Разбирам. Малко е сложно при теб, защото към този момент не попадаш в никоя от точките от правилника, по които се отпуска финансиране. Ендометриозата е едно от тях, но трябва да имаш епикриза и диагноза, а ти казваш, че са само съмнения. Генетичният фактор явно също е предпоставка за ин витро, но в правилника не виждам да се споменава.
Ако лекарят ти издаде медицинско становище, в което изрично е споменато, че възможното лечение при теб е ин витро, би трябвало да стане. Разбира се, въпросното становище трябва да е подкрепено със съответните изследвания и диагнози.
Не знам защо не ти предлагат лапароскопия. Наясно съм с последните тенденции в лечението на ендометриозата и знам, че напоследък не се препоръчва "горене" по време на лапаро и последващо спиране на цикъла със съответните медикаменти, както беше преди. Сега се препоръчва директно забременяване, но проблемът е, когато не се получава и то. Преди да се пристъпи към ин витро процедура, особено когато има съмнение за ендометриоза, е силно желателно да се направи лапароскопия, за да се установи има ли наистина ендометриоза, в каква фаза е и какви са пораженията.
Имай предвид, че по общинската програма се чака поне година, поне към този момент. Опитвам се тези дни да направя нещо по въпроса, но резултат ще има евентуално минимум след месец-два, ако изобщо има.
Говори с лекаря си и виж какво може той да направи по отношение на медицинското становище. Ще проверя кога ще се приемат пак документи по програмата и ако трябва ще обясним лично на д-р Душепеев какъв е случая, защото въпреки, че говорим тук за Здравна комисия, за жалост малко са наясно за какво става въпрос. Надявам се, че покрай работата си в Бургаската клиника, д-р Душепеев ще е по-запознат вече с тънкостите при стерилитета и ще приеме диагнозата ти за подходяща за финансиране. Това е, което аз мога да направя.
Действай и успех!