Ами не знам и аз какво срамно има. Но допускам, че има хора, за които е много важно "какво ще кажат хората", може би по-важно, отколкото да получат помощ.... Всеки си знае, негово право си е.
Аз никога не съм се срамувала, притеснявала и т.н. Не ми пука кой какво си мисли или би си помислил. Не ми е проблем и по телевизията да се покажа /всъщност даже съм го правила - по СКАТ/, участвала съм в радио интервю, по събития на Зачатие.
Всъщност, повечето от нас, които "работим" в Зачатие, сме го правили и ще продължаваме да го правим. И добре, че нас не ни притеснява липсата на анонимност, защото иначе нито Зачатие щеше да има, нито държавен Фонд, нито общински програми. Хората страдащи от стерилитет още щяха да се крият и срамуват от клеймото, щяха да ходят по квартални гинеколози, вместо да знаят за специализираните клиники и т.н. и т.н......
Лично аз, заедно със cygnus и Елфи, както и ра4о, сме присъствали на заседания на здравната комисия към община Бургас, участвали сме в изготвянето на правилника, борихме се, когато искаха да задължат пациентите да ползват парите само в Бургас, борихме се за одобрението на всеки пациент, отделяхме от личното си време, за да променим нещата към по-добро и хората да получат помощ, не бяхме анонимни....
Всеки има право дали да е анонимен или не. Никого не съдя, не ме разбирайте погрешно. Обаче, ми става адски болно, когато към днешна дата, когато всичко вече е създадено, когато са постигнати промените, когато сме се преборили за пациентите, които идват след нас, някой да се фръцне и да има претенции, към нещо, за което никой не му е длъжен, но което му се предлага на готово. Нещо, което за хората, които създадоха Зачатие го нямаше, те се бориха сами, без помощ. Сега помагат на вас, постигнаха държавно и общинско финансиране за вас. За тях нямаше кой да постигне това, но едва ли ще разберете. Нямате идея какво е да се бориш със стерилитет по време, когато е нямало нито информация, нито се е говорело, за подпомагане от държавата да не говорим. Сега за вас има всичко, можете просто да кажете едно простичко - "Благодаря". Дори да не се възползвате по някакви си ваши съображения, просто кажете "Благодаря" и си запазете фръцкането и възмущението за себе си. Сега поне имате избор, сами ще решите кое ви е по-важно, анонимност, помощ, дете..... Мдамммм, добре че всички ние не останахме анонимни, за да имате вие избор сега.
Казвам се Златина Тодорова, от гр. Бургас. Страдам от тубарен стерилитет, правила съм 3 ин витро процедури, възползвала съм се веднъж от Общинския фонд на Община Бургас. Имам дъщеря, зачената с ин витро и всичките ми роднини, приятели, познати и колеги знаят за това. С готовност разговарям на тази тема с всеки, който се интересува - не се знае на кого информацията ще е полезна. Лицето ми можете да видите в страницата на Зачатие във Фейсбук. Нямаше да успея без хората, които застанаха зад тази кауза не просто с лицата и имената си, а със сърцата си!
Благодаря ви, момичета и момчета! Благодаря ти, Зачатие!