша нещо позитивно, нещо хубаво за съвременния българин, нещо което да убеди самата мен, че сме хора, но не мога ... просто не мога ... направо ми се реве от безсилие понякога. Безсилие пред беднотията, простотията, бездушието ...

България е прекрасна страна с ужасни хора ...

Бях се нахъсала да напише нещо патриотично, пробългарско, ей така за по-висок дух и самочувствие, пък нали е и 3 март, но нямам ищях ...

Тези дни бях на почивка с моя приятелка - съдебен секретар във ВКС.
Сетих се за темата ти, Рози, когато моята приятелка ми сподели негодуванието си следната картинка в Съдебната палата:
Всеки ден зареждат тоалетните с консумативи и след 30 минути няма нищо, нито тоалетна хартия, нито сапун. Беше възмутена, че вече започнали да липсват и ароматизаторите от самите тоалетни чинии  8O ... През цялото време си мислех, че ми говори за тоалетни, които се посещават и от граждани /което пак е свръх ненормално/, но какво беше изумлението ми, когато тя ми доуточни че говорим за служебни тоалетни, където имат достъп само служители и съдии ... Направо ме срази ... И потопи дълбоко амбициите ми да адвокатствам на такъв народ  :?

Вероятно по-лесно се пишат хубави неща за България, когато не живееш и работиш тук ...

« Последна редакция: Март 03, 2009, 20:29:48 pm от mmary »