0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Усеща ли се вече кризата при вас?
« -: Февруари 24, 2009, 14:17:44 pm »
Темата ми е провокирана от поне 5-я магазин, който днес видях, че закриват на централен булевард в София, откъдето редовно минавам.

Знам за течащи и предстоящи съкращения в банковата сфера - заложеният минимум е  10%. Стартира се с клонове в страната и с новоназначени служители на изпитателен срок.

Пазарът на имоти е практически сринат. Никакви продажби. В строителството нещата са същите. Масово емигранти се прибират, защото тук поне имат собствени жилища или роднини с такива.

Няма да е далеч времето /след изборите, разбира се/, когато вследствие неминуемия  бюджетен дефицит ще започнат съкращения в министерства и други ведомства на бюджетна издръжка.

Как ще я караме? И докъде ще стигнем? Как мислите?
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Усеща ли се вече кризата при вас?
« Отговор #1 -: Февруари 24, 2009, 14:27:31 pm »
Здравей, mmary!При нас в Бургас определено се усеща кризата.Аз съм даже лично засегната от нея.Работех в строителна фирма и от 3 седмици съм безработна вследствие на съкращения/фирмата е инвеститорска и е руска/.Сестра ми работеше в агенция за недвижими имоти и от средата на декември също е безработна.Още не си е намерила работа, нито пък аз.Положението е плачевно, честно казано.Незнам докога ще продължи така, но смятам че едва сега се започва.Ще се върнем пак в първи клас :?Бургас е един от градовете, в които основния поминък са туризма, строителството и недвижимите имоти.Трите са неразривно свързани и едното като загине и другите по веригата заминават.Заплатите тук и без това не са от най-добрите, а сега просто....ужас.В бившата ми фирма на хората, които останаха на работа заплатите им бяха намалени, на някои с 50% 8O.Не ми се мисли...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #2 -: Февруари 24, 2009, 14:32:26 pm »
Свикнали сме и на малко и на много.Честно да си кажа,имаше един период в който двамата преживявахме горе-долу само на една минимална заплата.Когато нямам не се оплаквам.За сега,слава богу и двамата сме си на работа все още.Аз може би скоро няма да съм,но мисля че ще се оправим все някак.
Това което ме вбесява е как много работодатели се възползват от кризата,дори и да не се отразява директно върху техния сектор.Една приятелка,която работи в хранителен магазин,скоро ми каза че шефа ги осигурявал вече на 4-часов работен ден,защото иначе нямало да успее да се справи с кризата.Да не говорим за това,че и от преди да се чуе за криза той ги осигуряваше на минимална заплата :x
С криза,без криза,ние в България едва ли някога ще се оправим.Всеки гледа да прецака държавата,но като стане въпрос за опакване ,дет се вика еша ни го няма.
Препятствията са тези ужасни неща, които виждаш, когато не гледаш към целта си

« Отговор #3 -: Февруари 24, 2009, 15:22:09 pm »
Здравейте  :hello: аз съм от Русе,и да ви кажа честно доста се усеща кризата.Нашата фирма от 1.01.09 ни осигуряват на 4 часов работен ден ,и заплатите ни също са наполовина.Ние се занимаваме с интериорен текстил и контактуваме с доста хора по другите градове -София,Пловдив,Бургас,Варна,В.Търново ,Плевен и др. и да ви кажа навсякъде се оплакват че нямат работа и поръчки.В Русе вече доста помещения останаха празни,доста големи фирми съкратиха работниците си,по автокъщите е ужас.Навсякъде положението е плачевно  :? , и най-гадното е че никой не казва докога ще е така.Добре че е мъжът ми че да свързваме двата края,иначе незнам дали ще оцелеем.

« Отговор #4 -: Февруари 24, 2009, 15:44:35 pm »
mmary , преди дни си мислех за подобна тема, Дива роза беше пуснала през октомври аналогична , но сега не я откривам(ще потърся пак).
Мислех си , как пък не закъсня...Три месеца по-късно вече е при нас, осезателно.
Ние работим с външни клиенти ,поръчките ни са наполовина.
Пускаме служителите в платен , неплатен , кой каквото има.
Междувременно фалират големи предприятия(навън) и клиентите им се преориентират към по-малки.
Албания и Македония се оказват наши конкуренти.
При затворени българо-гръцки граници , гръцките ни клиенти просто се преориентират , хем те ги затвориха , хем ни казват "оооооо, сори ама отворете си пунктовете".
Това за магазините го забелязах преди час. Отивах да си взема две неща от два точно определени магазина....вече ги няма там.
Тъжно е и ми става страшно , какво ли ще е лятото... :(

Ето я темата на Розичка ,все си мислех ,че няма да се наложи да го преживяваме , но...
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30821.msg487381#msg487381
« Последна редакция: Февруари 24, 2009, 15:48:10 pm от Eфирче »
« Отговор #5 -: Февруари 24, 2009, 15:53:03 pm »
Момичета, ще слея двете теми, какво ще кажете?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #6 -: Февруари 24, 2009, 15:58:23 pm »
Както прецениш Рали  yahoo_33
Мисля, че ситуацията сега (почти март сме) е коренно различна от октомври ...
Не става дума само за поскъпване на живота, защото реално по-висока инфлация няма.
Става въпрос, че кризата е вече по улиците и домовете ни.

*

altea

• 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
« Отговор #7 -: Февруари 24, 2009, 16:12:07 pm »
Здравейте и от мен, при нас в Севлиево положението е трагично. Големите заводи "Видима" и "Идеал-Сандарт" съкратиха по 100-150 човека. "Видима" не работят и са на повикване. Трикотажната фабрика "Росица" са втори месец в неплатен отпуск, мъжът ми е на 4 дневна работна седмица  и май ще минават на 3 дневна. Настъпва голяма безработица,която за 26000-ен град е доста осезаема.Хората се чудят как ще я караме.Всички са се свили в черупката си и никой нищо хубаво не споделя.В нашата фирма оборотите спаднаха наполовина и ние ще ползваме отпуски. Чудя се как ще се живее и как ще спестим за трети опит...абе дано поне сме здрави.
*
« Отговор #8 -: Февруари 24, 2009, 18:08:29 pm »
Работя в инвестиционното проектиране - част конструктивна. Месец януари нямахме никаква работа -  цял ден пихме кафе, но не смеехме да се оплакваме, защото с нищо няма да си помогнем освен да се депресираме. Сега идва малко работа - кофти, за малко пари, никаква сигурност - всички инвеститори са се свили до последно. Опитвам се да се успокоя с факта, че зимата е труден период за строителството, но не знам, определено се усеща много.
*
« Отговор #9 -: Февруари 24, 2009, 18:26:27 pm »
Аз живея в Италия и тук кризата се усеща доста силно. Слава богу засега ние с мъжа ми сме на работа, но не смеем да правим планове за години напред както беше досега. Но като "слушам" вас май тук нещата не са чак толкова черни.

Благодарим ви от сърце др. Владимиров!
*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #10 -: Февруари 24, 2009, 19:43:43 pm »
ние и двамата сме държавни служители, не можем да се оплачем за сега, но лошата новина при нас е, че ни замразяват заплатите до края на годината, което не е добре  :(
това обаче ни се отразява, защото лихвите по заемите растат, цените също и така...... :x
няма да се оплаквам повече, само ще се моля да сме здрави и в скоро време да заживеем спокойно и без грижи. :wink:
никога не отстъпвай на принципите си!
*
« Отговор #11 -: Февруари 24, 2009, 20:10:40 pm »
Предупреждавах ви аз ( :D), но Станишев нали не чете по форумите, а и тях социалистите криза не ги хваща, защото са си все в розовото бъдеще с мечтите си!

Ако трябва да съм сериозна, защото темата е такава, то си мисля, че в БГ и останалите малки страни от ЕС, кризата ще се усети даже по-силно и жестоко, защото идва от центъра, ядрото, каквито са богатите индустриални държави, и като вълна помита всичко към края. Най-лошото е, че правителството не се намесва, а в бедна страна като нашата самото физическо оцеляване на хората е поставено под въпрос.

Това отдавна не е само финансова криза и тук, защото започна от банките, но на принципа на доминото повлече всички сектори след себе си, които се оказаха без възможността да вземат кредити.
Правителството постоянно притиска банките и има резултати, но нещата се движат бавно. Централната английска банка например намали основния си лихвен процент до
1 % и се очаква да падне до 0,5 %, което било невиждано от стотици години. Всичко това е, за да почнат банките пак да дават по-лесно кредити на малкия и средния бизнес, който изгоря най-напред.

Безработицата е доста висока - говори се, че до края на годината може да стигнат три милиона, което е прецедент за страната от 80-те години насам. Много вериги хлопнаха вратите, и то става въпрос за стотици магазини в цялата страна;същото се отнася и за отделните магазинчета.

Но вече се усеща и положителното в развитието на нещата. В резултат на ниските лихви падна сумата, която хората плащат по моргиджите си, т.е. месечните вноски за къщи. Хранителните продукти са вече на много ниски цени, почти както преди кризата, че даже и някои неща са доста по-евтини. Масово се предлагат страхотни намаления, за да оцелеят магазините и другите услуги. Бензинът е доста под паунд за литър, а от края на март ще падне и цената на тока, поне за компанията, към която е нашето скромно домакинство. И хората пак се видяха с повече парици в джоба. Общо взето се усеща подобрение на живота за тези, които имат работа. Но масово все още се съкращават работници от различни компании. Последно следя, че се говори за автомобилната индустрия, където паднаха продажбите на чисто нови коли, което означава, че се съкращават работещи хора в този сектор и т.н.

Всички винят алчността на банките и Щатите, разбира се. Вече писах, че хората са отвратени, че в някои банки мениджмънтът продължава да взема милиони бонуси, даже по-големи от заплатите им. Гордън Браун (и правителството му) наля много пари на много места, изкупи и дълговете на банките. Говори се сега за създаването на някаква Лоша банка (така подочух), която да събере всички дългове на останалите. Общо взето се правят неща и правителството се намесва активно, поне доколкото следя из пресата и BBC радио и телевизия основно.

Даже Кралицата още миналата година призова публично всички (специално и членовете на семейството си!) да се въздържат от проява на лукс и разточителство, защото щяло да е неморално към хората, които в момента са потърпевши. Един вид, морална подкрепа от страна на всички към останалите.  Това вече ми се стори прекалено, като си представих, че нашенският елит е ужасно далеч от такъв тип състрадание към народа си и даже, точно обратното, колкото по-показно и разточително показваш, че живееш, толкова за по-успял, т.е. забогатял се смяташ. Парвенющина и един куп други неща, които ми идват на езика...

Общо взето, се говори, че до края на годината трябвало да приключи, уж...и, че най-страшното било минало. Случвали се такива кризи периодично през няколко десетилетия, за да отсее здравото от болното в икономиката.

Дано и българското правителство прояви активна загриженост, защото е престъпление да оставиш народа си да умира от глад в истинския смисъл на думата. Щом в капиталистическите страни правителствата се наместват, това трябва да е в още по-голяма сила за нашата страна, защото ще се разширява кръгът от социално слабите хора.
Засега толкова!

« Последна редакция: Февруари 24, 2009, 20:18:46 pm от DivaRoza »
« Отговор #12 -: Февруари 24, 2009, 20:54:55 pm »
Рози, значи, нещата са доста различни, дори на фона на една България.

Всичко зависи от това, в какъв бизнес си, то дори и в самия бизнес има сегментиране, и ще обясня защо.

Работя във фирма за уеб дизайн, т.е. правим интернет сайтове. Работим само и единствено за външния пазар, нямаме БГ клиенти. Имаме два основни отдела - .Net и РНР. Първата технология е на Майкрософт, втората е Open Source.
Какво се получава - екипите РНР имат работа повече отколкото могат да поемат, работи се до намсиколкоси вечерта, събота и неделя също.
.Net отдела няма работа - причината е ясна - за всичко трябва да се плащат лицензи, съответно всеки едни проект се оскъпява тройно.
От моя гледна точка - ами имам три пъти повече работа, отколкото преди около година, но! заплатата ми е замразена, нямахме тринайсета заплата, коледни бонуси или бонуси изобщо! От друга страна се радвам, защото не ни намалиха заплатите, което беше опция, ако фирмата тръгне на зле.
За щастие и Ники е във фирма, където поне засега не се предвиждат съкращения, то и от трима човека на кръст кого да съкратят, като имат работа поне за шестима.
Та в тази оптика бих казала - много зависи къде живееш и в кой отрасъл работиш, това е истината.
Има отрасли, градове, които са жестоко ударени, и съответно обратното - отрасли, където кризата не се усеща.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #13 -: Февруари 24, 2009, 21:15:12 pm »
Мъжът ми от една година ми вика, не харчи, пести, животът ще стане много труден.  :( Ама аз изобщо не съм го чувала и съм харчела и съм си давала парите за доктори, процедури и други подобни глупости. :(
Е, стана, каквото ми казваше.  :(Сега пък аз му казвам, че скоро ще се оправим, ама той не ми вярва.  :( Ми, добре де, до сега си купувах по 1 пакетче солети сутрин, а даже и понякога си позволявах лукса да си взема и 1 кроасан, тъй като съм до 16 часа на работа, без обедна почивка. Ами, ще мина и без тях - леле ми това са почти 20 лв месечно!  :( :lol: :( :lol:
Кризата засяга всички, по един или друг начин. Лошото е, че много преди да ни удари тази криза, работодателите се презастраховаха и предприеха някои неща. И при нас е така - големите хранителни магазини плащат осигуровки на работниците си върху 120 лв, за 4 часа. Казали им, че е временно.  :lol:
Мъжът ми от нова година няма нормално работно време и заплата. Една седмица - платена, една - не платена....до кога ще я карат така - не знам. И шефът им не знаел, чудел се какво да ги прави, а са голяма строителна фирма...
Е, аз поне съм на работа и въпреки, че исках да я сменям, сега май ще си седя на г..а, а до като мине кризата и току-виж съм преминала онази възраст, след която не те вземат никъде на работа, пък дори и връзки да имаш... :lol: :( :wink: :lol:

*
« Отговор #14 -: Февруари 24, 2009, 21:17:44 pm »
 Ние сме в сферата на строителството, ремонтите и търговията с недвижими имоти. На всичко отгоре клиентите ни са основно англичани. В криза сме почти от година.
 Не ми се изпада в подробности, но положението е тежко и полагаме големи усилия да се държим на крака.
*

daninaa

• 700
  • Все някога ще успеем
« Отговор #15 -: Февруари 24, 2009, 21:28:09 pm »
Положението наистина е страшно сериозно.Аз съм от малък град Ямбол и безработицата при нас вече е факт затвориха един завод за калибровани стомани фирма за производсто на кори за баница направиха съкращения завода за кабели и те около 800човека съкратиха въобще всички предприятия които до миналата година работеха усилено и осигуряваха прехраната на сумати семейства и то с добри заплати що годе сносни като  за нашия град затвориха врати или намалиха персонала си.Тъкмо се зарадвахме че нещата в нашия град тръгват напред и всичко изведнъж замря.Особенно силно се усети в от средата на януари.В нашия град последно мога да кажа се нормализираха нещата и много скоро след това всичко се срина.
« Отговор #16 -: Февруари 25, 2009, 15:03:03 pm »
Има отрасли, градове, които са жестоко ударени, и съответно обратното - отрасли, където кризата не се усеща.

Кризата се усеща или ще се усети навсякъде. Самата ти казваш, че работиш n-кратно за същата заплата. Което си е фактически намалена заплата.

В крайна сметка за икономическото състояние на една единица (държава или семейство) са определящи приходите/доходите й ... yahoo_33

DivaRoza, мерси за включването. Както винаги увлекателно за четене и полезно  :D

Добрите стари британци са се погрижили да овладеят ситуацията (за разлика от нашите хубавци, които още се чудат има ли криза, няма ли), НО дори и те и техните събратя американците не предвиждат тенденцията към влошаване да спре до края на годината.

А какво се случва при нас?
Какво да очакваме?

Положението никак не е розово, но когато човек е наясно какво го чака, може да прецени какво да предприема (или не предприема)

Вие какво бихте предприели?

« Отговор #17 -: Февруари 25, 2009, 15:23:08 pm »

Кризата се усеща или ще се усети навсякъде. Самата ти казваш, че работиш n-кратно за същата заплата. Което си е фактически намалена заплата.

В крайна сметка за икономическото състояние на една единица (държава или семейство) са определящи приходите/доходите й ... yahoo_33

Принципно си права, но нещата винаги са относителни, в смисъл такъв, че дори и да не беше криза, с тези клиенти, които имаме в момента, пак щях да имам три пъти повече работа. За мен разликата в джоба е на ниво отлагане на някои планове за по-късно, нищо повече.

*
« Отговор #18 -: Февруари 25, 2009, 16:17:24 pm »
Аз работя в сферата на международната търговия. Кризата се усеща още от преди два три месеца, когато доставчиците бяха готови да смъкнат цените до невиждани нива, само и само да има оборот.....
Иначе в къщи я усетих, защото мъжо е безработен и сме само на моята скромна заплата. Опитах се да тегля кредит през януари за ин витро и естествено почти всички банки отказаха......Та така....
Но важното е да сме здрави, а и идва пролет, ще се хванем за зелено :lol:

« Отговор #19 -: Февруари 26, 2009, 13:46:56 pm »
Цитат
Усеща ли се вече кризата при вас?
Усеща се и още как.
Мога да говоря за шивашките фирми в Русе.
Тъй като 99% от тях работят за външен пазар - предимно за ЕС и по-малко за северна Америка, то можете да предположите, че поръчките от чужбина рязко намаляха. Първо пострадаха малките фирми. (Фирмата, в която работя е такава с между 25-30 работници.) Въпросните малки фирми не работят на директен контакт с контрагента от чужбина, а се явяват подизпълнители на големите фирми (на такива с по 150-200-300 души). Когато за големите фирми няма достатъчно поръчки, то те нямат и какво да възложат на подизпълнителите си. така че, малките фирми наистина пострадаха. Нашите работници сега в платен отпуск, а като свърши, ще бъдат в неплатен. Големите фирми също са пуснали доста хора в отпуск, а да не говорим, че и много от тях също за момента нямат и грам поръчка.

Ще ви кажа кои компании ще бъдат в по-малка степен засегнати. Това са тези, които ни осигуряват комунално-битови услуги, такива като М-тел, Глобул, Е.он, БТК.
Разбира се, и на тях им свиват бюджета, но действително не ги засяга толкова сериозно, колкото банките и търговците на автомобили, например.
Мобилтел, напук на масовите съкращения, наскоро набираха служители, тъй като откриха техни магазини във всички Технополис-и в страната. От друга страна и те съкратиха някои, които са в изпитателен срок.

В момента банките дават много високи лихви по депозитите, което от своя страна води до свиване на потреблението. Например, ако аз имам спестена някоя хилядарка, вместо да си купя, например, нов телевизор, секция или кухня, ще ги вложа в банка заради по-високите лихви.

Какво да предприемем ли? Може би, да свием разходите. Можем да пестим от покупка на облекло, техника и др.

Макси, ще правим ли траурната агенция вече? Там поне поръчките няма да спаднат скоро.

Бъдете добри и не губете кураж! :)