Боби, би ли пояснила какво точно предвид имаш като казваш, че токсичния шок, тампоните и стафилококите имат общо ????
Умишлено избегнах да се впускам в подробности, за да не досаждам, но щом се интересуваш ще го обясня. Стафилококите и стрептококите ( и други бактерии) произвеждат токсини. Ако се интересуваш по-точно
Staphilococcus aureus е бактерията, която води до проблемите при тампоните и то точно определен токсин произвеждан от тази бактерия ( TSST-1). Тази бактерия нормалноси я има във влагалишето, но токсина се произвежда само в присъствието на кислород и неутрално pH. Връзката с тампоните е, че създават благоприятна среда за произвеждането на този токсин. Те вкарват въздух и самите са с неутрално pH. За повечето жени това не е проблем, защото произвеждат антитела, които го блокират. Обаче, при тези, които не произвеждат достатъчно антитела, токсините може да отидат в кръвта,след което имунната система реагира много мощно и всъщност токсичният шок е в резултат на собствената ти имунна ситема, която реагира на токсините.
Естествено, за да се произведат достатъчно токсини, трябва да има достатъчно бактерии, а за да ги има им трябва време да се размножат. Затова съветват да не се държат тампоните по-дълго от 4 часа - за да се ограничи броят на бактериите произвеждащи токсини. От както са махнали суперабсорбиращите тампони от пазара, случаите на токсичен шок при менструация за спаднали рязко до 0.5 на 100 000. И кой знае колко от тези са ги държали по-дълго.За размерите за страна като България това означава общо под 10 случая, което го прави наистина рядко явление. Дори в годините на "епидемията" случаите пак са били 12 на 100 000. Повече хора имат алергия към пеницилин, ама ампицилина не са го спряли от призводство. Не е необходимо излишно да се стресират хората, само да си спазват инструкциите.
Надявам се, че съм отговорила на въпроса ти. За да не всявам смут искам също да добявя, че ако сте си позлвали тампони и не сте имали проблеми, няма основание да се смята, че може да го развието по-късно. Тези случаи по принцип са рядки, но от друга страна влагалищните инфеции от разни чревни бактерии сравнително чести. Много жени се чудят защо примерно имат коли бактерии във влагалишето ( при положение, че не практикуват анален секс) и причината в някои случаи може да е от разместване на превръзките, така че тампоните в много отношения си имат предимства пред превръзките. Подобен проблем има и при суперабсорбиращите пелени, но до сега не съм чула някой да е оспорил употребата на пелени по принцип.
Starlet, вярно че за алергия си писала. Объркала съм се, защото си казала за листовките в тампоните в същото съобщение, а те са за токсичният шок. Няма значение - разбрахме се за какво говорим. За зачестилите случаи и статистиката, която стои зад тях съм писала по-горе в съобщението.
Боби