Предупреждавах ви аз (
), но Станишев нали не чете по форумите, а и тях социалистите криза не ги хваща, защото са си все в розовото бъдеще с мечтите си!
Ако трябва да съм сериозна, защото темата е такава, то си мисля, че в БГ и останалите малки страни от ЕС, кризата ще се усети даже по-силно и жестоко, защото идва от центъра, ядрото, каквито са богатите индустриални държави, и като вълна помита всичко към края. Най-лошото е, че правителството не се намесва, а в бедна страна като нашата самото физическо оцеляване на хората е поставено под въпрос.
Това отдавна не е само финансова криза и тук, защото започна от банките, но на принципа на доминото повлече всички сектори след себе си, които се оказаха без възможността да вземат кредити.
Правителството постоянно притиска банките и има резултати, но нещата се движат бавно. Централната английска банка например намали основния си лихвен процент до
1 % и се очаква да падне до 0,5 %, което било невиждано от стотици години. Всичко това е, за да почнат банките пак да дават по-лесно кредити на малкия и средния бизнес, който изгоря най-напред.
Безработицата е доста висока - говори се, че до края на годината може да стигнат три милиона, което е прецедент за страната от 80-те години насам. Много вериги хлопнаха вратите, и то става въпрос за стотици магазини в цялата страна;същото се отнася и за отделните магазинчета.
Но вече се усеща и положителното в развитието на нещата. В резултат на ниските лихви падна сумата, която хората плащат по моргиджите си, т.е. месечните вноски за къщи. Хранителните продукти са вече на много ниски цени, почти както преди кризата, че даже и някои неща са доста по-евтини. Масово се предлагат страхотни намаления, за да оцелеят магазините и другите услуги. Бензинът е доста под паунд за литър, а от края на март ще падне и цената на тока, поне за компанията, към която е нашето скромно домакинство. И хората пак се видяха с повече парици в джоба. Общо взето се усеща подобрение на живота за тези, които имат работа. Но масово все още се съкращават работници от различни компании. Последно следя, че се говори за автомобилната индустрия, където паднаха продажбите на чисто нови коли, което означава, че се съкращават работещи хора в този сектор и т.н.
Всички винят алчността на банките и Щатите, разбира се. Вече писах, че хората са отвратени, че в някои банки мениджмънтът продължава да взема милиони бонуси, даже по-големи от заплатите им. Гордън Браун (и правителството му) наля много пари на много места, изкупи и дълговете на банките. Говори се сега за създаването на някаква Лоша банка (така подочух), която да събере всички дългове на останалите. Общо взето се правят неща и правителството се намесва активно, поне доколкото следя из пресата и BBC радио и телевизия основно.
Даже Кралицата още миналата година призова публично всички (специално и членовете на семейството си!) да се въздържат от проява на лукс и разточителство, защото щяло да е неморално към хората, които в момента са потърпевши. Един вид, морална подкрепа от страна на всички към останалите. Това вече ми се стори прекалено, като си представих, че нашенският елит е ужасно далеч от такъв тип състрадание към народа си и даже, точно обратното, колкото по-показно и разточително показваш, че живееш, толкова за по-успял, т.е. забогатял се смяташ. Парвенющина и един куп други неща, които ми идват на езика...
Общо взето, се говори, че до края на годината трябвало да приключи, уж...и, че най-страшното било минало. Случвали се такива кризи периодично през няколко десетилетия, за да отсее здравото от болното в икономиката.
Дано и българското правителство прояви активна загриженост, защото е престъпление да оставиш народа си да умира от глад в истинския смисъл на думата. Щом в капиталистическите страни правителствата се наместват, това трябва да е в още по-голяма сила за нашата страна, защото ще се разширява кръгът от социално слабите хора.
Засега толкова!