0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Усеща ли се вече кризата при вас?
« Отговор #20 -: Февруари 26, 2009, 14:03:26 pm »
Аз пък това не мога да го разбера, защо всички ни обясняват как трябва да пестим и да не харчим. Това при условие, че доходите ми са си същите като преди т.нар. криза. За мен няма логика. За какво да пестя... вариантите са два:
-излизаме от кризата безболезнено, т.е. всичко си идва на мястото, търговията, производството, всичко е като преди. Ок, аз нямах спестени пари, защо да имам и след това, живеем нормално.
- кризата продължава - инфлация, парите се обезценяват много бързо, е в такъв случай защо да спестявам, при усповие, че със сума с която сега ще успея да си купя Х неща, след 6м. ще бъдат 1/3 от Х ???
« Отговор #21 -: Февруари 26, 2009, 14:11:46 pm »
За пестенето...
Който има повече пари, отколкото са му разхдите, може да пести.
Ние постоянно рефинансираме кредити, така че за пестене не говорим.
Само стискам палци да няма съкращения.
*
« Отговор #22 -: Февруари 26, 2009, 14:20:50 pm »
Аз не вярвам да има много семейства с възможности за пестене при настоящата ситуация. Още повече хора с нашите проблеми.....
Иначе да се похваля: за първи месец успяхме да спестим около 200 лв разходи - убедих мъжо най-накрая и вече сме семейство непушачи :jump12:
Но това е единственото, от което аз - по здравословни, а той - по финансови причини, успяхме да се лишим, понеже и преди не сме живели в охолство.... :(

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #23 -: Февруари 26, 2009, 14:44:29 pm »
ами Стефи, криза не е равносилно на инфлация. инфлация има обикновено при разцвет на производството, търговията и потреблението. при стагнация и свиване на пазара даже може да има дефлация, а кешът става голяма ценност.

конкретно пестенето си зависи от личната ситуация. ако си сто процента сигурен, че доходите ти няма да намалеят или да изчезнат поради кризата - сега му е времето да харчиш, цените падат. но повечето хора едва ли могат да кажат това за себе си...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #24 -: Февруари 26, 2009, 14:55:29 pm »
ами Стефи, криза не е равносилно на инфлация. инфлация има обикновено при разцвет на производството, търговията и потреблението. при стагнация и свиване на пазара даже може да има дефлация, а кешът става голяма ценност.

конкретно пестенето си зависи от личната ситуация. ако си сто процента сигурен, че доходите ти няма да намалеят или да изчезнат поради кризата - сега му е времето да харчиш, цените падат. но повечето хора едва ли могат да кажат това за себе си...

Именно, очаква се по-скоро дефлация. Навсякъде вече храната е поевтиняла. Само ние тук в България сме наобратно.
Дори и БНБ от 1 януари свали основния лихвен процент, а банките нехаят и не искат да свалят лихвите по кредитите.
Министерски съвет се тупна в гърдите с антикризисната мярка да няма увеличение на парното от 1 януари. Нема що, голяма помощ. :wink:

Ние също сме притеснени. Мъжът ми се занимава графичен дизайн най-общо казано и работата му доста намаля. А ипотечният кредит нас чака. Ако се наложи, ще се връщам на работа и аз, пък детето го оставям на бабата. И ще се борим, пък ако трябва ще продадем апартамента. :(

*
« Отговор #25 -: Февруари 26, 2009, 15:17:54 pm »
Ами момичета, аз говоря за България, бе мили, къде видяхте вие тази дефлация и поевтиняване на храна и всичко останало, напротив, ние сме опратно на всичко. В щатите е поевтиняло всичко - бензин, храна и т.н., но не и тук. Аз оставям все повече и повече пари в магазина за едни и същи хранителни продукти.
Иначе принципите на нормално функционираща пазарна икономика са ми ясни :wink:
*
« Отговор #26 -: Февруари 26, 2009, 15:22:13 pm »
И тук не се говори за инфлация. Даже миналата година, когато цените на всичко бяха доста високи (тук включвам и високия лихвен процент по кредитите за изплащане на къщите, а и за бизнеса) и хората се оказаха неспособни да покриват заема си, то  тогава се призоваваха работодателите да не се впускат веднага да увеличават  заплатите. Те пък като че ли се бяха засилили това да правят... :D

За работещите сега животът си продължава почти по старому. Почти, защото има един голям страх от това докога ще я имаш и ти тази работа. След като, каквото можа фалира, сега въпросът е да започнат бързо да дават банките пак лесно кредити, за да се завърти пак малкият и средният бинес, за да се намали безработицата. Много се говори за това, че хора с умения, обучавани години наред да вършат едно и също нещо, сега остават без тази работа.

Смисълът на това да се пести го виждам единствено в това, че работата на никого не е гарантирана за утре, т.е. полезно е да имаш някакви бели пари за черни дни.

Обаче сутринта подочух нещо потресаващо:един от шефовете (или баш шефът?!трябва да проверя, че вършех и други неща по това време) на Кралската Шотландска Банка, та хитрецът се е подсигурил с пенсия от...600 хиляди и нещо годишно!!!! Това са много пари и за семейство с дете...Е, много са алчни!!! На колко легла ще спи едновременно и колко стомаха едновременно ще пълни?! Хората с право са бесни по случая!

Ако се сетя и друго, пак ще се включа.
« Последна редакция: Февруари 26, 2009, 15:25:34 pm от DivaRoza »
« Отговор #27 -: Февруари 26, 2009, 17:57:27 pm »
Аз пък това не мога да го разбера, защо всички ни обясняват как трябва да пестим и да не харчим. Това при условие, че доходите ми са си същите като преди т.нар. криза. За мен няма логика. За какво да пестя... вариантите са два:
-излизаме от кризата безболезнено, т.е. всичко си идва на мястото, търговията, производството, всичко е като преди. Ок, аз нямах спестени пари, защо да имам и след това, живеем нормално.
- кризата продължава - инфлация, парите се обезценяват много бързо, е в такъв случай защо да спестявам, при усповие, че със сума с която сега ще успея да си купя Х неща, след 6м. ще бъдат 1/3 от Х ???

Втори вариант не съществува. Криза като през 1997 г. не ни очаква (поне това). Политиците ще задържат валутния борд.
Най-страшното проявление на кризата за обикновените хора като нас е безработицата и последващото обедняване ... (Богатите също ще си понесат своите загуби, те ги и понасят, но при тях нещата никога няма да опрат до битово ниво)

Та с оглед това, смисълът на пестенето е само и именно в това - ако някой от семейството остане без работа, да имат задалени поне три, четири месечни заплати докато се намери нова работа.
А не изведнъж да останем с една заплата по-малко, която да покрива и заеми и режийни и прочие.

Аз лично се надявам да се осъзнае банковата сфера и да вземат да кредитират бизнеса, защото това което правят в момента е пагубно за икономиката. Седят като едни квачки върху златни пари и не знаят какво да ги правят ... А фирмите умират за свежи пари ...

DivaRoza, и аз негодувам срещу човешката алчност ... ужасяващо е.

А докога мислите, че ще сме в това състояние? Аз се надявам след година вече да си говорим за спад в безработицата ...

*
« Отговор #28 -: Февруари 26, 2009, 22:07:33 pm »
Цитат
А докога мислите, че ще сме в това състояние? Аз се надявам след година вече да си говорим за спад в безработицата ...

За съжаление, аз не съм такъв оптимист. А до скоро така розово гледах на нещата... :(
« Отговор #29 -: Февруари 26, 2009, 23:02:39 pm »
Аз лично се надявам да се осъзнае банковата сфера и да вземат да кредитират бизнеса, защото това което правят в момента е пагубно за икономиката. Седят като едни квачки върху златни пари и не знаят какво да ги правят ... А фирмите умират за свежи пари ...
От приятели банкери дочувам ,че няма ресурс. Един заем одобрен с 1000 условия за 1000лв. се изплаща в четири дни по 250лв.
Повечето ни банки са чужди, капитала отива да помага там , от където са собствениците...
Жална ни майка!
« Отговор #30 -: Февруари 27, 2009, 00:11:13 am »
  Понякога се чудя, дали това с кризата не се преувеличава,мъничко. Вярно, света е в криза, но Е ли е България ,толкова засегната ?? От 11 години работя в туристическия бранш,че там 90% от фирмите-собственици са с троино и десеторно счетоводство и,огромен дял от приходите им продължават да са част от "сивата" икономика :x :? Как може нещо, което ,едва ли не, не съществува на документи да изпита кризата на гърба си ??  Не знам...може и да не съм права, но специално в моя бранш, кризата вече се използва като оправдание на, алчни собственици на хотели за да не увеличат заплатите на персонала..Работата е там, че хотелите пак ще са пълни и разлика в заетостта няма да има, съответно къде остава кризата там?? Хм..спомням си как веднъж слязох да пия кафе при счетоводителките в един от хотелите ,където съм работила ,седнах на едно кресло , а едната ми се ухили и ми вика "Седнала си ни в/у счетоводството" ,просто си държаха половината неща скрити в този стол,неща,които при евентуална проверка не трябва да бъдат открити. :?
You can't report your own post to the moderator, that doesn't make sense!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #31 -: Февруари 27, 2009, 00:22:21 am »
и аз мисля, че в България с "кризата" все още се спекулира до голяма степен. пострадали може да са само фирми, които са пряко зависими от поръчки от чужбина.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #32 -: Февруари 27, 2009, 09:42:58 am »
и аз мисля, че в България с "кризата" все още се спекулира до голяма степен. пострадали може да са само фирми, които са пряко зависими от поръчки от чужбина.

Не е съвсем така, за съжаление ...

Липсата на финансиране стопира всяка икономическа дейност:
от оборотни средства, до инвестиционни проекти ...
Първото води до фалит на малки предприятия.
Второто замрязава хиляди и милиони евра в недовършени проекти ...
« Отговор #33 -: Февруари 27, 2009, 09:52:34 am »
В някои сектори кризата се усети още есента.
Например недвижимите имоти, строителството и свързаните с тях дейности.
На други места все още има само полъх.
Но определено, проблемът идва от изтеглянето на финансов ресурс към банките и фирмите- майки, които са извън България.
*
« Отговор #34 -: Февруари 27, 2009, 11:29:03 am »
Според мен най-пострадали от кризата са малките и средните фирми.За пример нашата фирма-ние сме от най-малките с 12 човека персонал.Основната ни дейност е сладкарство и ситничарство.С всеки изминал ден поръчките намаляват и се поръчват все по-евтини торти колкото да се отбие номера.Имаше дни в които правехме по 50-60 поръчки сега правин не повече от 20-25.Е да ама тези хора които сме наели чакат заплати на тях не им пука че е криза и няма достатъчно работа.За сега заплати не сме намаляли и осигуровките си плащаме както си му е реда на 8 часа.За съкращения все още не се говори все пак идва летния сезон.
Ше се оцелява някак само да видим как ......
« Отговор #35 -: Февруари 27, 2009, 13:54:31 pm »
Съгласна съм със Стефи по въпроса с пестенето. Как да пестя като ми слагат сметка за ток 500 лв. за януари и всъщност за 3 месеца им плащаме 1000лв. ток?! Толкова съм бясна на безумните им обяснения, че просто... Била различна цената, да ама с 20%, а моята сметка е двойна в сравнение с миналогодишната. Ама като няма алтернатива, им ги плащам и така. За никакво пестене не можа да става дума, докато съществува ЧЕЗ. Иначе работя във фирма, която е пряко свързана с външния пазар. Чуждестранните ни  партньори са доста притеснени, но на този етап все още не се усеща криза в прекия смисъл, имаме си доста работа, даже повече от предишния сезон. Освен това считам, че в България все още е рано да се говори за тази криза, от която страда света в момента. Излишно се нагнетява напрежение с постоянно повтаряне на думата: криза, криза и т.н. А и ние сме си в постоянна криза от 20 години.
<br />[link=http: